Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

Rezsicsökkentés: folyamatos a fogyasztóvédelmi kontroll

A közszolgáltatóknak havonta kell igazolniuk, hogy jogszerűen tájékoztatták a fogyasztókat a rezsicsökkentés miatti megtakarításról.
 A fogyasztóvédelmi hatóság a kötelezettség betartása mellett az adatok valóságtartalmát a beérkezett fogyasztói beadványok alapján, valamint szúrópróbaszerű ellenőrzésekkel vizsgálja - közölte a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) csütörtökön az MTI megkeresésre.

A legutóbbi vizsgálatok eredményei azt mutatják, hogy a rezsicsökkentés tényleges megvalósulását hiányoló lakossági jelzések jelentős része a szolgáltatók jogsértő tájékoztatásából adódik - írta az NFH.

Németh Szilárd, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős munkacsoportjának vezetője múlt heti sajtótájékoztatóján beszélt arról, hogy 10 távhőszolgáltatónál összesen 56 ezer hibás számlát talált az NFH. Így a törvény alapján a szolgáltatóknak számlánként 10 ezer forint kötbért kell fizetniük a fogyasztóknak, ami összesen 560 millió forintot jelent.

Ezzel kapcsolatban a hatóság közölte: a vizsgálat megállapította, hogy 10 távhőszolgáltató járt el törvénysértően. Olyan számlákat bocsátottak ki, amelyeken nem informálták a fogyasztókat a rezsicsökkentés teljesüléséről, vagy a megtakarítás összegét nem megfelelően tüntették fel, a megtakarítás aktuális és göngyölt összegét nem a jogszabálynak megfelelően szerepeltették. A jogsértés több mint 42 ezer fogyasztót érintett.

Az NFH válasza szerint az eljárások folyamatban vannak. Az első fokon eljáró fogyasztóvédelmi felügyelőségek hoznak döntést, a határozatokat még nem kapták meg a vállalkozások. Fellebbezésre van lehetőség a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóságnál, illetve jogorvoslati lehetőségként bírósági felülvizsgálat is kezdeményezhető ezt követően.

A fogyasztóvédelmi hatóság emlékeztet: a rezsitörvény alapján a szolgáltatóknak a kibocsátott számlákon jól láthatóan, színes mezőben kiemelve kell tájékoztatniuk a fogyasztókat arról, mennyi megtakarításuk keletkezett az elszámolási időszakban, valamint a rezsicsökkentés kezdete óta összesen.

Az ellenőrzések során az is kiderült: több mint 30 szolgáltató úgy kívánt eleget tenni tájékoztatási kötelezettségének, hogy az előírt módon közölte ugyan a fogyasztókkal a megtakarítást, de a számlákon szereplő összes adat alapján nem volt egyértelmű, hogy valóban csökkent-e 10 százalékkal a fogyasztó rezsije.

Ezekben az esetekben felhívták az érintett szolgáltatók figyelmét, hogy haladéktalanul adjanak kiegészítő tájékoztatást. Ennek elmaradása esetén ezek a szolgáltatók is szankciókra, illetve kötbérre számíthatnak - közölte az NFH.

Mivel az eljárások még folyamatban vannak, jogerős határozat hiányában a fogyasztóvédelmi hatóság nem adhat információt az érintett szolgáltatókról - áll az NFH válaszában.

Olvasóink írták

 • 4. h_v 2013. augusztus 30. 10:53
  „Összefoglalva a cikket: a szolgáltatók által kiszámlázott árak azonosak a jogszabályban meghatározottal (micsoda meglepetés), viszont van olyan szolgáltató aki nem rakta rá a narancs hátteret a megtakarítást bemutató blokkra? Örülök, hogy az adónkból fenntartott hatóság részére ez a legnagyobb fogyasztóvédelmi probléma ma Magyarországon. Ha unatkoznak a fogyasztóvédők, lenne pár remek tippem hogyan tudnák valóban hasznosan eltölteni az idejüket...”
 • 3. X_Y 2013. augusztus 30. 03:48
  „Kár hogy a rezsicsökkentést elviszi a csekkek befizetésének/átutalások tranzakciós díja. Persze ha van otthon télen gázzal fűtött éjszakára kivilágított fürdőmedence,jacuzzi, szökőkút - akkor nem - csak legyen a rezsi havi 200 fölött.”
 • 2. hangman 2013. augusztus 29. 22:52
  „Nem a megadott narancs színkóddal jelölték a hatalmas csökkentést, ezért most bűnhődnek, így megy ez nálunk BÍRSÁG-BÍRSÁG-BÍRSÁG és végül mindent a végfogyasztó fizet.”
 • 1. macs 2013. augusztus 29. 21:22
  „"10 távhőszolgáltatónál összesen 56 ezer hibás számlát talált az NFH." Amikor ezt a hírt olvastam egy másik újságban, én kis naiv, azt hittem, hogy a kiugróan magas számlák miatt, hát tévedtem. :-D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ellenzéki egyeztetés: létrejött a kormányváltó szövetség, külön jelölttel

A Fidesz szerint a mai nap bebizonyította, hogy Bajnai Gordonban és Mesterházy Attilában egy közös… Tovább olvasom