Délmagyar logó

2017. 07. 21. péntek - Dániel, Daniella 22°C | 35°C Még több cikk.

Továbbra is nő a fizetésképtelenségi eljárások száma

Idén az első negyedévben csaknem 25 százalékkal nőtt Magyarországon a fizetésképtelenségi eljárások száma a tavalyi év ugyanezen időszakához képest a Coface Hungary nemzetközi hitelbiztosító legfrissebb elemzése szerint.
A Coface csütörtöki tájékoztatása alapján tavaly az első három hónapban 11.216 eljárás indult, idén ugyanebben az időszakban 13.937. Az eljárások között a legtöbb, 58 százalék a végelszámolás, ezt követik a felszámolások. A legkisebb részt, az összes eljárás alig egy százalékát a csődeljárások adják.

Czibor Zsolt, a Coface Hungary jogásza a csődök viszonylag ritka előfordulását azzal magyarázza, hogy továbbra sem nagyon ismerik a cégek az eljárást, s a rossz anyagi helyzetben lévő adósok ellen inkább a felszámolást indítanak.

A közlemény idézi a Coface Hungary ügyvezető igazgatóját, Kárpáti Gábort, aki szerint új kockázati elem, hogy adóhatósági eljárások miatt olyan cégek válhatnak fizetésképtelenné, amelyek nem feltétlenül jártak el szabálytalanul.

Az ügyvezető igazgató szerint egy adóellenőrzés során első fokon kiszabott büntetés után - figyelemmel a NAV bővített behajtási jogosítványaira - a cégnek esélye sem marad, hogy a büntetés jogosságát az adóhatóság végrehajtási intézkedése, illetve a kialakult ideiglenes fizetésképtelenségi helyzet miatt elrendelt felszámolás megindítása előtt jogerős eljárásban cáfolni tudja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb szocialista EP-feljelentés Magyarország ellen

Az MSZP európai parlamenti delegációja ezúttal az egyházügyi törvény kapcsán megvádolta Magyarországot az Európai Bizottságnál. Tovább olvasom