Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

Sólyom nem hívja össze a nemzeti csúcsot

Az államfő nem hívja össze a nemzeti csúcsot - derült ki a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) főosztályvezetőjének az MDF elnökéhez írt leveléből.
A KEH honlapján pénteken nyilvánosságra hozott levélben Kumin Ferenc emlékeztet arra, hogy Bajnai Gordon kormányfő, akit Dávid Ibolya először felkért a csúcs összehívására, azt nyilatkozta, lenne értelme a kezdeményezésnek, de véleménye szerint a köztársasági elnöknek kellene összehívnia az eseményt. Dávid Ibolya ezután fordult Sólyom Lászlóhoz.

A főosztályvezető kitért arra is, hogy a hasonló nevű találkozót 2008 őszén Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök kezdeményezte. Felkérésére Sólyom László levélben válaszolt, amelyben a többi között kifejtette: a problémák megoldására parlamentáris demokráciában nem lehet alkalmas egy hirtelen meghatározott összetételű, megfelelő információk, szakértelem, felhatalmazás és hatáskörök hiányában működő, programalkotó testület. Az államfő akkor azt is hangsúlyozta, hogy bármilyen természetű válság idején különösen fontos a felelősségi viszonyokat az Alkotmány rendelkezéseinek megfelelően tisztán tartani, amelyeket egy formátlan, a parlamentarizmus logikájába nem illeszkedő tanácskozás inkább elmos, mintsem kirajzol.

Mint írja: ezt a véleményét az államfő Dávid Ibolya felkérése kapcsán is határozottan fenntartja.

Kumin Ferenc megjegyzi, Dávid Ibolya azt is írja, hogy az ország pénzügyeibe minden magyar állampolgárnak betekintést kell nyernie. Ezzel kapcsolatban felhívta a politikus figyelmét az adatvédelmi törvényre és a közérdekű adatok közzétételével foglalkozó egyéb jogszabályokra, amelyek alapján az állami szervek a feladatkörükbe tartozó ügyekben - így különösen az ország pénzügyeit illetően - a közérdekű adatokat bárki által hozzáférhető módon közzé kell tenniük, illetve jogszerű igény esetén azokat ki kell adniuk.

Olvasóink írták

 • 1. Léni 2010. január 08. 17:50
  „Sólyom semmit nem csinál, ami nem a Fidesz érdeke! Az eddigieknél is jobban hízeleg, dörgöldik a
  Fideszhez, a legutóbbi beszédéből is kiderült a hovatartozása! Várja a "napfelkeltét", pedig
  nagyot fog csalódni.
  Alapvetően nem való az ország első emberének, nem értette meg, hogy nem egy pártot /a Fideszt/,
  az országot kellett volna képviselnie!!!!
  Valószínűnek tartom az Ő távozásakor nem lesz tele az ország köszönő plakátokkal úgy, mint
  Göncz Árpád távozásakor! Őt tiszteltük!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Végzetes baleset: egy halott, nyolc sérült

Egy ember meghalt, nyolc megsérült egy súlyos közúti balesetben Pápánál. Tovább olvasom