Délmagyar logó

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -3°C | 4°C Még több cikk.

Alig van szőlő a tőkén

Csongrád-Bokros - Az importbor, a kormányzati döntések hiánya és az időjárás is a pincészetek ellen dolgozik az Ungerbauer pincészet vezetője szerint. A bokrosi gazdaságban a múlt héten kezdődött el a szüret. A tőkéken alig van szőlő.
– Az utóbbi években legalább egy héttel korábban kezdődik a szüret. Idén a fagy és az aszály is megtette hatását: a szokásos termésnek, azaz a hektáronkénti 60-100 mázsának mindössze 5-10 százaléka várható. A tőkék megsínylették az időjárást, a minőséggel azonban szerencsére nincs gond, jó bor lesz – hallottuk Ungerbauer Györgytől, a bokrosi családi pincészet vezetőjétől. A cserszegivel és a biancával kezdődött a szüret a múlt héten a gazdaságban – az előbbit négy, az utóbbit három hektáron szedték a szorgos kezek.

– Összesen 45 hektáron tizenötféle szőlőt termesztünk, a palackozást is magunk oldjuk meg. Jelenleg közel száz helyre szállítunk az országban, a borainkat szeretik, keresik a vásárlók. Exportban egyelőre nem gondolkodunk – részletezte Ungerbauer György.

Megkezdődött a szüret Csongrád-Bokroson. Fotó: Králik Emese

– Bár Csongrád környékére inkább a vörösborok jellemzők, egy komoly pincészet sokfélét tart a nedűből, mert a boltok, éttermek szortimentet szeretnek vásárolni – magyarázta a pincészet vezetője. Náluk nagyjából fele-fele arányban palackoznak fehéret és vöröset. Szerinte a magyar termelők helyzetén nagyon sokat ront az olasz bor behozatala – hasonlóan ahhoz, ahogy a dinnyések érdekében felléptek, a szőlészek és borászok mellé is oda kellene állni. Úgy vélte: szerencsére születnek jó kormányzati döntések, mint nemrégiben a borvizsgálati díjak rendezése. Az arányos teherviselés jegyében a Vidékfejlesztési Minisztérium döntése szerint augusztustól mindenki annyit fizet az analízisért, amennyi bort szeretne forgalmazni.

– Ennek az importőrök persze nem örülnek, a családi gazdaságok viszont fellélegezhetnek egy kicsit. Több hasonló döntésre volna még szükség, azonban a tapasztalataim szerint még a jó szándék sem biztos, hogy célhoz ér, mert alsóbb szinteken nem érvényesül a hatásuk – foglalta össze Ungerbauer György.

A bokrosi pincészetben nemrégiben elkészült egy saját labor, ahol átfogó képet kaphatnak a boraik összetételéről. A most szüretelt termés egy része már novemberben palackba kerül.

Olvasóink írták

  • 3. balihoho 2012. augusztus 27. 18:17
    „Természetesen, az első kommentemben említett szőlőtőke termését, jó ízűen meg eszegetjük, nem lesz bor belőle! Ahhoz több ilyen tőkére lenne szükség, de az örökölt öreg háznál, csak ez az egy öreg tőke él, több nem is volt. Ez viszont sok sok fürtöt hozott, az aszály, szárazság ellenére.”
  • 2. Queenmargareth 2012. augusztus 27. 17:30
    „Nemcsak szőlő nincs TŐKE SINCS....”
  • 1. balihoho 2012. augusztus 27. 15:20
    „Ezek a nemesített szőlők kényesek ám! Mégis a kevés gondozás ellenére viszonylag jól termő, az időjárás viszontagságait jól tűrő szőlőfajtákat vágatta ki az EU. Nálam is van egy száz évnél öregebb tőke, és roskadozik a fürtök alatt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden szőlőt felvásárolnak

A nyárvégi időjárás nagy meleget hozott Csongrád térségében is, így az ősz közeledtét jelző szőlőszüret idén egy kicsivel hamarabb kezdődik. Tovább olvasom