Délmagyar logó

2017. 09. 22. péntek - Móric 11°C | 18°C Még több cikk.

Schmitt: egységes, látható és érezhető nemzetpolitikát folytat a kormány

Schmitt Pál köztársasági elnök szerint a magyar kormány egységes, látható és érezhető nemzetpolitikát folytat, ahogyan azt korábban ígérte.
A helsinki magyar nagykövetségen pénteken megrendezett állampolgársági eskütételen az államfő azt mondta, az egyszerűsített honosítás bevezetése óta több mint 130 ezren vették fel a magyar állampolgárságot, és további 60 ezren várnak arra, hogy felvehessék azt. Úgy vélte, az ezzel a lehetőséggel élők eddig is kötődtek Magyarországhoz, őrizték a magyar kultúrát és hagyományokat, most már azonban jogilag is kifejezhetik ezt. Ezáltal erősödött a magyar nemzet - tette hozzá Schmitt Pál.

Hangsúlyozta, a magyar állampolgárságot most felvettek közül többen nem a mai Magyarország területén, hanem "a Kárpát-medence valamelyik zugában" születtek, és hálásnak kell lenniük a szüleiknek, nagyszüleiknek, amiért átadták nekik magyar identitásukat.

Mint emlékeztetett, a kormány 2010-es hivatalba lépése után első intézkedései között megteremtette az egyszerűsített honosítás lehetőségét és június 4-ét a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította.

A Külügyminisztérium az MTI érdeklődésére közölte, hogy a finn Bevándorlási Hivatal adatai szerint 2010. december 31-én 1310 magyar állampolgár rendelkezett tartózkodási engedéllyel az országban. A finnországi magyar közösség főként családi okokból itt élő - jobbára vegyes házasságokat kötött -, illetve itt munkát vállaló, tanulmányokat végző magyarokból áll - tájékoztattak. Hozzátették, az elmúlt években megfigyelhető, hogy a Magyarországgal szomszédos országokban élő magyarok közül is többen vállalnak munkát, illetve tanulnak Finnországban.

A köztársasági elnök Helsinkiben az Arraiolos-csoport pénteken kezdődött találkozóján vesz részt, ahol a finn, az osztrák, a német, az olasz, a lett, a portugál és a szlovén államfőkkel tanácskozik az Európát érintő kihívásokról.
Schmitt Pál pénteken kétoldalú megbeszélést folytat Danilo Türk szlovén, Andris Berzins lett és Heinz Fischer osztrák államfővel, valamint részt vesz a csúcstalálkozónak az Európai Unió erősségeiről és globális szerepvállalásáról és a kirekesztés elleni küzdelemről szóló plenáris ülésein.

Olvasóink írták

  • 2. spiler 2012. február 10. 13:31
    „ÉHSÉG MENETRŐL és a menetet övező lejaratási kampányról mi a véleménye.....mi a helyzet a Dr cimmel?,,,van már magyarázat?,”
  • 1. racionalitás? 2012. február 10. 11:55
    „nesze nekünk ő is megszólalt...az országhitelesgolyóstolla......jjjjjjjajjjjjj”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tizenhét további felekezetet kaphat egyházi elismerést

További tizenhét felekezetet javasolhat egyházi elismerésre az Országgyűlés a parlamentnek. Tovább olvasom