Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Tovább romlott a levegő több nagyvárosban

A következő napokban is anticiklon alakítja az időjárást, ami nem kedvez a levegőminőség gyors javulásának.
Több nagyvárosban is tovább romlott a levegő. Mostanáig csak Nyíregyházán rendeltek el riasztást, de már Várpalotán is átlépett a legmagasabb, négyes szintre a szálló por koncentrációjának értéke - jelentette be Vaskövi Éva, az Országos Környezetegészségügyi Intézet (OKI) levegőhigiénés osztályának vezetője szerdán Budapesten. A Vidékfejlesztési Minisztérium azt közölte: a meteorológiai előrejelzések szerint a következő napokban is anticiklon alakítja az időjárást, ami nem kedvez a levegőminőség gyors javulásának.

Mint Vaskövi Éva kifejtette, a riasztás elrendelésének jogszabályi feltétele, hogy egymást követő két napon a levegő szállópor-koncentrációja meghaladja a köbméterenkénti 100 mikrogrammos értéket. Nyíregyházán már napok óta a riasztási küszöbérték feletti értékeket mértek, de ha a helyzet Várpalotán sem javul, várhatóan ott is elrendeli a riasztást a város polgármestere.

Várpalotán jelenleg a szmogriadó tájékoztatási fokozatát hirdették ki.

Ugyancsak a tájékoztatási szint van érvényben Budapesten, Debrecenben, Miskolcon, Pécsett, Győrben és Székesfehérváron, ahol hármas szintű a szálló por koncentrációja. Ezekben a városokban a szálló por mennyisége köbméterenként 75 és 100 mikrogramm között van.

A levegő szennyezettségének levegő-egészségügyi értékelése a levegőhigiénés index alapján történik. Az OKI - a honlapján közzétett tájékoztatás alapján - ezen belül a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el. A színkódok szerint az első, a kék az elfogadható szint, amikor a szálló por koncentrációja köbméterenként kevesebb mint 50 mikrogramm. A zöld, a kifogásolt szint a köbméterenként 50 és 75 mikrogramm közötti érték. Narancssárga színnel jelölik az "egészségtelen" kategóriát, a köbméterenkénti 75 és 100 mikrogramm közötti értékeket. A legmagasabb, negyedik szint a piros színű "veszélyes" kategória, amely szerint a légszennyező anyagok mennyisége köbméterenként 100 mikrogramm felett van. Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelik el a tájékoztatási, illetve a riasztási fokozatot.

A szmogriadónak két fokozata van. A főpolgármester, illetve a polgármesterek kötelesek tájékoztatni a lakosságot, ha a szálló por koncentrációja két egymást követő napon három mérőállomáson napi átlagban meghaladja a tájékoztatási küszöbértéket, a köbméterenkénti 75 mikrogrammot. Ha pedig a szálló por mértéke két egymást követő napon, három mérőállomáson napi átlagban a köbméterenkénti 100 mikrogrammos riasztási küszöbértéket is meghaladja, és nem várható az időjárásban változás, riasztást kell elrendelni.

A szerdai tájékoztatón az OKI levegőhigiénés osztályának vezetője azt mondta: kedden csak szűk tartományon belül változott a szálló por koncentrációja. Voltak települések, ahol némileg csökkentek az értékek, Esztergomban, Százhalombattán, Vácon és Szegeden viszont emelkedett a szálló por koncentrációja.

Vaskövi Éva kiemelte, hogy a levegő minősége alapján a városokon belül is vannak eltérések. Debrecenben, Miskolcon és Pécsett jellemzően a forgalmasabb pontokban mértek magasabb szennyezettségi értékeket. Budapesten viszont elsősorban nem a belváros, hanem a külső területek voltak a szennyezettebbek - tette hozzá.

Mint mondta, a szálló por koncentrációjának növekedését elsősorban a közlekedésből származó szennyező anyagok okozzák, de a mostani helyzethez hozzájárult az egyedi fűtéses háztartási tüzelés, az ipari tevékenység és a "kedvezőtlen" (szélcsendes) időjárás is.

Vaskövi Éva azt mondta, az elmúlt napokban a porkoncentráció délután 6 óra után kezdett emelkedni és éjfél körül érte el a csúcsértéket, vagyis a délelőtti, kora délutáni időszakban volt a legtisztább a levegő.

Páldy Anna, az OKI megbízott főigazgató-helyettese elmondta: a tapasztalatok azt mutatják, hogy szmogriadó idején az érintett területeken hat százalékkal megemelkedik a halálozások száma, a szív és érrendszeri betegségek okozta halálozásoké 9 százalékkal, és 10 százalékkal növekedik a kórházi betegfelvételek száma is.

A szálló por hatására romlik az agy és a szív oxigénellátottsága, továbbá fokozódik a véralvadás, s ez növeli az infarktus, a trombózis és az embólia kockázatát. A szálló por a tüdőben felszívódva gyulladást okoz, ennek hatására romolhat a krónikus légzőszervi betegségekben szenvedők állapota, az asztmások jobban köhöghetnek, fulladhatnak, könnyebben kaphatnak rohamot.

Páldy Anna kiemelte, ilyenkor nem ajánlják, hogy a veszélyeztettek, vagyis a krónikus betegségekben szenvedők, az idősek és a kisgyermekek a szabadban tartózkodjanak. Mint mondta, a 100 mikrogrammnál magasabb porkoncentráció esetén már az egészségeseknél is jelentkezhetnek allergiához hasonló tünetek, mint a tüsszentés, orr- és szemviszketés, orrfolyás.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleményben tudatta az MTI-vel: csütörtöktől a gyakran megélénkülő déli, délkeleti szél hatására több helyen a levegőminőség javulása várható, a szélcsendes területeken azonban nem lesz érezhető változás. Vasárnap és hétfőn már több helyen lesz felhős az ég, ennek hatására csökkenhet a légszennyező anyagok koncentrációja.

Rozinka Zsolt, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség igazgatóhelyettese nyíregyházi sajtótájékoztatóján elmondta: a városban tűzgyújtási tilalmat léptettek életbe, és elrendelték a kerti hulladék és az avar égetésének tilalmát. Ennek és a légmozgásnak köszönhetően a riasztás bevezetése óta húsz százalékkal csökkent a légszennyezettség - közölte.

A székesfehérvári önkormányzat szerda délután közölte az MTI-vel: a szálló por magas koncentrációja miatt elrendelte a szmogriadó tájékoztatási fokozatát a város polgármestere. Tilos a városban az avar és a kerti hulladékok égetése.

Olvasóink írták

  • 1. újratöltve 2011. november 02. 19:52
    „Nem csak a levegő, és nem csak a városokban!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jövőre bevezetik az e-receptet

Megújul a háziorvosi praxisjog és 2012-ben bevezetik az e-receptet a kormány szerdai döntései alapján. Tovább olvasom