Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Szanyi: cinikus, zavaros és önkényes Kövér javaslata a büntetésről

Önkényesnek tartja Kövér László házelnök javaslatát arról, hogy a maximális pénzbírságot szabják ki rá
Cinikusnak, zavarosnak és önkényesnek tartja Szanyi Tibor MSZP-s képviselő Kövér László házelnök javaslatát arról, hogy a maximális pénzbírságot szabják ki rá, amiért hétfőn a parlamentben a középős ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakció tagjainak. A politikus azt mondta: ezután is tiltakozni fog a rasszizmus ellen, ha kell szavakkal, ha kell "kézzel-lábbal".

Szanyi Tibor csütörtöki sajtótájékoztatóján megismételte: interpellációja közben jobbikos képviselők rasszista megjegyzéseket tettek, kézmozdulatával erre válaszolt.

Több szerénységet vár Szanyi Tibortól a Fidesz

Több szerénységet és alázatot vár a Fidesz a szocialista Szanyi Tibortól, aki csütörtökön cinikusnak, zavarosnak és önkényesnek nevezte Kövér László házelnök javaslatát arról, hogy a maximális pénzbírságot szabják ki rá, amiért a parlamentben a középső ujját felfelé tartva beintett a Jobbik-frakció tagjainak.

Kocsis Máté, a Fidesz kommunikációs igazgatója csütörtöki sajtótájékoztatóján újságírói kérdésre azt mondta: már önmagában az furcsa, hogy Szanyi Tibor még szóvá is teszi a házelnök javaslatát, és felháborodik rajta.

Az MSZP-s képviselőnek ehelyett elnézést kellett volna kérnie a sajtótájékoztatóján - tette hozzá a kormánypárti politikus.

"Legalább ne legyen rá büszke, mondja azt, hogy előfordul az emberrel, indulatos volt, és elnézést kér" - jegyezte meg Kocsis Máté, aki szerint jellemző Szanyi Tiborra ez a fajta "mértékvesztés".

Azt mondta: cinikus a házelnök javaslata a megbírságolásáról. Szerinte Kövér László döntése - amelyet éppen a rasszizmus elleni világnapon hozott meg - azt üzeni, hogy "a zsidózást, a cigányozást, a kommunistázást érthetőnek és járható műfajnak tartja", az erre adott reakció, a rasszizmus elleni fellépés viszont "büntetést érdemel az értelmezésében".

Ezzel szemben - nyilvánította ki Szanyi Tibor - a rasszizmussal szemben a bűncselekményeket kivéve minden eszköz megengedhető.

A szocialista politikus zavarosnak nevezte a házelnök indítványát, mondván, a parlamenti jegyzőkönyvre hivatkozik, amely mindössze hét közbekiabálást dokumentál, noha felszólalása közben "józan becslés szerint is több száz beszólás hangzott el, több percen át több tucat képviselő üvöltözött, tombolt magából kivetkőzve". A jegyzőkönyv nem rögzíti az összes bekiabálást, a mikrofonok pedig úgy vannak beállítva, hogy a közvetítésben csak a felszólaló szavai hallhatók - jegyezte meg.

Szanyi Tibor azzal is vádolta Kövér Lászlót, hogy kettős mércét használ, hiszen a házelnök korábban méltatlannak minősítette, hogy az MSZP ott lehet az Országgyűlésben, ezzel "képen vágva" egymillió szavazójukat.
Önkényesnek pedig azért tartja a házelnök javaslatát, mert őt nem kérdezték meg a történtekről.

Hozzátette: még "az egyébként nem túl demokratikus házszabály" sem ad lehetőséget arra, hogy egy képviselőt véleménye kifejezéséért büntessenek meg. Szerinte Kövér László javaslata "dupla csizmás lábbal tiporja" a demokráciát.

A szocialista politikus arról is tájékoztatott, hogy az MSZP-frakció úgy döntött: nemmel fog szavazni a parlamentben Kövér László indítványára, amely a havi képviselői tiszteletdíj harmadára büntetné meg őt.

"A Fidesz által kivert hisztéria alkalmas arra, hogy elterelje a figyelmet mindazon disznóságok tömkelegéről, amit ők a szó jogi és köznapi értelmében elkövetnek" - jelentette ki Szanyi Tibor. Szerinte a kormányoldal egy nem különösebben ritka, a televízióban is naponta látható kézmozdulatot "hiszterizál", miközben "tíz körömmel védik a Jobbikot".

Beszélt arról is, hogy a parlament vezetése három éve szó nélkül hagyja a mindennapossá váló rasszista gyalázkodást.

"Kövér Lászlónak egy szava nem volt, amikor Osztolykán Ágnest női és cigány mivoltában egyszerre gyalázta a Jobbik" - hangoztatta. Arra az újságírói felvetésre, hogy az LMP-s képviselőnőt nem az ülésteremben, hanem a folyosón érte inzultus, úgy reagált: bárhol éri ilyen támadás, kiáll Osztolykán Ágnes mellett, "lehet, hogy nem csak egy ujjal, hanem két ököllel is".

Nem felelt egyértelműen arra, hogy bánja-e, amit tett. "Járom az utcákat (...), nem ez az első eset, hogy rasszista megnyilvánulással találkozom. Ilyen és hasonló válaszokat szoktam adni, és ez ezután is így lesz. (...) Ha kell szóval, ha kell, hangos szóval, és sok minden mással is fel lehet lépni a rasszizmus ellen. Kézzel-lábbal, igen, ez a helyes küzdelem a rasszizmus ellen" - fogalmazott.

A kérdésre, hogy miért nem készítenek felvételeket az ülésteremben a jobbikos képviselők viselkedéséről és viszik azokat a házbizottság elé, Szanyi Tibor úgy válaszolt: négyszer választották meg egyéni képviselővé, van hitele a választói előtt, ezért nem szükséges, hogy kijelentéseit tanúvallomásokkal, hangfelvételekkel igazolja. Hozzátette: 2010 óta azt tapasztalják, hogy "amit a demokratikus ellenzék előterjeszt, az csuklóból, élből, vita nélkül kuka", és nem gondolják, hogy ezen Kövér László változtatni akarna.

Olvasóink írták

 • 10. Mozimasiniszta 2013. március 22. 09:19
  „9#-es ! csutak - az eszed meg csutaknyi ...”
 • 9. _csutak_ 2013. március 22. 09:12
  „Szanyi Tibor SAJÁT JOGÁN ül a parlamentbe ami Kövérről és sok nagyszájú fideszesről nem mondható el.
  Szanyi pontosan azt teszi amit az őt megválasztók elvárnak tőle.
  A múltjukat megtagadók, élükön az MSZMP-s múlttal rendelkező házelnök pedig csak idiótát csinálnak magukból!”
 • 8. bánki 2013. március 22. 07:49
  „Ma reggeli Szanyi féle gyöngyszem : ,, integetett mint egy fél hülye rendőr"

  A baloldali politikusok sohasem a stílusukról voltak híresek !

  mozgalmi daluk a bunkócska Szanyi módra ..............”
 • 7. Emberségetavilágnak 2013. március 22. 07:40
  „Mélyen megalázó, ahogy ezek odafenn művelnek.
  Én nem kérek ebből a képviseletből.
  Színre, szagra, nemre tekintet nélkül úgy viselkednek, mint egy bugris óvódás kölyke a homokozóban.”
 • 6. kipkop 2013. március 21. 16:52
  „5. történész 2013.03.21. 16:06
  Tegeződtünk, nem emlékszem. Olvasd el az írásomat, hol van benne "kirúgás". Szanyinál legfeljebb a berúgás sejlik fel.”
 • 5. történész 2013. március 21. 16:06
  „4. kipkop

  Igazad van kirúgni mindet aki nem Figyeszes...”
 • 4. kipkop 2013. március 21. 16:00
  „Vadai Ágnes folyamatos rendzavarását miért nem szankcionálták? A házelnök az ő esetében udvarias volt, mert a teremszolgálattal hozatott be neki egy kancsó vizet, rosszulléte megszüntetésére. Bár az is lehet, hogy Szanyinak a víz inkább ártott volna.”
 • 3. kontrapista 2013. március 21. 15:14
  „Szanyi Tibor " van hitele a választói előtt ".
  Meg is mutatta első tappancsa középső ujjával .”
 • 2. Mozimasiniszta 2013. március 21. 15:01
  „ahhát...hukk..”
 • 1. Léni 2013. március 21. 14:50
  „Kíváncsi lennék arra, hogy Kövér mivel büntetné azt, aki kötéllel fenyeget valakit vagy
  valakiket a Parlament falai között? Követelem, hogy válaszoljon erre!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fidesz: elképesztő módszerekkel épül a Bajnai-adatbázis

Ilyen Bajnai Gordon áldemokráciája - mondta a párt kommunikációs igazgatója, Kocsis Máté. Tovább olvasom