Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Új erdőtörvény

Jelentősen csökkentené az adminisztrációs terheket az új erdőtörvény tervezete. Az illegális fakitermelés visszaszorítására megalakulna az erdővédelmi szolgálat, és az új jogszabály kimondaná az állami erdők kincstári vagyonba kerülését is.
Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára a kormányszóvivői tájékoztatón kedden elmondta: a múlt héten az Országgyűlésnek benyújtott törvényjavaslat általános vitája a jövő héten elkezdődik és azt várhatóan a 2009. évi tavaszi ülésszak elején elfogadja a törvényhozás, így az már március második felében hatályba léphet.

Az államtitkár közölte: az 1996-ban elfogadott erdőtörvény módosításának folyamata már 2005-ben elkezdődött. Az új jogszabály megalkotása 2007. második félévében kapott új lendületet, aminek egyik oka az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program elfogadása volt, amelynek végrehajtására sok részletszabályt tartalmaz az új törvénytervezet.

Az államtitkár szerint a jelenleg hatályos erdőtörvény szerkezetén, alapkoncepcióján nem kívánnak változtatni. Az új jogszabály egyik legfontosabb része a bürokrácia csökkentése, a hatósági ügyintézés egyszerűsítése, a piaci és nem piaci szereplők adminisztratív terheinek csökkentése. Az egyszerűsítés legfontosabb eleme az, hogy az erdőgazdálkodási tevékenység korábbi kétlépcsős engedélyezési rendszere - a 10 évre szóló üzemterv és külön az éves erdőgazdálkodási terv jóváhagyása - helyett egylépcsős rendszert vezetnének be.

Az illegális fakitermelés visszaszorítása érdekében az erdészeti hatóság részeként létrehoznak egy országos szintű koordinácót megvalósító szervezeti egységet, az erdővédelmi szolgálatot - mondta el Gőgös Zoltán. Az erdőből kitermelt fa származásának igazolását szigorú számadású bizonylati rendszeren keresztül követnék nyomon. A jelenlegi elképzelések szerint a körülbelül 50 munkatársból álló erdővédelmi szolgálat a területi erdészeti igazgatóságoknál 3-5 fős kivonuló egységet tartana ügyeletben, valamint egy országos diszpécserközpontot működtetne.

Az államtitkár beszélt arról is: az új törvény fontos eleme, hogy az állami erdők kincstári vagyonba kerülését és korlátozott forgalomképességét kimondja. A jogszabály létrehozná az Országos Erdőtanácsot is, mivel a társadalmi szervezetek részéről egyre növekvő igény van, hogy az erdővédelem, erdőgazdálkodás ügyeibe beleszólást kapjanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Orbán voksvásárlást igen, változást nem lát

Orbán Viktor szerint a parlamenti szavazásokhoz az egyik héten az SZDSZ, a másik héten az MDF… Tovább olvasom