Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Újratemetnek egy kegyúrt Zalaegerszegen

A templomalapító földi maradványaira tavaly novemberben bukkantak rá a régészek.
Újratemetik vasárnap a Zalaegerszeg andráshidai városrészében álló templomban a kegyhelyet még a XIII. században építtető kegyúr földi maradványait, amelyekre tavaly novemberben bukkantak rá a régészek.

A román stílusú, az 1260-as évek körül épült templomban 2012-ben a fal vizesedése miatt kezdődtek felújítási munkálatok, majd nem sokkal később a karzaton elektromos hiba miatt tűz keletkezett, aminek füstje bekormozta a templom boltozatát. Az újabb kár már a templom teljes rekonstrukcióját szükségessé tette - idézte fel a felújítás és az ásatás előzményeit tavaly novemberben Kaján Imre, a Göcseji Múzeum igazgatója.

A régészek felásták a padozat alatti területet, így bukkantak rá két sírra a templom közepén. Orha Zoltán régész elmondta: először egy gyermek csontvázára bukkantak, amelynek lábainál bőrszerű maradványokat találtak. Alatta leltek rá az egykori templomépíttető valószínűsíthető nyughelyére 220 centiméter mélyen.

A templomalapító a történelmi források szerint a Terjék nemzetséghez tartozó Andornak nevű (ami az András régiesen) kis- vagy középnemes lehetett. Az akkori szokások szerint csak az alapítót és családját illette az a jog, hogy az oltár elé temessék. A Terjék nemzetség az akkoriban még Lovászi néven említett későbbi Andráshida birtokosa volt.

A kutatók azt remélték, hogy a kegyúr sírjában találnak olyan, az egykori viseletéhez tartozó tárgyakat, amelyek segítenek pontosítani a templom építésének korát, de nem bukkantak ilyen leletre. Az egykori koporsó fájából próbáltak ép darabokat kiemelni, hogy annak révén, dendrokronológiai vizsgálatokkal állapítsák meg az építés idejét, de a fa rossz állapota miatt nem sikerült értékelhető anyagmintát venni.

A régészeti kutatások kiindulópontja volt, hogy kiderítsék a 13. század második felében épült román templom eredeti, késő Árpád-kori apszisának - a szentély záró részének - formáját, mert azt az 1785-ös felújítás során elbontották. A falkutatás és az alapozási árok jellemzői szerint poligonálisan, vagyis sokszögben záródott a szentély, ami a koragótika felé mutat.

A római katolikus templom rekonstrukciójának költsége mintegy 20 millió forint. A Jézus Szíve Plébánia 8 millió forintot nyert el ehhez pályázati támogatásként, és az adományokon kívül az egyházmegye és a zalaegerszegi önkormányzat is hozzájárult a költségekhez.

A rekonstrukció során a templom új burkolatot kap, amely az egykori apszis formáját, illetve a templomalapító kegyúr sírjának helyét is mutatja majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Két időközi választást tartanak ma

Mindkettőt Somogy megyében. A helyiek egy képviselőt és egy polgármestert választanak. Tovább olvasom