Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Ünnepi felvonulás a Műegyetemtől a Bem térre

1956-ban fantasztikus dolog történt, pár napra megvalósult az a remény, hogy az emberek kimondhatták véleményüket - mondta Tőkéczki László történész.
Több mint ötszázan vettek részt az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére a Műegyetemtől a Bem József térig tartó, a Rákóczi Szövetség által szervezett hagyományos felvonuláson szerdán Budapesten.

A felvonulás résztvevői - sokan nemzeti színű zászlóval - azután indultak el a Műegyetem elől, miután ott befejeződött az 1956. október 22-ei nagygyűlésre emlékező rendezvény.

A menet elején egy korabeli teherautó haladt, a platóján ugyancsak korabeli ruhába öltözött emberek utaztak. Mögöttük népviseletbe öltözött fiatalok haladtak. Két fiatal a teherautó mögött egy koszorút vitt.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett ünnepi menet résztvevői haladnak a Műegyetemtől a Bem József térre a Szent Gellért rakparton 2014. október 22-én. MTI Fotó: Soós Lajos
Az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére szervezett ünnepi menet résztvevői haladnak a Műegyetemtől a Bem József térre a Szent Gellért rakparton október 22-én.
Fotó: MTI/Soós Lajos

A rendőri felvezetéssel haladó felvonuláshoz menet közben is csatlakoztak emberek. A felvonulók a szeles idő miatt - a hagyományoktól eltérően - nem gyújtottak fáklyákat.

A Rákóczi Szövetség által szervezett hagyományos menet részvevői a Műegyetem rakpart - Szent Gellért tér - Raul Wallenberg rakpart - Friedrich Born rakpart - Clark Ádám tér - Sztehlo Gábor rakpart - Angelo Rotta rakpart - Bem József rakpart útvonalon jutottak el a Bem térre, ahol megemlékező ünnepséget tartottak.

Tőkéczki László történész beszédében azt mondta: 1956-ban fantasztikus dolog történt, pár napra megvalósult az a remény, hogy az emberek kimondhatták véleményüket. A kommunizmus több évtizedig elnyomta ezt a lehetőséget - tette hozzá. A történész kiemelte, hogy 1989 után megtörtént az, amit senki nem hitt: vége lett annak a bűnös, "nyomorult világnak", amelyik a hazugságon alapult.

MTI Fotó: Soós Lajos
Fotó: MTI/Soós Lajos

A megemlékezés végén az 1848-49-es magyar szabadságharc hőse, Bem József tábornok szobránál koszorút helyezett el - többek között - Orbán Viktor kormányfő és a Fidesz nevében Böröcz László, a Fidelitas ügyvezető alelnöke, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a KDNP nevében Csallóközi Zoltán kabinetfőnök, az MSZP nevében Szabó Vilmos, az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlés magyar delegációjának helyettes vezetője, valamint Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke.

A szobornál lerótta kegyeletét a szlovákiai Magyar Közösség Pártja és a Most-Híd párt, a II., a III., az V. a VIII. és a IX. kerületi önkormányzat képviselője, valamint több hazai és határon túli társadalmi, ifjúsági szervezet képviselője.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

35 forint lesz egy óra a Facebookon

Az adó mértéke minden megkezdett gigabyte adatforgalom után 150 forint lehet. Nagyjából tíz film… Tovább olvasom