Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Veszélyben a nyugdíjrendszer stabilitása?

Teljesen felborítja a Nyugdíjbiztosítási Alap egyensúlyát és a jelenlegi nyugdíjrendszer stabilitását, ha valóban bevezetik a 40 év szolgálati idő utáni szabad nyugdíjba vonulást a nők számára – mondta a Népszavának a Nyugdíjbiztosítási Ellenőrző Testület elnöke.
A lap keddi számában Szeremi Lászlóné kifejtette: ma az alap pénzügyi helyzete stabil, az idei első öthavi adatok alapján 11 milliárd forint többletet mutat, tehát javult a járulékfizetési mutató, és ha továbbra is így alakulnak a dolgok, akkor az év végére kiegyenlítődhet a mérleg. Ez egyértelműen a nyugdíjba vonulás követelményi szigorításának köszönhető – hívta fel a figyelmet.

Szereminé szerint hosszú évekre előre kiegyensúlyozták a magyar nyugdíjrendszert. Ma kettős feltétele van a nyugdíjazásnak: a korhatár és a szolgálati idő. Ha előbbi kiesik, és csak a szolgálati időt veszik figyelembe, akkor egy teljesen más nyugdíjrendszerre is szükség lenne, hiszen egy ilyen megközelítés ellentmond a rendszerek, de az uniós törekvéseknek is - írja a lap. Ma férfiak és nők között nincs különbség, egy csak nőknek szánt kedvezmény így szakmailag elfogadhatatlan - mondta a Népszavának a testület elnöke.

Olvasóink írták

 • 20. jq 2010. augusztus 04. 13:34
  „Akkor - ha jól értem - annak a lehetősége, hogy 6000 ember esetleg néhány évvel hamarabb nyugdíjba megy megingatja a nyugdíjrendszert (és elviszi a 11 milliárd forintos többletet)? Húde nagy bajban lehet a nyugbíjrendszer, vagy húde sok nyugdíjat fognak ezek az emberek kapni (vagy húde nagy sz*rkavaró ez a Szeremi Lászlóné)”
 • 19. Hetty 2010. augusztus 03. 22:10
  „Én kicsit skeptikus vagyok az olyan hírekkel szemben, amelyek szerint én, vagy a családom többi tagja jól járna.
  Édesanyám 51 éves. 14 évesen kezdett el dolgozni. A két gyerek utáni 3 év Gyes-t és kb 1 évnyi munkanélküliséget leszámítva végigdolgozta az életét. Ha a Gyes-t beszámítják kb 5 év múlva nyugdíjba mehetne. Nem 15.
  Tehát ha be is vezetik a dolgot, még mindig aggódhatunk egy ideig, hogy mi lesz ha kirúgják, ha keletre költözik a cég, ahol olcsóbb a munkaerő...”
 • 18. palimadar 2010. augusztus 03. 19:15
  „11. hozzászólás achilleus 2010.08.03. 10:07
  "Ahogy elnézem az "ellenzéki" reakciók jól kiszámíthatóan a következők(palimadár kapcsán):"

  Nem igazán látom, hogy kerülök a képbe. Sem itt, sem másutt nem vetettem össze semmivel semmilyen tervezetet és intézkedést, csak a józan ésszel. (Már csak azért sem, mert fogalmam sincs, mit ígértek.)”
 • 17. Vörcsi 2010. augusztus 03. 17:37
  „Szereminé szerint hosszú évekre előre kiegyensúlyozták a magyar nyugdíjrendszert."
  Az lehet, de nem a társadalom, és főleg nem a mindenkori kormányok gondosságának köszönhető, hanem az egészségügynek, az orvosoknak (tisztelet a kivételnek) a 3 - 4 -6 hónapos műtétekre váró listáknak! Mikorra elérkezett a műtét napja, addig nem volt kit műteni! A felemelt nyugdíjkorhatár is oka lehet, de nem biztos, hogy másik csatornán nem folyt el pénz emiatt. Pl: táppénz, ha a gyerekekre, vagy idős szülőkre kellett vigyázni! Persze, hogy további javulásra számítanak, hiszen ezen a téren mint tapasztaljuk nem változott semmi.
  Az összeomlást nem ez a tervezet fenyegeti, sokkal inkább - és nem most kezdődött - a sok pénzzért vett rokkantnyugdíj, a fegyveres testületek, BV intézetek stb... dolgozóinak fiatalon biztosított nyugdíja, az őstermelők megnövekedett száma, a minimálbéren bejelentők és bejelentettek, a munkanélküli segély mellett vígan adómentes jövedelemhez jutók, és sorolhatnám reggelig!
  Véleményem szerint ezek az igazi okok, ezek miatt kellene aggódni, és abba kellene hagyni a népbutítást, mert egyre inkább szánalmassá válik.”
 • 16. cyt 2010. augusztus 03. 13:58
  „Én sem látom "veszélyben" azt, amit a cikkíró (és a nyilatkozó hölgy) abban lát. A "háborgóknak" és az ismételten "riogatóknak" pedig nem ártana elgondolkozni, logikusan végiggondolni, mit is jelenthet a felröppentett hír. Mert konkrét részleteket még nem tudunk ám (ilyen pl. a felsőfokú tanulmányok beszámíthatósága a 40 évbe, ...stb.). Az elmúlt évek társadalmi eseményei nagyon életszerűvé teszik egy ilyen lépés megtételét. Egy leghamarabb is 56-58 éves korában nyugdíjba vonuló nő (először is nem lesz KÖTELEZŐ a 40 év utáni nyugdíjbavonulás) (1) hagy(hat) mag után egy betöltendő állást, ahová fiatalt lehet felvenni, (2) nyugdíjas idejében besegíthet az unokák nappali gondozásába (és ezáltal is segítheti fiatalabb generációk dolgozását), és (3) gond nélkül részt vehet karitatív tevékenységben is (ha bírja, vagy szeretné csinálni), amivel ismételten csak hasznos tagja marad a társadalomnak.

  Én úgy látom, hogy nagyon sokan "zsigerből" elleneznek minden humánus, empatikus, FIDESZ-KDNP-s javaslatot. Vajon miért? M I É R T ??????”
 • 15. Naca 2010. augusztus 03. 13:37
  „Attól függ, ki mikor kezd vagy kezdett dolgozni. Az új generáció sokáig tanul, egyrészének még 70 évesen sem lesz meg a 40 éve. A régebbiek meg nagyon is megérdemlik, mert ha becsületesen végig dolgozott 40 évet, emellett családja volt, felnevelt több gyereket, az vesse rá az első követ, aki sajnálja tőle. Sok férfi belerokkanna, nem hogy végig csinálja! Tisztelet a kivételnek!”
 • 14. gróf 2010. augusztus 03. 12:58
  „12. hozzászólás szilléri 2010.08.03. 10:40

  40 évesről beszélek, vagy szerinted egy 38 évesnek kevés a 20 év munkaviszony? Mire 65 éves lesz majd 50 éve lesz.”
 • 13. szilléri 2010. augusztus 03. 10:47
  „A ,,ATV-s nyanyák " sokáig élnek, hál istennek nélkülünk!
  Mindenkinek meg van írva sorsa !
  Lehet létezik Isten, messiás avagy server ?
  Tök mindegy.

  Kéne egy férfi kisebbségi onbusman pl. erre alkalmas a Kaltenbackshccccxyy fajvédő maflonc! Jó pénzért lehet főállású partizán!”
 • 12. szilléri 2010. augusztus 03. 10:40
  „20 év munkaviszony ? Az túró ! Rendőr, tűzoltó vagy vadakat terelő ?
  Hagyá mán !”
 • 11. achilleus 2010. augusztus 03. 10:07
  „Ahogy elnézem az "ellenzéki" reakciók jól kiszámíthatóan a következők(palimadár kapcsán):
  Benne volt a választási programban, és teljesítik (pl. nőknek 40 év után teljes jogú nyugdíj)
  ---- hőbörgés, tiltakozás, aggályoskodás
  Benne volt a választási programban, de nem, vagy nem úgy teljesítik (azonnali mélyreható adócsökkentés)
  -----hőbörgés, káröröm, követelődzés
  Nem volt benne a választási programban, bevezetik, elrendelik (bankadó)
  -----hőbörgés, tiltakozás, aggályoskodás
  Nem volt benne a választási programban, nem is tervezik (ingyen sör, örökélet)
  ---- megígérik, hiányolják, támogatják

  Nem azt mondom, hogy néha nem jogos, de hogy minden egyes alkalommal, az azért gyanús.”
 • 10. achilleus 2010. augusztus 03. 09:31
  „9. hozzászólás palimadar 2010.08.03. 08:54
  Való igaz, még a Hírtv is hozta ezt a részét is: - 2010-08-02 17:04
  A fideszes képviselő sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy az ezzel a lehetőséggel élők a teljes öregségi nyugdíjat megkapnák, azt ugyanakkor nem tudta megbecsülni, hogy ez mennyi többletet jelent a nyugdíjkassza számára.Iván László a hétfői Népszavának azt nyilatkozta, hogy a kormány erről már döntött is és ősszel megszülethet erről a parlamenti döntés is.
  7. hozzászólás tuti 2010.08.03. 08:37
  Mint látod, a fentiek nagy valószínűséggel az eldöntött kategóriába tartoznak. A számításokat valóban elvégezhették volna, amúgy pedig nem az irodában ücsörgő titkárnők fognak élni a lehetőséggel, azok még nyugdíjasként is ott ücsörögnek - ha bírnak - a megszokott főnökük bizalmasaként az íróasztaluknál. A számításnál azért figyelembe kellene azt is venni, hogy egy betegeskedő /idegileg, fizikailag kimerült/ 40 éves munkaviszonyos "munkaerő" táppénze, a fiatalabb - akit a helyére NEM tudnak felvenni - munkanélküliségi segélye nem ellensúlyoz-e valamennyit. A rokkantnyugdíj lehetősége pedig sokak előtt még mindig ott áll.
  Amúgy pedig meg lehet olyan módon is közelíteni a kérdést, hogy miért a korhatár privilegizált, miért nem a társadalom által elvárt munkavégzési időtartam? A társadalom egy nőtől 40 évi munkaviszonyt vár el, kész, pont. Ha ezt teljesítette teljes jogú nyugdíjba vonulhat. A pozitív diszkrimináció ellen hadakozó (szocialisták) pedig nézzenek már körül .... /a nyilatkozó hölgyemény is, a kis kriptorasszista.../”
 • 9. palimadar 2010. augusztus 03. 08:54
  „Ma reggel az m1-en Iván László nyilatkozott. Gondolom az archívumban megjelenik ma vagy holnap.

  Nem szó szerinti idézetek
  Kérdés: Miért...?
  Válasz: mert megígértük a kampányban.

  Kérdés: mi lesz ennek a hatása?
  Válasz: a kormány még nem döntött, számításokat most végeznek.

  Kérdés: mennyi embert érint ez?
  Válasz: évente 6000 főt.

  Kérdés: a férfiak is keményen dolgoznak, ők miért nem?
  Válasz: meg most arra nincs forrás.

  Nekem kicsit önellentmondásos volt.”
 • 8. gróf 2010. augusztus 03. 08:43
  „5. hozzászólás szilléri 2010.08.03. 08:34

  Rengeteg olyan ismerősöm van aki hatvan év környékén 40 év ledolgozott (igazolt) évet tud felmutatni...és sok 40 körüli ismerősöm van akinek már 20 év munkaviszonya van...lehet, hogy én élek csodabogarak közt, ha ez számodra földöntúli?!”
 • 7. tuti 2010. augusztus 03. 08:37
  „Honnan vagytok ilyen tájékozottak? Még a világon semmit nem lehet tudni a témáról, csak egy lenge lepkefing hír van. A részletekben van a lényeg, s azt meg nem lehet még tudni.
  Pl. beszámít-e a nappali tagozatos felsőoktatási 4-5 év? beleszámítanak-e a Gyes-es évek, stb. Mert ha nem, akkor számoljatok: egy tanár, orvos, sb. értelmiségi nő 22-23 éves, mire végez, ha nem bukott + 40 év folyamatos munkaviszony és jéééé, 62-63 éves a nő Miről beszélünk????????????”
 • 6. KACAGÓ-HIÉNA 2010. augusztus 03. 08:35
  „Egy ilyen újságcikknél azt is figyelembe kell venni, hogy ki mondja, és hol mondja.
  A FIDESZ hatalomra kerülése óta VESZÉLYBEN AZ ORSZÁG!
  Veszélyben van minden és mindenki - a Népszava szerint.
  Az MSZP-s riogatás újabb gyöngyszeme Szereminé nyilatkozata.”
 • 5. szilléri 2010. augusztus 03. 08:34
  „Igazán műbalhé az egész ! Jogos a 40 ténylegesen ledolgozott év után a hölgyeket teljes öregségi nyugdíjra engedni.

  Statisztikailag ez igen csak elenyésző szám. Mindenki gondolja végig : hány darab olyan hölgy van az ismeretségi körében aki 40 évet ledolgozott ???”
 • 4. palimadar 2010. augusztus 03. 08:22
  „"2. hozzászólás Nostradamus 2010.08.03. 07:55
  Lesz@rom az uniós törekvéseket. Aki több gyereket felnevel munka mellett, annak igenis járjon valami kis kedvezmény egyszer az életben legalább."

  Hát ez az, nem annak jár, hanem mindenkinek! Annak is, aki egyedülállóként élte le egész életét és titkárnőként üldögélt valahol...”
 • 3. reagens 2010. augusztus 03. 08:15
  „Ez van amikor nincs az embörnek 3÷4 gyeröke, akik együtt vagy legalább a 4-ből egy jómódúbb egyedül eltartanák vénségére. Ez a régi, ősi nyugdíjrendszer, ami több ezer éve működött. Ez az új a maga közel 100 évével még elég kezdetleges..”
 • 2. Nostradamus 2010. augusztus 03. 07:55
  „Lesz@rom az uniós törekvéseket. Aki több gyereket felnevel munka mellett, annak igenis járjon valami kis kedvezmény egyszer az életben legalább. A lelket kihajtják az emberből sz@rért-h.gyért, és még vénasszonyként is vonszolja be magát a kerekesszékkel...na persze.”
 • 1. KolompárRómeó 2010. augusztus 03. 07:15
  „Nincs mit gondolkodni. Aki most 40 körül, vagy az alatt van, az egy rohadt fillért nem fog kapni, mire megéri a 96 éves korhatárt. Mert meg se éri.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eloltották a ceglédi raktártüzet

Eloltották a ceglédi vasútállomáson lévő raktárban hétfőn délután keletkezett tüzet, az anyagi kár… Tovább olvasom