Délmagyar logó

2017. 05. 27. szombat - Hella 14°C | 24°C Még több cikk.

Támadás érte a magyar tábort Baglánban

Nem sérültek meg magyar katonák, amikor az amerikai Korán-égetők ellen tiltakozó tüntetők megtámadták a táborukat Afganisztánban.

Magyar katonák nem sérültek meg, amikor az amerikai Korán-égetők ellen tiltakozó tüntetők megtámadták a táborukat az afganisztáni Baglán tartományban pénteken - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM)az MTI-vel.

A tárca sajtófőosztályának tájékoztatása szerint időközben az incidens véget ért, a tüntetők közül egy ember meghalt, kilenc megsérült, a magyar katonáknak nem esett bántódásuk.

A szaktárca tájékoztatása szerint a tüntetést az afgán hatóságok oszlatták fel, magyar katonáknak nem kellett közbeavatkozniuk, és a halott, illetve a sérültek is afgán állampolgárok.

Korábban a bagláni rendőrfőnök-helyettes azt közölte, hogy amerikai Korán-égetők ellen tüntetők pénteken megtámadták a magyar parancsnokság alatt álló tábort. A tüntetők behatoltak a szögesdróttal elzárt tábor területére. Az afgán rendőrség a levegőbe leadott lövésekkel igyekezett szétoszlatni a tömeget.

Pénteken Afganisztán-szerte tüntetések voltak a bagrami támaszponton történt Korán-égetés miatt.

Több ezer afgán tüntet az amerikai katonák Korán-égetése elleni tiltakozásul az észak-afganisztáni Baglánban. A tiltakozók a magyar polgári-katonai tartományi újjáépítési csoport (PRT) tábora előtt is
Több ezer afgán tüntet az amerikai katonák Korán-égetése elleni tiltakozásul az észak-afganisztáni Baglánban.
Fotó: MTI/EPA/Nakib Ahmed

Afganisztánban napok óta tartanak a zavargások a bagrami amerikai támaszponton történt Korán-égetések miatt. Az egyik tüntetésen lelőtték a NATO két amerikai katonáját, az országban legkevesebb öt afgán halt meg az összetűzésekben.

John Allen tábornok, az Afganisztánban állomásozó NATO-csapatok amerikai parancsnoka bocsánatot kért a bagrami támaszponton történtekért, és azok kivizsgálását ígérte. Később Washingtonban Leon Panetta amerikai védelmi miniszter is elnézést kért azért, hogy a katonák "illetlen módon szabadultak meg" a Korán-példányoktól.

Egy névtelenül nyilatkozó katonai tisztségviselő a CNN hírtelevíziónak azt mondta, hogy a szóban forgó Korán-példányokat és más vallási irodalmat azért távolították el a bagrami bázison lévő fogolytábor könyvtárából, mert a rabok azokat egymás közti üzenetváltásokra használták, és szélsőséges bejegyzéseket tartalmaztak.

A Magyar Honvédség 2006 októberében vette át egy tartományi újjáépítési csoport (PRT) vezetését az Afganisztán északi részén fekvő Baglán tartományban, jelenleg a magyar alakulat Puli-Humri központban állomásozik. A magyarok építettek már egyebek mellett utat, egészségügyi központokat, kis erőműveket, és részt vesznek a helyi biztonsági erők képzésében is. A PRT katonai (békefenntartás, járőrözés, őrzés-védelem, konvojkísérés) és polgári feladatokat egyaránt ellát.

Korábban írtuk:

Az amerikai Korán-égetők elleni tüntetők pénteken megtámadták a magyar parancsnokság alatt álló tábort Baglán tartományban. Egy afgán életét vesztette, amikor a tüntetők behatoltak a tábor szögesdróttal körülvett területére - közölte Baglán tartomány rendőrfőnök-helyettese.

"Több mint ezer ember tüntet a magyar támaszpont előtt" - mondta Szamanudin Huszaini rendőrfőnök-helyettes. A tartomány biztonságáért a német kontingens felel, a magyar táborban albán, horvát és montenegrói katonák is állomásoznak.

A tüntetőknek sikerült a szögesdrótakadály mögé kerülniük. Az afgán rendőrség levegőbe leadott lövésekkel igyekezett szétoszlatni a tömeget - jelentette a dpa hírügynökség.

Az MTI kérdésére a Honvédelmi Minisztérium sajtóosztálya annyit erősített meg, hogy a magyar civil-katonai tartományi újjáépítési csoport (PRT) tábora előtt tüntetés volt, amely véget ért. A szaktárca tájékoztatása szerint a tüntetést az afgán hatóságok oszlatták fel, a magyar katonáknak nem kellett közbeavatkozniuk, a sérültek is afgán állampolgárok.

Olvasóink írták

 • 20. Apátfalvi** 2012. február 25. 02:24
  „17.

  Én nem vagyok vallásellenes, tény, hogy a vallásnak nagy közösségformáló és összetartó ereje van, mint ahogyan a hit is nagy dolgokra késztetheti az embert. Az egyházakat sem lehet csak negatívan feltüntetni, azok is sok jó dolgot tettek.

  DE!

  A Korán még nem gyógyított embert, nem hozott létre gyógyszert, nem teremtett utakat és hidakat, nem varázsolt élelmiszert! <moderálva>”
 • 19. 980815 2012. február 24. 23:24
  „Mikor veszitek már észre, hogy nem 1848-at írunk? Abban az időben még nem volt terrorizmus, meg annyi hülyeség, mint ma 2012-ben!”
 • 18. orszagzaszlo936 2012. február 24. 21:49
  „1848-as 12 pontból a 10.
  "A katonaság esküdjék meg az alkotmányra, magyar katonáinkat ne vigyék külföldre, a külföldieket vigyék el tőlünk!"

  Itt az ideje érvényt szerezni a 12 pontban foglaltaknak, mert igencsak időszerűek!

  Ezt nem oly rég egyszer már leírtam, de a most történtek igazolják a fentieket!”
 • 17. orszagzaszlo936 2012. február 24. 21:37
  „8. Apátfalvi** 2012.02.24. 18:53

  Nem szeretek ilyeneket írni, de ezek a primitív állatok ahelyett, hogy inkább az országuk építésével, kórházak, iskolák, gyárak létesítésével foglalkoznának, ilyen baromságokon kattognak, mint a korán meg a többi farokság...

  Nem az a primitív, aki a világ egyik szent könyvéről ilyet ír?”
 • 16. 980815 2012. február 24. 20:33
  „14. Egyolvasó!
  Tudomásom szerint a korán sehol sem írja, hogy meg kell ölni a hitetleneket, sőt a terrorcselekményeket sem említi sehol. Egy olyan országban ahol a lakosság nagy része olvasni, írni sem tud, minek neveznéd őket? A nagy vallási vezetők, és a tálibok kiforgatják a koránt, és mint írni, olvasni tudó személyeknek, elhisznek mindent az afgán emberek.”
 • 15. sajtardezso 2012. február 24. 20:31
  „Munkájukat végzik, ezzel jár. Egyiknek sem szorítottak fegyvert a fejéhez, hogy márpedig katonának kell állnia.”
 • 14. Egyolvasó 2012. február 24. 19:52
  „8. Apátfalvi** 2012.02.24. 18:53

  Azért hívod őket primitívnek mert nem akarják hagyni, hogy rabigába fogják őket, mint más országok állampolgárait??
  Mert ha igen akkor igazad van, primitívek, és hidd el a korán összefogja a muzulmán hitűeket, és ha egyszer elindulnak nem kegyelmeznek senkinek.”
 • 13. 980815 2012. február 24. 19:49
  „6. Queenmargareth 2012.02.24. 17:44
  Kívánom neked, hogy egyszer egy közeli hozzátartozód is menjen ki Afganisztánba, és kerüljön hasonló helyzetekbe! Nem kívánom, hogy megsérüljön, csak annyit, hogy húzós helyzetekbe kerüljön. Ha ez megtörténik, majd kíváncsi leszek a hozzászólásaidra!”
 • 12. kontrapista 2012. február 24. 19:48
  „10.kalkutta
  A mai napig homály lepi az 1991 őszén lelőtt négy jugoszláv gép ellen indított rakéták "tulajdonosát". A Magyar Honvédség nem merte,a Szovjetek már kivonultak, a Horvát Gárdának nem voltak arra alkalmas fegyverei, de annyi bizonyos, hogy többé nem történt hasonló provokáció. Nato tagok is csak 8 évvel később lettünk, de ki tudja ?”
 • 11. kalkutta 2012. február 24. 19:16
  „7. Berlusconi 2012.02.24. 17:44
  "Megint a bunkó amerikaiak..."

  No, barátom nem sokat tudhatsz a világról.”
 • 10. kalkutta 2012. február 24. 19:15
  „Ahol faragnak ott hullik a forgács. A szövetség kötelességekkel is jár nem csak előnyökkel. Ugye hányan féltünk amikor az őrült szerbek minden lehetséges eszközzel (átlövések, szerb vadászgépek berepülése magyar légtérbe) provokáltak bennünket? Jó, nem akartuk észrevenni őket. Akkor jó volt a NATO védelem. Még ha csak elvi síkon is.”
 • 9. deszkás 2012. február 24. 19:09
  „SASPATAKI! Igaz rég volt határőrizet de ennek mellőzése majd egyszer (nem is olyan soká) mecset épitésbe torkollik. És az nálunk úgy fog mutatni mint az Alföldön a székelykapu vagy Ámérikában a gémeskút. Csak idő kérdése szerintem BEROESZ erre célzott.”
 • 8. Apátfalvi** 2012. február 24. 18:53
  „Nem szeretek ilyeneket írni, de ezek a primitív állatok ahelyett, hogy inkább az országuk építésével, kórházak, iskolák, gyárak létesítésével foglalkoznának, ilyen baromságokon kattognak, mint a korán meg a többi farokság... Gratulálok, őszintén!

  Persze tisztelet a kivételnek (afgán rendőrök és a többi rendvédelmi erő, akik honfitársaik elmaradott primitívsége mellett is országuk fejlődéséért dolgoznak, sokszor még az életük árán is!)”
 • 7. Berlusconi 2012. február 24. 17:44
  „Megint a bunkó amerikaiak...”
 • 6. Queenmargareth 2012. február 24. 17:44
  „munkájukat végzik, ezzel jár”
 • 5. papika56 2012. február 24. 17:40
  „MIT KERESÜNK MI OTT ??????????”
 • 4. saspataki 2012. február 24. 17:11
  „De jó, hogy ilyen okos mindenki! Amint kiléptünk a NATO-ból, már húzunk is haza. De addig....bizony a tagság kötelezettségekkel is jár és nem lehet mindíg eü. katonákat és gatyaszámlálókat ( mondjuk nélkülük nincs ellátás sem) küldeni. Persze ha azt akarjuk, hogy még ennyire se vegyenek minket komolyan.....Egyébként meg van elég erő a határőrizet/rendészetnél. Határvédelem az régen volt, nagyon régen.”
 • 3. Egyolvasó 2012. február 24. 16:42
  „Sajnos ilyen ez a katonásdi, aki puskát fog annak számítania kell arra, hogy egyszer őrá is irányul egy fegyvercső.”
 • 2. csafe 2012. február 24. 16:17
  „Mi a fenét keresünk ott?
  Többet érne hazahúzni minél előbb!”
 • 1. Beroesz 2012. február 24. 16:15
  „Öröm tudni, hogy minden nap tucatnyi koránégetés miatt neheztelő afgán és egyáb muszlim akar átkelni a magyar zöldhatáron. A Délmagyar cikkeiből végzett gyűjtés, csak februárban és csak a Dél-Alföld határszakaszán:

  24: 3 afgán
  23: 4 afgán, 4 pakisztáni és 4 egyiptomi
  19: 7 afgán és pakisztáni
  18: 3 afgán
  17: 9 török
  16: 24 afgán Hercegszántón, 17 Tiszaszigeten
  10: 4 algériai Kiszombornál
  9: 5 afgán Kelebián, 8 Tompán

  Fölvetődik a kérdés, hogy az afganisztáni magyar katonáknak nem-e a magyar határvédelemnél lenne a helye?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kiraboltak egy veszprémi bankot: lövés is dördült

Ajkán szintén fegyvernek látszó tárggyal követelt pénzt egy kispostán egy támadó, de ott meghiúsult… Tovább olvasom