Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

Szigorodik az idős járművek finanszírozása

Szigorúbban szabályozza a felügyelet az idős használt járművek finanszírozását, mert jelentős kockázatnak tartja ezeket a portfóliókat.
A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) sajtóközleménye szerint a lakossági és kisvállalkozói gépjármű-finanszírozás - hitel és lízing - kockázati portfólió esetében mostanáig csak a 15 évesnél idősebb életkorú személygépkocsik, illetve a 12 évesnél öregebb tehergépjárművek finanszírozása esetében írt elő 50-100 százalékos mértékű többlettőke-képzést a finanszírozó intézmények számára.

A 2010. június 11. után kötött szerződések esetén, ha a finanszírozott személyautók életkora a finanszírozás időtartama alatt meghaladja a hazai személyautók szerződéskötés előtti évre vonatkozó, KSH szerinti átlagéletkorát (2009-ben 11 év volt), de még nem éri el a 15 évet, a kötelezően előírt többlettőke nagysága 50 százalék, 15 év felett pedig 100 százalék lesz. A tehergépjárművek esetében az 50 százalékos többlettőke megképzése 10 éves kor felett, a 100 százalékos pedig 12 év felett szükséges.

A felügyelet az intézkedést azzal indokolja, hogy jelentős kockázatnak tartja a koros, alacsony fedezeti értékű gépjárművekből felépülő finanszírozói portfóliókat. A hitelpiaci válság a PSZÁF 2010. évi első kockázati jelentése szerint leginkább a viszonylag magas kockázatú ügyfeleket finanszírozó pénzügyi vállalkozási szférát sújtja, a gépjárműszektor helyzete pedig ezen belül is szélsőségesen rossz. A legnagyobb romlás tavaly a lízingügyleteknél következett be, ahol a 90 napon túli késedelmű állomány aránya 3-ról 10 százalékra nőtt.

A PSZÁF az április végén közzétett kockázati jelentés és felügyelési tapasztalatai alapján felülvizsgálta idei évre meghirdetett prioritásait, és a Felügyeleti Felülvizsgálati Folyamat (SREP) alapján meghatározott kockázatos portfóliók körét. Az új felügyeleti elvárásokat tartalmazó SREP tájékoztatót a felügyelet szerdán tette közzé honlapján, azonban rendelkezései csak 2010. június 11-től - a körültekintő lakossági hitelezésről szóló kormányrendelet több passzusának életbe lépésével egy időben - válnak hatályossá.

A prioritások egyrészt a pénzügyi piacok veszélyeit, kockázatait tükrözik, másrészt a felügyelet elvárásait összegzik a piaci szereplők felé a kockázatok mérséklésére, a nem kívánt események bekövetkezésének megelőzésére. A SREP tájékoztató pedig azokat a kockázatos portfóliókat sorolja fel, amelyek kapcsán a felügyelet az érintett intézményeknél többlettőke fenntartását várja el.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszautasítja az MSZP kijelentéseit a HM

Hende Csaba honvédelmi miniszter visszautasítja Iváncsik Imre volt honvédelmi államtitkár vádjait -… Tovább olvasom