Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Ügyfélbarát lesz a közigazgatás?

Egyszerűbbé, gyorsabbá és hatékonyabbá tenné a közigazgatási eljárást a kormány. Az erről szóló törvény módosításának legfontosabb elemeit Draskovics Tibor ismertette pénteken a kormányszóvivői tájékoztatón.
Ezek közé tartozik az úgynevezett egyablakos ügyintézés kibővítése, az ügyintézési határidő, valamint a személyes megjelenés kötelezettségének csökkentése, illetve az információs technológia korszerűsítése. A cél az, hogy az állam működése kiszámíthatóbb, az ügyfelekre háruló adminiszinisztrációs teher pedig kevesebb legyen - mondta az igazságügyi és rendészeti miniszter.

Az egyablakos ügyintézésben tervezett módosítások tovább bővítik azt a lehetőséget, hogy például egy üzlet megnyitását az ügyfelek egyetlen hatóságnál intézhessék. A különböző irodák együttműködésének szabályozásával az emberek "küldözgetését" a hatóságok közti kommunikáció válthatja fel - hangzott el. Ez minden ügyben egy döntést, illetve egy jogorvoslatot jelent, azaz nincs szükség például többszöri meghallgatásra, és az ismételt adatbeszerzési kötelezettséget is feleslegessé teszi. Az alapján a jövőben senkitől sem lehet olyan adatot kérni, amely nyilvános, illetve valamely bíróság vagy a közjegyzői kamara nyilvántartásában szerepel.

A gyorsabb ügyintézés érdekében a megszokott határidő először 30 naptári napról 22 munkanapra, 2011-től 20 munkanapra, 2014-től pedig 15 munkanapra csökken, a tervek szerint. Így a hatóságok számonkérhetőek lesznek, hisz ha elcsúszik a határidővel, az adott hatóságnak vissza kell fizetnie az illetéket. Az államnak felelősséget kell vállalnia a szolgáltatásaiért - hangsúlyozta Draskovics Tibor.

A törvénymódosítás alapján az ügyfelek személyes megjelenését csak végső esetben tennék kötelezővé, máskülönben az írásos, illetve az elektronikus kapcsolattartást helyeznék előtérbe. Az ügyfél választhat majd, a hatóságok azonban nem: 2011 január elsejétől ugyanis csak elektronikus úton tarthatnak kapcsolatot egymással. Ez alól csak kivételes esetben kapnak felmentést, hisz az e-mail jelentősen leegyszerűsíti, illetve meggyorsítja majd az eljárásokat. A miniszter szerint az ehhez szükséges fejlesztésekre meglesz a fedezet, az informatikai fejlesztések forrása például az Elektronikus Közigazgatás Operatív Program (EKOP) 2008-2009 évi keretéből biztosítható - mondta.

Olvasóink írták

  • 2. legal 2008. november 28. 22:52
    „Ez a reform kezdeményezés régi téma. Korábban Kuncze Gábor minisztersége idején történt próbálkozás, törvényi szabályozás erre. De az ésszerűsítés szándéka emberi érdekekből megrekedt köszönhetően annak, amit a kapcsolódó cikkek közül a Reformszövetség témához hozzászólásomban beírtam.”
  • 1. KolompárRómeó 2008. november 28. 20:12
    „Eddig mé nem volt az?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felmentették a nagyatádi rendőrkapitányt

Azonnali hatállyal, indoklás nélkül felmentette a nagyatádi rendőrkapitányság vezetőjét a Somogy… Tovább olvasom