Délmagyar logó

2017. 04. 26. szerda - Ervin 8°C | 22°C Még több cikk.

Visszaveszik az eldobható PET palackokat

Magyarországon először az egyik hipermarketnél lehet visszaváltani eldobható PET palackokat. A budakalászi és törökbálinti áruházak egy magyar világszabadalomnak számító berendezést illetve rendszert használnak ehhez.
Egyelőre egy modellkísérletről van szó - ha sikeres lesz, az üzletlánc fontolóra veszi, hogy kiépítse-e minden áruházában a rendszert, amelyet a zöldtárca is támogat.

Magyarországon évente csaknem másfélmilliárd darab, vagyis 60 ezer tonna PET palack kerül forgalomba. Ennek jelentős részét hasznosítani kellene, hogy ne terheljék a környezetet, és ne növeljék a széndioxid-kibocsátást, ám csak 15 százaléknyit gyűjtenek szelektíven - mondta csütörtökön a zöldtárca környezetgazdasági szakállamtitkára. Dióssy László szerint ezért fontos találmány a Thermo Press palackzsugorító gép, amelynek segítségével csak kisebb tömeget kell szállítani, ráadásul így hasznosítható legkönnyebben a műanyag hulladék.

A környezetvédelmi tárca kommunikációs kampánnyal kívánja támogatni a találmányt, hogy minél több üzlet használja azt. Sok iskolában is megjelent már a szerkezet - tette hozzá a szakállamtitkár.

2007-ben csak palackozott ásványvízből csaknem 200 milliárd liternyit értékesítettek a világon, az ezt megelőző öt évben a növekedés mértéke 44 százalékos volt. Ez a mennyiség több mint 5 millió tonnányi PET palack kibocsátását jelentette.

Az új fejlesztésű ipari Thermo Press elektromos PET palackzsugorító berendezés a palackokat eredeti térfogatuk 1/12-ed részére, azaz 8 százalékára zsugorítja össze. Így a palackok begyűjtése során keletkező szén-dioxid mennyisége akár 75 százalékkal is csökkenthető.

Olvasóink írták

  • 2. KolompárRómeó 2008. december 11. 20:13
    „Maci, pont ezt akartam írni. Hogy a kutyamindenit, itt 25 centet kérnek egy palackért, így vissza is viszem. Vagy ha én nem, akkor a romeltakarítók (biciklivel járják a várost, minden kukát végignéznek), így tuti nem szemét lesz belőle. Hogy feldolgozzák-e, nemtom. De csak bedugja az ember a gépbe, bent meg már darálja is össze kicsire.”
  • 1. maci52 2008. december 11. 19:42
    „Dojcslandba már régen rájöttek erre és be is tartják.Mi most találtuk fel hogy a tyúkszer nem robban!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Harmadával nőhet a szemétszállítás díja Dunaújvárosban

Akár 35 százalékkal is emelkedhet jövőre a szemétszállítás díja Dunaújvárosban. Önálló… Tovább olvasom