Délmagyar logó

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos 1°C | 4°C Még több cikk.

Újrakódolják az egészségügyi ellátórendszert

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium legújabb rendelettervezetének egyik eleme új szakmai kódrendszer, mely szerint az összes fekvőbeteg-szakellátást biztosító intézményének lejár az addigi ÁNTSZ-engedélye.
Hétfőn délig véleményezhető a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (Nefmi) legújabb, az egészségügyet alapjaiban újrarajzoló rendelettervezete, amelynek egyik eleme egy új szakmai kódrendszer, ami nem jelent mást, mint hogy februártól az ország összes fekvőbeteg-szakellátást biztosító intézményének és osztályának automatikusan lejár az addigi ÁNTSZ-engedélye - írta a Napi Gazdaság hétfőn.

Az új jogszabály a szintén a napokban közzétett szakmai minimumfeltételekkel egy időben lép hatályba, így az új regisztrációkhoz már az új szakmai minimumfeltételeket kell az osztályoknak teljesíteniük, különben nem kaphatnak ÁNTSZ-engedélyt, és nem juthatnak hozzá az OEP-finanszírozáshoz. A lapnak nyilatkozó szakértő szerint az újraregisztrálás - azon kívül, hogy óriási zűrzavart okozhat, ami a betegekre nézve beláthatatlan következményekkel járhat - teljességgel összehasonlíthatatlanná teszi az ellátási teljesítményeket a régi szakmai kódokon alapuló értékekkel, különösen mivel sem naptári, sem finanszírozási évhez nem igazodik a változás.

A kódok és a minimumfeltételek egyidejű változtatása a jelenlegi ágyszámok átstrukturálódását, illetve csökkenését eredményezheti, indirekt hatásként csökkentve az intézményre jutó finanszírozás nagyságát is.

A Napi szerint a tervezet egyetlen tollvonással megoldja a munkaerőhiányt az alapellátáshoz tartozó szakorvosi rendeléseknél azzal, hogy az elnevezést szakrendelésről rendelésre módosítja, így a feladat ellátásához elég lehet rezidens vagy más szakvizsgával rendelkező orvos is, mint ami a rendelő elvi profilja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az NGM közli az államháztartás 2011. évi részletes pénzforgalmi mérlegét

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) ma közli az államháztartás tavaly decemberi és a 2011. évi… Tovább olvasom