Délmagyar logó

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -11°C | 0°C Még több cikk.

SAPARD: a gyorsak nyernek

Egy-két héten belül megkapják az értesítést azok a pályázók, akik sikerrel szerepeltek a SAPARD- kiíráson. A megyébe eddig a támogatások 4 százaléka került.
„ Jó magyar szokás szerint sokan az utolsó pillanatokra időzítették a pályázatok beadását, az április 30-i határidő előtti három napon nyolcszáz pályázat érkezett be a SAPARD-kiírás kategóriára" – ezzel magyarázta Badacsonyi Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) zalaegerszegi székhelyű nyugat-dunántúli regionális irodájának vezetője, miért tűnik lassúnak a feldolgozás és az értékelés.

Badacsonyi Lajos irodavezető szerint a munka nem lassú: kollégái éjt nappallá téve dolgoznak, de ilyen rohamra senki sem számíthatott és készülhetett fel.

Vita a kötelezettségvállalásról

Akik április végén nyújtották be terveiket, rosszul járhatnak, ugyanis az európai uniós előcsatlakozási alapnak számító SAPARD-ban a bírálat eltér a megszokottól. Más pályázatoknál megvárják a határidőig beérkező pályamunkákat, s azok közül választják ki a nyerteseket, míg itt folyamatos a feldolgozás, azaz a jó pályázatok közül azok nyernek, amelyek hamarabb értek a hivatalba.

A roham előtt úgy számolt az MVH, hogy az eredmények júniusban kerülnek fel a hivatal honlapjára (www.mvh.gov.hu). Ezzel szemben még most is a munka dandárja folyik, pedig az idő sürget: az EU-val kötött megállapodás szerint augusztus 31-ig teljesíteni kell a kötelezettségvállalásokat. Badacsonyi Lajos elmondta: jelenleg vita van arról, hogy a dátum a támogatási szerződések aláírását vagy a döntések meghozatalát jelenti. Az azonban biztos, hogy a következő két-három hétben valamennyi olyan pályázónak értesítést kell kapni, aki sikerrel járt.

A megye mögött heten vannak

Sokan ezen már túl vannak. Az MVH adatai szerint április 30-ig Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala megyéből 1412 pályázat érkezett be 29 milliárd 395 millió forint támogatási igénnyel. Június 30-ig kétszáz támogatási szerződést írtak alá a nyugat-dunántúli régióban 3 milliárd 959 millió forint összegre, további 276 pályázat esetében – 5 milliárd 748 millió forint támogatási igénnyel – a szerződések előkészítése folyik. Az elutasított pályázatok száma 160.

Miután az alap utófinanszírozásos, azaz csak az elképzelések megvalósítása után adják oda a megítélt pénzt, a kiutalt összegek még nem ilyen nagyok. Június utolsó napjáig a régióban 535 millió 200 ezer forintot fizettek ki, aminek 43 százaléka, 232 millió 800 ezer forint került a megyébe.

Győr-Moson-Sopron egyébként a többi megyével összehasonlítva is jól áll. Az interneten (www.sapard.fvm.hu) a június 18-i állapot adatai szerepelnek. Eszerint addig 1 milliárd 115 millió 466 ezer 156 forintot ítéltek oda megyei pályázónak, ami a 28 milliárd 336 milliárd forintot is meghaladó teljes összeg 3,9 százaléka. Győr-Moson-Sopronnál a fővárossal együtt heten szerepeltek rosszabbul.

Jövőre 35 milliárd lesz a kalapban

A SAPARD-keretben négy évre 53 milliárd forint volt. Már most lehet pályázni a folytatásnak számító agrár- és vidékfejlesztési operatív programra. Ebben a kalapban jövőre 35 milliárd forint lesz. Badacsonyi Lajos irodavezető felhívta a figyelmet arra, hogy itt is fontos a gyorsaság: a jó pályázatok közül a korábban beadottak nyernek.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Örökzöld slágerek, punktaréj és műcsirke

Idén tizenkettedik alkalommal tartják meg az ország legnagyobb szabású multikulturális fiestáját, a… Tovább olvasom