Délmagyar logó

2017. 04. 30. vasárnap - Katalin, Kitti 5°C | 16°C Még több cikk.

Tiltakozik a Mozdonyvezetők Szakszervezete

A Mozdonyvezetők Szakszervezete (MOSZ) tiltakozik a MÁV-Trakció Zrt. mozdonyvezetői létszámpolitikája ellen, mivel a részvénytársaság a létszám növelését és a munkaidő csökkentését tervezi - tájékoztatta a vasutas érdekképviselet ügyvivő bizottsága szerdán.
A közlemény emlékeztet: nemrég fejeződött be 700 fő mozdonyvezetői vizsgával rendelkező munkavállaló létszámcsökkentés miatti előnyugdíjazása. A társaság vezetése pedig a mozdonyvezetői foglalkoztatási gondokkal indokolva a munkaidő csökkentését fontolgatja.

A testület egyben utal arra, hogy a mozdonyvezetők foglalkoztatása - a "térségi munka ellátatlanság miatt" - a lakóhelytől nagy távolságban történik. A foglalkoztatási gondokkal küzdő MÁV-TRAKCIÓ Zrt. a jelenlegi gazdasági helyzetben mégis a létszámot kívánja növelni.

Ez a személyzeti politika - a szakszervezet szerint - egyfelől gazdasági kárt okoz a vállalatnak, és azon keresztül az adófizetőknek, másfelől súlyosan fenyegeti a mozdonyvezetők egzisztenciáját, foglalkoztatásuk és jövedelmi helyzetük stabilitását.

További fenyegetést jelenthet a szóban forgó munkavállalói réteg számára a jövőbeni - kormányzati - tervekből kiolvasott 1.200 kilométer vasútvonal bezárása. Amennyiben ez a lépés megtörténik, úgy 400 mozdonyvezető munkája kerül veszélybe - áll a közleményben.

A MOSZ álláspontja szerint a tervezett létszámbővítés elsősorban presztízsszempontokat, a munkavállalók kiszolgáltatottságának növelését szolgálja, ezért elfogadhatatlan. Az érdekképviselet felszólítja a cégvezetést az intézkedés végrehajtásának felfüggesztésére - tartalmazza a közlemény.

Olvasóink írták

  • 1. szilléri 2011. február 17. 08:34
    „Itt van február és még nem is sztrájkoltak !”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szatírtámadás Pécsett! Liftben mutogatta magát egy férfi

Újabb szatírtámadás történt Pécs kertvárosi részében, ezúttal egy liftben mutogatta magát egy férfi;… Tovább olvasom