Délmagyar logó

2017. 11. 25. szombat - Katalin 3°C | 12°C Még több cikk.

Szili: mindenki felelős a saját egészségéért

Az egészségügy terén az egyéni feladatvállalás, illetve a közösségi tudatformálás a legfontosabb, enélkül nincs előrelépés - közölte Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke csütörtökön az 5 éves népegészségügyi program alkalmából rendezett parlamenti nyílt napon.
A házelnök hangsúlyozta, az egészség iránt érzett felelősség mindenekelőtt azt jelenti, hogy minden ember fel kell, hogy tegye magának a kérdést: mit tett ma azért, hogy megelőzze a betegségeket.

A Házelnök rövid beszédében "finoman szólva nem éppen jónak" minősítette a magyar lakosság egészségi állapotát. Az uniós tagállamok közül Magyarországon a harmadik legmagasabb a halandóság, a születéskor várható átlagos élettartam a férfiak esetében 8, a nőknél pedig 6 évvel alacsonyabb, mint az EU-ban - mondta. A daganatos betegségek előfordulási gyakorisága 1,8-szor, a szívkoszorúér rendellenességek 3-szor, az agyérbetegségek 4-szer, az alkoholizálásból eredő, krónikus májbetegségek pedig 7-szer gyakoribbak, mint az uniós átlag - tette hozzá.

A "Ne gyújts rá" dohányzásellenes világnap alkalmából Szili Katalin azt mondta: a politikusoknak példát kell mutatniuk az egészségmegőrzésben, és ez alól a dohányzás sem kivétel. Kökény Mihály egyébként szintén kitért erre egyik felszólalásában. A Parlament egészségügyi bizottságának szocialista elnöke megjegyezte: a nemdohányzók védelméről szóló törvényről folytatni kell a pártközi egyeztetést annak érdekében, hogy még a jövő év elején törvény születhessen belőle.

Olvasóink írták

  • 1. spiler 2008. november 21. 11:18
    „HA NEM VAGYUNK KISÉRLETI ALANYOK/NEM JÓ A ZSIR..OLAJJAL KELL FŐZNI,CUKROSNAK HÚST HÚSSAL-MA MÁR EGÉSZ MÁS A TENDENCIA/.T.ASSZONYOM ŐN IS AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN DOLGOZOTT DE A POLITKA UGYLÁTSZIK KIFIZETÖBB....LAK.TÁM.18.000.000,-FT.2007-BEN...IDÉN MENNYILESZ? /MIVEL RENDELKEZIK PESTI PECÓVAL/”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden eddiginél többen válthatnak kötelezőt

Az eddigi éveknél többen, az előzetes becslések szerint akár 800 ezren is válthatnak kötelező… Tovább olvasom