Délmagyar logó

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -4°C | 4°C Még több cikk.

Tárki: közel áll egymáshoz a Fidesz és az MSZP támogatottsága

A Tárki felmérése szerint a többi parlamenti párt támogatottsága sem változott jelentősen.
A Tárki Társadalomkutatási Intézet júniusi felmérése szerint továbbra is közel áll egymáshoz a Fidesz és az MSZP támogatottsága, bár kismértékben nőtt közöttük a különbség. A bizonytalan szavazók és a választásukat titkolók aránya változatlan, továbbra is a választók mintegy fele tartozik ide.

A cég szerdán az MTI-vel azt közölte: a felmérés eredménye szerint a Fidesz-KDNP támogatottsága a teljes népességen belül a májusi 16-ról 18 százalékra nőtt, a szocialista párté pedig 15-ről 14 százalékra csökkent. A biztos pártválasztók körében a kormánypártok támogatottsága a májusi 32 százalékról 36 százalékra emelkedett, az MSZP-é 31-ről 27 százalékra csökkent. A pártszimpátia kérdésében bizonytalanok vagy titkolózók aránya nem változott: az elmúlt hónapban 49 százalék volt, jelenleg pedig 48 százalék.

A Tárki felmérése szerint a többi parlamenti párt támogatottsága sem változott jelentősen. A Jobbik a teljes lakosság körében júniusban is 11 százalékon áll, a megkérdezett biztos pártválasztók között pedig 21-ről 22 százalékra nőtt a támogatottsága. Az LMP a teljes népességen belül változatlanul 5 százalékos támogatottságot, a pártválasztók körében pedig a májusi 11 százalékot követően 10 százalékot ért el. A Demokratikus Koalíció (DK) szavazói a teljes népességen belül változatlanul 2 százalékot tesznek ki, arányuk a pártválasztók körében egy hónap alatt 4 százalékról 3 százalékra csökkent.

A kutatás ezer, 18 éves vagy annál idősebb ember megkérdezésén alapul, az adatokat június 14. és 20. között vették fel.

A Nézőpont Intézet legfrissebb, a Heti Válasz számára készített reprezentatív felmérése szerint, amelynek az eredményét szintén szerdán tették közzé, tovább nőtt az MSZP-vel nyíltan szimpatizálók száma; a szocialisták támogatottsága 12 százalékról 16 százalékra nőtt a megkérdezettek körében. Eközben a Fidesz elérte a ciklusban a legalacsonyabb szimpátiaindexét: 28 százalék szimpatizál nyíltan a kormánypárttal. A részvételüket biztosra ígérő, aktív választók körében 44 százalékkal a Fidesz továbbra is jelentősen vezet, az MSZP 27, a Jobbik 16 százalékot szerezne.

Olvasóink írták

  • 2. sobrij1 2012. június 28. 08:36
    „Mik ezek a tizenpárszázalékok? Jegyzik még ezeket a pártokat? Az összes politikust el kéne kergetni meg ezeket a felmérő cégeket is!”
  • 1. booo 2012. június 28. 06:47
    „Egyértelmű hogy a fidesz bukni fog! De hogy az MSZP nyer-e szerintem kétséges!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A 2013-as költségvetésről vitáznak a parlamentben

A büdzsé általános vitájára összesen 30 órát szán az Országgyűlés. Tovább olvasom