Délmagyar logó

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 21°C Még több cikk.

Soproni kettős gyilkosság: az elsőrendű vádlott bűnösnek vallotta magát

Bűnösnek vallotta magát a tavaly áprilisi soproni kettős gyilkosság elsőrendű vádlottja a Győri Törvényszéken kedden kezdődött büntetőperben.
Harmadrendű vádlott: további gyilkosságok is szóba kerültek

További emberölések gondolata is felötlött a tavaly áprilisi soproni lőtéri kettős gyilkosság másodrendű vádlottjában - erről az ügy harmadrendű vádlottja beszélt a büntetőper keddi nyitónapján, a Győri Törvényszéken.

M. Tamás, aki a vád szerint a tett idején a lőtér előtt őrködött, közölte, V. Roland azért akart fegyvert és lőszert szerezni, hogy megölje barátnője apját, aki eltiltotta tőle a lányt, de utalt egy orvosnak a meggyilkolására is.

A harmadrendű vádlott azt mondta, hetekkel korábban, a terv első felvázolásakor is azt mondta V. Roland - aki tagadta a másik két vádlott állítását, miszerint ő lett volna az ötletgazda -, hogy fegyvert kell szerezni a lőtérről, "ha máshogy nem megy, le kell lőni a lőtérvezetőt".

Másodrendű vádlott: lopni mentünk, nem gyilkolni

A tavaly áprilisi soproni lőtéri kettős gyilkosság másodrendű vádlottja kedden a Győri Törvényszék előtt azt mondta: fegyvert lopni mentek a lőtérre, nem gyilkolni.

V. Roland, akit előzőleg ötletadónak nevezett a társa, közölte: ők korábban abban állapodtak meg, hogy bemennek, majd amikor fegyvert szereznek, kifutnak vele. Azt mondta, hogy ő azért segített két iskolatársának korábban a betörések, rablások során, mert azok ebből akarták visszafizetni neki tartozásaikat.

Tagadta, hogy kaszinószenvedélye miatt vett volna részt a rablásokban, betörésekben, szavai szerint ennek az időtöltésnek 2012 februárjában kezdett hódolni. "Ekkoriban bűncselekményt már nemigen követtünk el" - mondta. A barátnője apjától két ízben ellopott, szerinte összesen két-, a sértett szerint négyezer eurós összegről pedig úgy nyilatkozott: csak visszavette a pénzt, amit a lányra, költött, mert szerinte korábban kétszer is megcsalta.

Elmondása szerint az Anger-réti lőtéren pedig azért halt meg két ember, mert T. Attila "megőrült", és lelőtte a lőtérvezetőt, majd a nem sokkal később betoppanó egyesületi tagot is.

A fiatalember, aki a többi bűncselekményről szabadon, szóban, a lőtéri eseményekről azonban papírról felolvasva nyilatkozott a bíróság előtt, arról beszélt, azért működött együtt lövöldöző társával, így azért tüzelt a második áldozatra, mert attól félt, hogy különben T. Attila ellene fordítja a nála lévő fegyvert.

"Én nem akartam senkit lelőni, én nem lennék képes rá" - mondta egy kérdésre válaszolva V. Roland. Szerinte a két másik vádlott aznap éjjel találhatta ki rá nézve terhelő vallomását, amikor az ő soproni lakásában aludtak, ő viszont hazament apjához egy közeli faluba.

"Mindent rám vallottak, mert volt idejük mindent megbeszélni" - fogalmazott, szólva arról is: nem mert se apjának, se a hatóságoknak szólni a történtekről, és nagy megkönnyebbülést érzett, amikor másnap behívták a rendőrségre, azonnal be is ismert mindent.

Az elsőrendű vádlott bűnösnek vallotta magát

Az ügyészség szerint T. Attila ölte meg a két embert az Anger-réti lövészklubban. A tárgyaláson az ügyész kérdésére azt mondta, "megbántam nagyon, bűnösnek érzem magam, vállalom a következményeket". Arra, hogy miért vett részt a cselekményben, nem tudott választ adni.

Az elsőrendű vádlott elmondta, társának, V. Roland másodrendű vádlottnak kaszinószenvedélye miatt kellett a korábban betörésből, rablásból szerzett pénz, de arról fogalma sem volt, mihez akar a másik fiatalember fegyvereket szerezni.

Mint mondta, V. Roland már hetekkel korábban beszélt a tervről, de ő és M. Tamás, a harmadrendű vádlott kitért a kérés elől, társuknak végül mégis sikerült meggyőznie őket.

T. Attila azt hangoztatta a bíróság előtt, hogy a bűncselekményeket kiötlő V. Roland két héttel a gyilkosság előtt azt mondta két társának, ha elhozzák a fegyvereket és a szerinte több száz ezer forintot a lőtérről, "úgy lesz biztonságos, ha lelőjük a vezetőt".

Az elsőrendű vádlott vallomása szerint azért tüzelt újra a már földön fekvő lőtérvezetőre, mert társa mondta, lőjön még, mert az áldozat még nem halt meg. A zsákmány összerámolásakor belépő egyleti taghoz pedig úgy küldte ki V. Roland, hogy abból úgy értette: őt is meg kell ölnie.

Vallomásában arról beszélt, neki nem volt szüksége pénzre, mert kapott a családjától, de V. Roland rendszeresen járt kaszinóba, "minden pénzét ott költött el".

Bírói kérdésre T. Attila azt mondta, a lőtéri gyilkosságról tett első vallomásában azért cserélte fel az általa és V. Roland által tetteket, mert félt, de aztán ráébredt, hogy vállalnia kell tetteinek következményét.

Mint mondta, valóban kijelentette kihallgatása során, hogy azért szállt be a bűncselekményekbe, mert így nem lesz sablonos az élete, valami "újdonságot" csinál, de ezt már messze nem gondolja így.

Szavai szerint harmadik társuk, a kint őrködő M. Tamás harmadrendű vádlott előre jelezte, nem megy be velük, mire V. Roland azt felelte, "ha már pénzt akar, dolgozzon meg érte".

A tárgyalás délután a másik két vádlott meghallgatásával folytatódik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kocsis: Gyurcsányt és Bajnait is hallgassa meg a Portik-Laborc bizottság

Kocsis Máté szerint a szocialisták mindent megtesznek, hogy a Portik-Laborc találkozókról… Tovább olvasom