Délmagyar logó

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 17°C Még több cikk.

100 családból csak 9 gyűjtött fát

Csongrád - Bár a csongrádi önkormányzat 100 rászoruló családot értesített fagyűjtési akciójáról, csak részben érte el célját: a többség nem akart segíteni magán. Mindössze 9-en éltek a lehetőséggel – ők elégedettek, és nem értik a többiek hozzáállását.
A kiértesített 100-ból mindössze 9 rászoruló csongrádi család kapott az önkormányzat által felajánlott lehetőségen, és gyűjtötte be magának a télre való tüzelőt.

– A fahídnál nemrég egy jókora darabon kivágta a fákat az erdészet. Az igazgatóval, Vízhányó Lászlóval szerencsére találkozott az elképzelésünk, hogy a hulladék fát oda lehetne adni a rászoruló családoknak – magyarázta az alsóvárosi önkormányzati képviselő, Murányi László.

Mindössze 9-en éltek a lehetőséggel - nekik nagy segítség a fa. A szerző felvétele

Mindössze 9-en éltek a lehetőséggel - nekik nagy segítség a fa.
A szerző felvétele


– A körzetemben többnyire nagyon szegény emberek élnek, de a város más területein élőkre is gondoltunk. Az önkormányzat megvásárolta az erdészettől az úgynevezett botfákat, a szociálpolitikai osztályról pedig kiértesítettek 100 nehéz sorsú családot. Felajánlották számukra, hogy a fa felét ingyen, a másik felét mázsánként 400 forintért hazavihetik. Sajnos megdöbbenve tapasztaltuk, hogy csak kilenc család élt a lehetőséggel.

– Balesetvédelmi oktatáson is részt vettünk a munka megkezdése előtt – újságolta Nédó Zoltán, aki nagyobb fiaival szedte össze a téli tüzelőt. – Ha minden költséget összeszámolok, 12 ezer forintomba került az 50 mázsa fa. Ehhez még venni kell valamennyit, de nagy segítség ez nekünk.

– Bolond, aki nem használta ki ezt a lehetőséget. Munkaidő után kimentem a rokonokkal, 2–3 napi munkával megvan az 5 köbméter téli tüzelőnk. Sokan a kánikulára hivatkozva nem jöttek az irtásra, de gondolom, hogy télen majd segélyt kérnek az önkormányzattól – mondta Seres Gábor.

Olvasóink írták

 • 18. vidékipolgár 2011. szeptember 18. 08:01
  „A "Retekklub" és a "TelAviv2" nevű nemzetbutító csatornáktól mit vártok kedves olvasótársaim?
  Azon elgondolkodtatok e, hogy lehetséges egy olyan szituáció amikor nem megrendezésről van szó, hanem az élet a legjobb forgatókönyvíró alapon statiszták nélkül zajlott az esemény.
  Megszokhattuk már a fent említett médiák karöltve sok hasonló újsággal élenjárnak a szerecsenmozsdatásban a hírek csúsztatásában, részletek elhallgatásában.”
 • 17. csucsu2 2011. szeptember 16. 09:44
  „16. SBetti 2011.09.15. 12:31
  15. jadewka 2011.09.15. 09:14

  Ergó, a lényeg igaz. "Minek dolgozzak, ha más megtesz és nekem csak el kell mennem érte."
  Ugyanígy mondhatnám azokat a gyümölcsfákat, előkerteket, amiket a házuk elé ültetnek az emberek, mivel úgy gondolják, hogy szebb, jobb lesz.
  De vmi. idióta törvény szerint az közterület, tehát aznak gyimilcseit bárki szabadon élvezheti. Érdekes módon eléggé szignifikáns a szed magad szabadon akcióban résztvevők etimológiai besorolása :)
  Ja, ha nincs rendben a ház előtt a terület, akkor azonnal van anyagilag felelősségre vonható tulaj.

  Amúgy mi az, hogy tudnom kellene, hogy kamu volt, akkor ott nem mondták. És ahogy Betti írta nem az volt a lényeg, hanem a mentalitás, ami sajna nem kamu, hanem egy meglévő hozzáállás igen keményen kondicionált eredménye.”
 • 16. SBetti 2011. szeptember 15. 12:31
  „Csucsu: Jadewkának igaza van, ki is rúgták miatta Barczai Gabit a TV2-től...
  http://www.eduline.hu/hirek/20110818_tv2_akademia_naplo_barczai_gabi.aspx

  Nem mintha nem lennének kukorica tolvajok, csak a kamera kedvéért egyik sem jött elő a megfelelő időpontban, így szereztek a műsorhoz statisztákat... A valódi tolvajok kb hasonlóan gondolkodnak, mint a műsorban szereplők, csak őket nehezebb riportalanyként megszólaltatni.”
 • 15. jadewka 2011. szeptember 15. 09:14
  „Csucsu 2!!!

  Ha láttad a kukoricatolvaj elfogást akkor azt is tudnod kellene,hogy ez egy megjátszott történet volt.”
 • 14. csillogás 2011. szeptember 12. 13:36
  „12, én tökéletesen értem az álláspontodat, és nyilván rosszul lett felmérve a helyzet, DE most azért mert 7 gyerkőc van otthon, lehet, nem látták indokoltnak! És NE értsd félre, nem bántólag, de már 10 évvel ezelőtt is nagy bátorság kellett ahhoz, hogy valaki ennyi gyermeket vállaljon. Hozzáteszem, én sem értek egyet azzal, hogy 100 családból alig éltek a lehetőséggel, míg ti máshogy gondoltátok és zokszó nélkül mentetek volna fáért!!!

  13, ez itt Magyarország, vagy mi fene. Nálunk ez már csak így működik. Gyomorforgató!!”
 • 13. csucsu2 2011. szeptember 12. 09:56
  „Jó múltkor láttam a TV-ben kukorica tolvaj fogást. A "miért nem termelnek magunka" kérdésre a válasz: "mert más megteszi, miért dolgoznánk."
  Amíg ezt a mentalitást tápláljuk és nem büntetjük, addig élősködni fognak az ilyenek.
  Miért mentek volna a melegben izzadni, amikor Betti, meg mások adójából fröccsözgethetnek a kocsmában, meg dobálhatják a játékgépbe csörgőst.
  Úgy is megkapják a télen a fát. És majd a z önkormányzat szépen kiviszi, és olyan hülye is lesz, aki még az udvarukon is elpakolja.
  Az önkormányzat nem nézheti meg, és nem is szankcionálhatja, ki miért nem volt hajlandó fát gyűjteni.”
 • 12. nagycsalád 2011. szeptember 09. 22:51
  „Üdv mindenkinek.Hát elég mérges vagyok már megint hisszen 100-bol csak 9 -en veték igénybe,csak azt nem tudom kit értesitetek mert hát az egész városban minden hol hordják az ilyen fát, mink meg itt vagyun 7 gyerekel nagyon kevés pénzöb és nekünk nem szolnak hát mink biztosan mentünk volna, csak akkor azt nem értem mire van rá szorulva ha nem megy az ingyen fáért,én meg kérdeztem a szociál politikai osztályon hogy nincs lehetöség erre a fa szedésre azt monták nincs mert már a rászorulok akkiket értesitetek mindenki szedte magának sajnos már befejezödöt. azért arra kiváncsi lenné hogy akki nem szedet fát télen mivel tüzel majd megy és borigatja az asztalt,meg szidja a polgármestert. hát a cigben olvashatuk 400 ft mázsája akkor nem tudom mit montak a szoc irodán hogy mindenkiszedhete magának 2 mázsát meg a beteg embereknek is 2 mázsát akkor hogy lett 50 mázsa ezt sem tudom kicsi utának kellene nézni a dolgoknak mert össze vissza beszélnek az irodán.üdv 7 gyermekes család”
 • 11. csillogás 2011. szeptember 09. 19:09
  „de törvényszerű már réges rég nekik az, hogy majd ha bejön a fagy, mennek az önkormányzathoz segélyért. De azzal a kilincs-csukással tenném ki a szűrét az ilyennek. Mert ha a fenn említett ill látható férfinek nem derogált elmenni, nagy melegbe, akkor a többinek miért? Amikor már meg kell emelni a valagát hogy megvendégelje a száját- van, akkor inkább betipeg és kuncsorog. Szép.”
 • 10. godzilla 2011. szeptember 07. 10:45
  „én csak azt mondom minimum 5család e közben kocsmában verte a játékgépet!!
  biztos, mert ott előttem mondták, hogy menni kéne menni kéne, mert van ez a fagyűjtés. De inkább belevertek annyit ami az én kb 2.5 havi bérem!tudom, mert a kocsma a munkahelyem!!
  Egyetlen egy nyomás a gépen (1800 forint) ami akárhogy is nézem nekem majd 3 órás munkám (mondjuk a szaruk takarítása a WC-ben)
  ennyi lett vna a hozzászólásom!!!”
 • 9. tromi 2011. szeptember 07. 10:39
  „Sbetti : teljességgel megértelek. Én is itt élek közöttük. Azt látom, hogy aki ki tud kerülni az állam, adóhatóság látóköréből akár még az év vállalkozója is lehet. Fekete, szürke munka, segély, pályázati pénz, juttatások mind mind ismerősnek, puszi pajtás jóbarátnak, kissebbségnek.
  Nekem bérből fizetésből csak sarc, adó, emelés, emelés jut. És valljuk be kevesen tűrik, elmennek külföldre. De aki itt marad az nem a selejtje? Egyre jobban csúszunk lefelé, és ez mivel alkalmatlanok maradnak itt, csak egyre gyorsabban történik mindez. Csongrád az egészet jól mutatja, az ország kicsiben. Eladósodás, termelés nuku, de jóvanez politika...
  A politikusok meg osztják a segélyeket ész nélkül, mert ha nem pillanatok alatt a lámpaoszlopon végeznék a több milliós milliárdos csalásaikkal...”
 • 8. SBetti 2011. szeptember 07. 10:15
  „tromi: Érthető amit leírsz, biztos akadt közöttük ilyen is... Na ők azok, akik valóban nehéz helyzetben vannak és az igazán rászorulók...

  Konkrétan én is ismerek közülük 2 családot a 100-ból (nem alsóvárosi egyik sem), akik közül az egyik család "hej ráérünk arra még" hozzáállással kezelte a lehetőséget , amikor fát kellett volna gyűjteni, a másiknak meg nem tetszett a munka. Utóbbi legalább 3 ismerőstől is megpróbálhatott volna kölcsönkérni a fa hazafuvarozásához teherautót vagy utánfutót (pedig szerintem mindenki ingyen odaadta volna neki arra a néhány órára, de nem büszkeségből, hanem lustaságból nem tette meg).

  Egyik kollégám családja gyűjtötte a fát, Ő is nagyon elégedetten beszélt a lehetőségről (akárcsak a cikkben szereplő fiatalember), pedig nem rokona/ismerőse egyik városvezetőnek sem, mégis 1-2 nap alatt sikerült összegyűjteniük az egész téli tüzelőjüket.

  Biztos van olyan is, aki tényleg akart volna fát gyűjteni, de ha bármi módon tesz érte, hogy gyűjthessen és megbeszéli valamelyik "szervezővel", ha látják rajta a szándékot, segítették volna abban is, hogy a fát haza tudja juttatni (elvégre ezért is vannak a szociális osztályok, hogy ilyen helyzetben segítsenek).

  Tudod, ha nem épp előttem beszéli meg az egyik anyuka a másik anyukával (ismerősömmel), hogy hogyan fog támogatást kérni a téli fűtési támogatásához + egyebekhez (csak azért mert elvált és egyedül neveli a gyereket, apuka meg papíron kis gyerektartást ad, a zsebbe meg a többit), akkor nem is gondolkodtam volna el tegnap a témán. Miközben a gyereke a tankönyvet ingyen kapta és talán még az étkezést is ... Erről az anyukáról tudom, hogy havonta jár kozmetikushoz, fodrászhoz és mindig precíz a műkörmére is, úgy néz ki, mintha a divatlapból lépett volna ki, és van képe odamenni segélyért. Na két lábbal rúgnám ki a hivatalból az ilyen embereket. Annak aki meg valóban nélkülöz, a büszkesége sokszor nagyobb annál, hogy pár ezer forintnyi egyszeri segélyt kérjen az önkormányzatnál. Aki dolgozik, küzd, mégis nélkülözik és nem boldogul az életben, de próbál tenni azért, hogy előbbre juthasson, annak valóban adjanak segítséget, támogatást. Annak aki csak élősködik a rendszeren, azt meg távolítsák el az "ingyen" lehetőségek környékéről is.”
 • 7. makospite 2011. szeptember 07. 09:59
  „Akinek 3 napi munkával volt 3 órányi tüzelője, az is a lehetőséget igénybe vevő 9 család közé tartozik. Ugye tromi? Az elszállítást akkor is meg kell oldani, ha a tüzelőt a kereskedőnél vásárolják. Ugye tromi? A cikkben szereplő Seres Gábor is munkaidő után ment ki a rokonokkal. Ugye tromi? Aki fekete munkán járulék és adófizetés nélkül dolgozik, az majd az adófizetők forintjaiból kér "segílyt" tüzelőre. Ugye tromi? Amit írtál, az szerecsenmosdatás. Ugye tromi?”
 • 6. tromi 2011. szeptember 07. 08:09
  „Minden éremnek két oldala van, csak könnyebb ítélkezni.
  Volt aki elvállalta a fa gyűjtést, csak nem tudták megoldani az elszállítását, és aki fekete munkából keresett pénzén autóval rendelkezett, az viszont "azt is megoldotta".
  Volt aki olyan területet kapott, ahol csak ágakat lehetett gyűjteni. 3 napi munkával volt 3 órányi tüzelője. Valóban nem a legjobb. Volt aki fekete munkán dolgozik a város nagyjainál, és most szezon van, ezért nem tudott fát gyűjteni. A pénzből ugyanis enni valóra is jut, nem csak tüzelőre...
  Szóval az a bizonyos érme, azzal a két oldalával. Könnyű a számítógép mellől ítélkezni, de azt ne feleledjük, hogy ők nem megélni akarnak, hanem már a túlélésért küzdenek...
  Jövőre el jön az az idő, amikor mi is..”
 • 5. zsóka 2011. szeptember 06. 21:02
  „SBetti gondolataihoz nem kell semmit hozzátenni!
  Mikor érünk már el odáig, hogy csak az az ember kapjon támogatást, aki maga is tesz a saját sorsa jobbításáért.”
 • 4. Robinho 2011. szeptember 06. 14:18
  „SBettinek igaza van. Ne kapjon fűtési támogatást az ilyen!!!”
 • 3. SBetti 2011. szeptember 06. 11:21
  „Aki rászoruló, fával tüzel és ki lett értesítve és nem vette igénybe ezt a lehetőséget, az megérdemelné, hogy télen meg ne kapjon az önkormányzattól fűtési támogatást! 90 családból gondolom nagyon kevés lehet az, aki fizikálisan nem tudta igénybe venni ezt a lehetőséget mert mondjuk egészségügyi okokból nem cipekedhet vagy nagyon idős, esetleg mozgásképtelen lenne.
  Mi most vettünk tüzelőt, a 3 kaloda fáért 72.000 Ft-ot fizettünk. Dolgozunk (jelentős adót befizetünk) és nem szorulunk segélyekre, ezért elvárnám, hogy akikre az adóinkat költik segélyezés céljából legalább ilyen helyzetekben emeljék fel a hátsójukat és DOLGOZZANAK a saját érdekükben, hogy télen ne kelljen vacogniuk és segélyeket kunyerálniuk. Gondolom sokaknál elég nagyszámú a rokonság is, akiket 1-2 órás faág gyűjtögetésre be lehetett volna fogni.”
 • 2. Jozsoci 2011. szeptember 06. 11:04
  „Hát azzal dolgozni kellene!”
 • 1. nyomdasz63 2011. szeptember 06. 08:15
  „Ez z "arány" mindig,mindenhol.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

90 éves az egykori birkózóbajnok

A háború előtt, majd sebesülése ellenére utána is országos birkózóbajnok lett a csongrádi Gubisi István. Tovább olvasom