Délmagyar logó

2017. 01. 19. csütörtök - Sára, Márió -7°C | 0°C

Vona Gábor lemondott mentelmi jogáról

Vona Gábor lemondott mentelmi jogáról az Országgyűlés alakuló ülésén viselt ruházata kapcsán az ellene esetlegesen induló szabálysértési eljárás miatt.
Dúró Dóra, a Jobbik szóvivője kedden közleményben azt közölte az MTI-vel, Vona Gábor, a Jobbik elnöke, frakcióvezetője levélben tájékoztatta Schmitt Pál házelnököt és az Országgyűlés illetékes bizottságát, hogy "bár az alakuló ülésen viselt ruházatával semmilyen jogsértést nem követett el, az ellene ez ügyben esetlegesen induló szabálysértési eljárásban lemondott mentelmi jogáról"

A szóvivő a közleményében leszögezi azt is, hogy a "Jobbik - Magyarországért Mozgalom a törvényes rend talaján álló párt, amelynek elnöke ígéretéhez híven nem a mentelmi jog igazságtalan kiskapui mögé bújva érvényesíti igazát, hanem bízik az igazságszolgáltatás törvényes működésében".

Az MTI hétfőn számolt be arról, hogy megérkezett a feljelentés Vona Gábor ellen a Budapesti Rendőr-főkapitányságra (BRFK); a rendőrség közleménye szerint "a BRFK a továbbiakban a szabálysértésekről szóló 1999. évi LXIX. törvény rendelkezéseinek megfelelően jár el."

A Jobbik elnöke ellen Bajnai Gordon kérésére az igazságügyi miniszter a kormány nevében tett feljelentést amiatt, hogy Vona Gábor gárdamellényben tette le képviselői esküjét a parlament alakuló ülésén.

A leköszönő miniszterelnök az Országgyűlés alakuló ülésén felidézte: bíróság mondta ki, hogy ezek a jelképek félelmet keltenek, ezért a szervezet működése, a gárdista egyenruha viselése jogszabályellenes. Bajnai Gordon hangsúlyozta: a törvény mindenkire vonatkozik, és tízszeresen, százszorosan vonatkozik a törvényhozás tagjaira.

Az országgyűlési képviselőket mentelmi jog illeti meg, így Vona Gábor csak azt követően vonható felelősségre, ha az Országgyűlés kétharmados döntése megvonja tőle mentelmi jogát (vagy saját maga mond le arról). A felmentést a legfőbb ügyész indítványozhatja a parlament elnökénél, majd ezt követően a mentelmi bizottság dönt a képviselő sorsáról.

Olvasóink írták

56 hozzászólás
 • 56. mamek77 2010. május 26. 11:12
  „"vállalta ezzel a tettével kirekesztettség kockázatát"?
  Ha nem tesz szabályokba/törvényekbe ütközőt, nem kell vállalnia a felelősséget. Milyen példát mutat az ilyen? Olyat, hogy mindegy, hogy milyen szabályok/törvények vannak, sebaj, áthágjuk, sebaj, mivagyunk a janik... Ha ő carik a szabályokra, akkor a többiek miért ne ezt tegyék? Ő veri a mellét, hogy korruptak, carrágók a hatalmon lévők. Így mutat példát? Hát gratulálok neki. És minden lelkes hívének.”
 • 55. Perikles 2010. május 26. 10:02
  „45.
  Például. Ez is óriási dolog egy frissen bekerült kispárt vezetőjénél. Életében először képviselő a parlamentben és vállalta ezzel a tettével kirekesztettség kockázatát. Majd megtanítja a többi matuzsálem politikus, hogy hogy is illik viselkedni egy olyan parlamentben, ami 20 éve nem hozott áldást az országra.

  47.
  Ha a törvény elve szerint a kés pengéjét eltöröd és kisebb lesz 9 cm-nél akkor nem minősül fegyvernek. Kicsit buta a jog rendszerünk pajtakapu nagyságú kiskapukkal, így elképzelhető, hogy szimplán a gárdamellény tényleg nem volt szabálysértés.De döntsön a független bíróság!”
 • 54. .suhym. 2010. május 26. 07:32
  „Ha nem mond le, legfőbb ügyészi kérésre megvonják tőle...ennyi.
  Megelőzte.”
 • 53. Minibusz 2010. május 26. 07:00
  „Lemondott, vagyis jelezte a Parlament felé, hogy a szavazáson nyugodtan döntsenek úgy a képviselők, hogy a "védettséget" nem kapja meg.
  Ennyi a történet.

  Jelenleg tényleg ez a legnagyobb gond az országban, sőt talán a világban is.
  Milyen mázlink van, hogy ez így van.

  Néhány nem olyan fontos dolog, ami szót sem érdemel.
  Az elmúlt 1 hétben volt néhány gátszakadás. Mondjuk nem női dolgokra gondolok elsősorban.
  Megütöttek egy buszvezetőt. 2-szer is.
  Még néhány ország került rossz helyzetbe.
  A vetés jó része viz alatt van.
  Meghallgatuk mi is lesz a kormány programja.

  Ezek tényleg bagatell dolgok”
 • 52. Pinaman 2010. május 26. 01:23
  „Istenem, ez a buzi melleny a legnagyobb problemaja a magyar nemzetnek. Ez az egesz csak cirkusz a melymagyarok kedviert. Ahogy allttam mondta valaki. Vona egy bohoc”
 • 51. Lixus_kzs 2010. május 26. 00:16
  „Lemondott a mentelmi jogáról és azt mondta: "Minden haverom bent van már a sitten, akkor ne maradjak már ki én se a buliból"

  Ha mindenki népviseletben tette volna le az esküt, akkor meg öltönyben akart volna lenni... kicsit identitás-zavarban szenved.”
 • 50. EAM 2010. május 26. 00:01
  „moderálva”
 • 49. mamek77 2010. május 25. 23:35
  „Micsoda szerencse, hogy nincs mindenkinek ilyen képe az "úriember" fogalomról...”
 • 48. klj_54 2010. május 25. 23:21
  „Úriemberhez méltó magatartás!
  Vétkezett, vállalja a büntetést, ha lesz.
  Remélem ez jó példa lesz a fideszes elvtársaknak!”
 • 47. mamek77 2010. május 25. 23:04
  „Maros, a lajbit megnéztem volna rajta. :D”
 • 46. maros50 2010. május 25. 23:02
  „44.
  Te sem gondolod komolyan,hogy a gárda mellény nincs betiltva.Ha fegyver csövét félig lefürészeljük attól még fegyver.Ha Vona nagyon megakart jelenni mellényben miért nem vett fel "lajbit"ez olyan mellény amelyet cigány zenészek viselnek.”
 • 45. Logaritmus 2010. május 25. 22:45
  „Na ez a döbbenetesen jó hír és a HírTV ezt is el fogja titkolni:

  http://www.portfolio.hu/cikkek.tdp?k=3&i=133527&is=1”
 • 44. mamek77 2010. május 25. 22:41
  „"Mindenesetre a választóinak tett ígéreteit eddig mind betartotta, rendkívül következetes velük szemben. Ilyet még nem láttunk képviselőtől a Parlamentben."
  Milyen ígéretekre gondolsz? Arra, hogy gárdamellénybe megy? :D”
 • 43. Perikles 2010. május 25. 22:35
  „A képviselő lemondhat mentelmi jogáról, illetve az országgyűlés 2/3-os többséggel megvonhatja tőle. A jogszabályi tiltás a gárda komplett egyenruhára vonatkozik. A mellény külön nincs betiltva. Ilyen elven ugyanúgy gárda egyenruhának számít a fehér ing és a fekete nadrág is.Az eskütétel alatt a képviselők többsége viselt ilyet, így ők is jogszabálysértést követtek el ezek szerint.Döntsön amúgy az igazságszolgáltatás. Senki sem tekinthető bűnösnek a bíróság jogerős ítéletéig. Mindenesetre a választóinak tett ígéreteit eddig mind betartotta, rendkívül következetes velük szemben. Ilyet még nem láttunk képviselőtől a Parlamentben.”
 • 42. jozko 2010. május 25. 22:33
  „Vona Gábor "komoly" ígéreteinek betertásával még adós a választóinak /FÉLREÉRTÉS NE ESSÉK, ÉN NEM SÜRGETEM/ Amit idáig láttunk, az a hírverés kedvéért van. A FELELŐS POLITIKUSI MEGNYILVÁNULÁSAIT GONDOLOM, KÉSŐBBRE TARTOGATJA.Még semmi nincs veszve. AZTÁN MEGLÁTJUK, A FÜSTJE LESZ NAGYOBB, VAGY A LÁNGJA-NEM SZÓ SZERINT ÉRTENDŐ!”
 • 41. mamek77 2010. május 25. 22:27
  „Fél szemmel/füllel láttam/hallottam vmit. Arra gondolsz, hogy V.G. a gárda megszüntetése ellen lobbizott? Ha igen, nyilván túlnyomó részt azért nem került közvetítésre, mert egy betiltott szervezetet sztárol...”
 • 40. dodó 2010. május 25. 22:21
  „V.G. amit ígér, megtartja!

  Ma az országgyűlés kormányprogram vitájában Vona egyedül 23 percet beszélt, a többi jobbikos együtt kb 30 percet. Ez nem kerül be egyetlen "független, mértékadó, pártatlanul tájékoztató" médiába, ahogy az EU parlamentbeli jobbikos felszólalásokról sem értesülünk. Helyette Izraelről, a lakóiról, békés kül- és belpolitikájáról értesülünk napi rendszerességgel, esetleg egy kis holo megemlékezéssel is feldobva.
  Kérdés:
  1.) Mikor rúgják már ki az idegen érdekeket vallási-faji-identitásbeli vagy egyszerűen jó pénzért kiszolgáló, a saját(?) nemzetét félretájékoztató sajtócézárokat?
  2.) Tényleg "új Magyarországra ébredtünk máj. 17-én?
  3.) Meddig lehet egy nemzetet hülyének nézni?”
 • 39. mamek77 2010. május 25. 22:10
  „648452, történelmi gesztus?? Hmmm... :D”
 • 38. mamek77 2010. május 25. 22:06
  „Mizujs, nálad a pont. :)”
 • 37. belaba 2010. május 25. 21:55
  „Vajon ugyanazok "náciznak" most, mint akik régen "komcsiztak"?
  Néha legalább felváltva kellene ezeket használni, így már elég uncsi és se így, se úgy nincs értelme.”
56 hozzászólás
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lőszereket dobott haragosa házára a férfi

Életveszélyes fenyegetések közepette két, élesnek látszó lőszert dobott egy nő házára egy férfi a… Tovább olvasom