Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 17°C | 27°C Még több cikk.

Tagadta bűnösségét Budaházy György

Tagadta bűnösségét Budaházy György a szerda reggeli bombariadó után a délutáni órákban vádiratismertetéssel, majd a vádlottak meghallgatásával folytatódó büntetőperben a Fővárosi Bíróságon.

"Ötven éve nem volt ilyen kirakatper Magyarországon" - e szavakkal bírálta az ellene folyó eljárást és utasította vissza a vádakat a több mint másfél éve előzetes letartóztatásban lévő Budaházy György.

A vádbeli terrorcselekményekért a törvény szerint akár életfogytiglani szabadságvesztés is kiszabható.

A vád szerint Budaházy György 2007 folyamán az Ír Köztársasági Hadsereg mintájára létrehozta a Hunnia mozgalom elnevezésű szervezetet annak érdekében, hogy 2007-2009-ben terrorcselekményekkel, főként Molotov-koktélos támadásokkal állami szerveket kényszerítsen, az akkori szocialista-szabaddemokrata kormánytöbbség politikusait és a lakosság velük rokonszenvező csoportjait megfélemlítse, és így befolyásoljon parlamenti döntéseket.

Taps és bombariadó Budaházy büntetőperén

Tapssal köszöntötték hívei a tárgyalóterembe lépő Budaházy Györgyöt és 16 vádlott-társát a terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt szerdán megkezdődött elsőfokú büntetőperben a Fővárosi Bíróságon (FB).

A FB legnagyobb, esküdtszéki tárgyalótermét zsúfolásig megtöltötték az elsőrendű vádlott szimpatizánsai, hozzátartozók, érdeklődök.

"Szabadság!" - kiáltotta a símaszkos, felfegyverzett kommandósok kíséretében a terembe lépő megbilincselt elsőrendű vádlott, mire a közönség felállva elkezdett tapsolni, és ezt folytatta a 17 vádlott bevonulása közben, hosszú perceken át, felállva, ütemesen, mintegy demonstrálva Budaházy György és társai mellett. Ezután az eljáró bírói tanács elnöke figyelmeztette a hallgatóságot a rend megtartására, illetve arra, hogy tartózkodjanak a tárgyalás megzavarásától.

A büntetőper megkezdését rendkívüli sajtóérdeklődés övezi. A bíró a jelenlévő tucatnyi tévétársaság munkatársaival "a félreértések elkerülése végett" közölte: képfelvételeket készíthetnek, de a tárgyalás élő, egyenes közvetítésére nincs lehetőség. A bíró közölte azt is, hogy a vádirat ismertetése után a vádlottak meghallgatása következik, ez várhatóan több, márciusra kitűzött tárgyalást is igénybe vesz.

Bombariadó Budaházy perén. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

Az ügyet öttagú bírói tanácsban tárgyalja a FB, ez akkor szokott megtörténni, ha bonyolult, nehéz megítélésű esetről van szó, ilyen például a FB-n jelenleg is folyamatban lévő, Kulcsár Attila és társai elleni megismételt elsőfokú büntetőper.

Az elsőrendű vádlott védője a tárgyaláson Szikinger István ügyvéd, nem pedig Gaudi-Nagy Tamás jobbikus országgyűlési képviselő, aki többnyire Budaházyt védi a büntetőeljárásokban. A hallgatóság soraiban ott van Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti képviselője.

A vádlottak számbavétele után az egyik vádlott az ügyész kizárását kérte politikai megfontolásokra hivatkozva, szerinte ugyanis az ügyészség befolyásolására alkalmas, az ügyet prejudikáló nyilatkozatok láttak napvilágot az eljárás során.

Bombariadó Budaházy perén. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

A Központi Nyomozó Főügyészség 34 oldalas vádirata szerint Budaházy György 2007 elején egy "Hunnia Mozgalomnak" nevezett csoportot hozott létre és vezetett abból a célból, hogy országgyűlési képviselők elleni megfélemlítő támadásokkal befolyásolják a parlamenti döntéseket.

Bomba és riadó

Bombariadó miatt félbeszakadt a Budaházy-ügy büntetőperének első tárgyalása. Mindenkinek el kell hagynia a tárgyalótermet, kiürítik a FB egész épületét is; a büntetőper leghamarabb délután folytatódhat - közölte a Budaházy-ügyben eljáró bírói tanács elnöke a tárgyalást félbeszakítva.

Az FB honlapján néhány perccel később a következő közlemény jelent meg: "A Fővárosi Bíróságon a mai napon bombariadó van, ezért a rendőrség elrendelte az épület kiürítését. A tárgyalások várhatóan 13.00 óra után folytatódnak." Az FB Markó utcai épületéből biztonsági őrök terelték ki a több száz dolgozót, több tucat tárgyalást kellett félbeszakítani, elnapolni. A rendőrök lezárták az épületet, és megkezdték az épület átvizsgálását.

Olvasóink írták

40 hozzászólás
12
 • 40. studyfy 2011. március 03. 16:03
  „36. "Egy olyan embert tartanak több éve elzárva, aki bizonyítottan nem vett részt tevékenyen semmiben." Csak irányította az akcióban részt vevőket.”
 • 39. magyarock1 2011. március 03. 14:43
  „macskanadrág=flexsnake nevű magyarellenes troll.Bukfenc matyi sok hozzászólás le van mentve tőled.”
 • 38. harcsabajusz 2011. március 03. 12:55
  „Remélem olyan ítélet születik ami elejét fogja venni annak, hogy szélsöséges bandák eröszakkal befolyásolhassák kis hazánk politikai életét. A szélsöjobb szeretné bevezetni a halálos ítéletet, ebben az esetben talán alkalmazni lehetne. De én elvböl ellenzem az ilyen ítéletet, nem kell életfogytiglani sem. Elég 125 év halmozott fegyház... utána szabadon lehet engedni.”
 • 37. macskanadrag 2011. március 03. 12:43
  „bombát készíteni is bűncselekmény. Ugyanígy a terrorizmus sem befejezett cselekmény. Számíthat az életfogytiglanra mivel közvetlen bizonyíték van ellene.”
 • 36. frakk 2011. március 03. 12:06
  „Csak pátállástól függetlenül tennék egy két megjegyzést.
  Nagyon koncepciós per kinézetű az egész ügy. Tegnap megnéztem a tv-ben a vádbeszédet, és amit ott összehordott az Ügyész fél óra alatt, azzal a halálos ítéletet is kilehetne mondani. Szakmai ártalom, elfogult vádaskodás volt megfigyelhető végig. Kevés részigazságra lapozva, egy jól megkreált koncepció. Nagyon nehéz lesz belőle kijönni. Egy olyan embert tartanak több éve elzárva, aki bizonyítottan nem vett részt tevékenyen semmiben. 21 sz. Magyarországon egy ilyen embert több éves börtönnel lehet sújtani, míg Hagyót maffia szervezetben elkövetett büntettek közepette kiengedik. Mi megy itt a háttérben?? Mit akarnak előkészíteni ezzel a koncepcióval.
  Mint mondtam Fideszes vagyok.”
 • 35. butagyerek 2011. március 03. 11:35
  „34. Eszem ágában sincs ködösíteni. Nem tudom és nem is érdekel hogyan lehet bombát készíteni. Tőlem akár légelhárító üteget is tarthat otthon. A lényeg a használat. Használta - vagy nem. Ennyire egyszerű. Ha használta, vagy az élesítés pillanatában kapták el, akkor szerintem megérdemli, hogy rározsdásodjon a műanyag lakat.
  De ha nem, akkor csak a szándék van.
  Azt meg, hogy mit mutattak be .... azt nem tudom. Ha a rendőrségi szakértő azt mondja az akkor az. Nem az én tisztem megítélni.”
 • 34. maros50 2011. március 03. 11:05
  „32.Ne ködösíts légy szíves! Mi az hogy" álitólag" "robantásra alkalmas anyag" Nem bombáról ban szó,amelyet be is mutattak! csak úgy lehet gyártani bombát? Csak úgy kérdezem.Biztossan Te jobban tudod.”
 • 33. tintasbarns 2011. március 03. 10:42
  „Budaházy jó példa arra, hogy a hatalom precedenst produkáljon.”
 • 32. butagyerek 2011. március 03. 10:42
  „maros50! Párhuzamot vontam a két eshetőség között. Állítólag Budaházy robbantani akart és találták nála a robbantásra alkalmas anyagot. DE nem robbantott. ...... Ha pedig egy férfi ember nyáron délután végig megy a kárász utcán ...... ott is kialakul egy fajta szándék. Ha pedig van is nála óvszer akkor már akár le is lehet csukni. Hiába nem csinált semmit.”
 • 31. maros50 2011. március 03. 10:15
  „butagyerek!Hogy jön ide az óvszer.Nem is tudtam,hogy az óvszer is felrobban.”
 • 30. dodó 2011. március 03. 10:01
  „Nem lesz könnyű elítélni Budaházit, de remény van rá!
  Ha terrorizmusért nem megy, még ott az ember által elkövethető bűnök legförtelmesebbike a holokauszttagadás! Nem lesz nehéz újabb tíz millióért találni egy másik büntetett előéletű tanút aki eskü alatt tanúsítja, hogy Budaházi nagy nyilvánosság előtt ( négy fős családja) kisebbítve és hamis színben tüntetve fel kétségbe vonva a szent hat millió áldozatot, kijelentette: összesen ötmillió-kilencszázkilencvenezer (5 990 000) az áldozatok száma!
  Garantált a három év!”
 • 29. szandokán 2011. március 03. 09:19
  „Sajnos a feltünési viszketegség ellen még nincsen gyógyszer.Budaházy 10 évet fog kapni,abba meg belefér egy két keresztrejtvény,ezalatt meg majd elgondolkodhat azon,hogy érdemes volt e <moderálva>”
 • 28. papsajt 2011. március 03. 06:52
  „Igen, Draskovicsnak CDje is volt róla :)
  Emlékszel? Bonyhádon robbantottak!
  Bár arról is kiderült hogy hamisítvány, de a hülyéknek jó volt csámcsogni.

  25. macskanadrag 2011.03.02. 21:12
  " lehet véletlen csinált a keze bombát?"”
 • 27. butagyerek 2011. március 03. 05:47
  „Biztos elítélik ! A rendőrség és a törvénykezés már bebizonyította a Móri eset kapcsán a rátermettségét.
  A szándék alapján elítélni valakit nem nagy kunszt.
  Ilyen alapon nyáron, a férfiak 90%-át el lehetne ítélni a szándékuk alapján, ha végigmennek a kárász utcán, és a zsebükben esetleg óvszer is van.”
 • 26. maros50 2011. március 02. 22:24
  „macsakanadrág!
  mit firtatod állandóan a bombát.Az csak gyerekcsíny volt.”
 • 25. macskanadrag 2011. március 02. 21:12
  „23. nem kell ráverni, mikor a bizonyítékok ellene szólnak. Vagy lehet véletlen csinált a keze bombát?”
 • 24. Lehiggadt 2011. március 02. 21:12
  „Ha igaz, amivel vádolják ezt a madarat, akkor mindazokat, akik mellette tüntetnek - élén a lepcsesszájú Balónével - mind becsukatnám bünsegédllet vádjával...”
 • 23. fles2 2011. március 02. 20:24
  „Olvastátok a híd verést?tanulságos könyv.Találni kellett egy "balekot" akire a balhét ráverhetik.Az politikai életre veszélyes,mert ismét könnyet lázadást szíthat”
 • 22. kgb696 2011. március 02. 19:53
  „20. terrorizmusért teljes életfogyt jár.... nem 10 év :)”
 • 21. queenmargareth 2011. március 02. 19:29
  „ezt is törölték, pedig mindenki tudja akkor is, hogy mennyit loptak eddig!!!!!”
40 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Milliós pénzbírság az RTL Klubnak és a TV2-nek

Összesen mintegy kilencmillió forint pénzbírságot szabott ki a két országos kereskedelmi televízióra a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa. Tovább olvasom