Délmagyar logó

2017. 10. 18. szerda - Lukács 10°C | 24°C Még több cikk.

Borvidéki központ lenne a város

Áprilistól él a szigorú cigistop Csongrádon
Borvidéki központ lenne Csongrád, és ezt a város képviselő-testülete is támogatja. A választott grémium tegnapi ülésén elfogadta a füstrendeletet, vagyis áprilistól büntethetik a tiltott helyen dohányzókat.
A Bercsényi utcai óvodásoknak köszönhetően ünnepi hangulatban kezdődött a csongrádi képviselő-testület tegnapi ülése, de a hegyközségről készült tájékoztató megtárgyalásakor már volt ok a keserűségre. Egyrészt a szőlőhegy töpörödése, másrészt az állami szabályozás miatt. Az önkormányzat úgy döntött, támogatja a szervezet azon törekvését, hogy a csongrádi borvidék központja Csongrádra kerüljön, a hegyközség pedig vállalta, hogy a várossal közösen egy turisztikai kiadványt jelentessen meg.

A fogyatékkal élők helyzetéről készült anyag megvitatásakor elhangzott: bár a lakosság közel 10 százaléka ebbe a körbe tartozik, a városi intézmények akadálymentesítése hagy még kívánnivalót maga után. Önkormányzati forrás legfeljebb a járdákra juthat, a többi átalakítást pályázati pénzből oldanák meg, de ehhez egy számon kérhető ütemtervet kellene készíteni.

A közterületi dohányzás visszaszorítása érdekében kidolgozott rendeletet előzetesen a bizottságok többsége támogatta, csupán a Körös-torok és a piacok esetében merült föl a betarthatóság kérdése. Kurucz Ferenc azt mondta, szomorú, hogy a szigorítást ellenzők még mindig nem fogták fel, értük, és nem ellenük vezetnék be az új szabályozást. Ternai László arra emlékeztetett, hogy fél évszázada a kocsmákban is kinn volt a tábla, hogy „padlóra köpni tilos". Ezzel arra utalt, hogy a szokások megváltoztatása hosszadalmas folyamat, de egyszer el kell kezdeni. Nagypál Sándor nevetségesnek nevezte a javaslatot. Berkes István jegyző megemlítette, az internetes közvélemény-kutatáson a szavazók többsége támogatta a városvezetés javaslatát. A testület végül megszavazta a füstrendeletet, azaz tilos lesz a dohányzás a játszótereken, öt parkban, a köztemetőben és a fedett buszvárókban, illetve a piacokon és a Körös-torok homokfövenyén csak a kijelölt helyen lehet majd rágyújtani. A szigorítás április 1-jétől lép életbe. A testület végül megszavazta azt is, hogy jövőre ne legyenek csendes hétvégék a Körös-torokban.

Az uszodabérletek árának emelése kapcsán pedig az előterjesztettnél jóval barátságosabb döntés születetett, az éves kedvezményes bérlet 49 ezer 200 forintba, a felnőtt bérlet pedig 102 ezer forintba fog kerülni jövőre.

2010-ig garantált bokrosi állások

Szándéknyilatkozat kiadását kérte a városvezetéstől Balogh János, a bokrosi önállósodási bizottság elnöke, hogy 2010-ig ne sújtsák leépítéssel a városrész óvodai és iskolai tantestületét. A népszavazás óta ugyanis egyre nő az aggodalom a foglalkoztatottak körében. Bedő Tamás válaszában emlékeztetett, most is indult 7 fővel első osztály Bokroson, és jövő szeptemberben is fog, ha a képviselő-testület úgy akarja. Hozzátette, 2010 őszéig Csongrád garantálja a városrészben dolgozó közalkalmazottak foglalkoztatását.

Olvasóink írták

 • 13. tüsök 2008. december 30. 11:01
  „A legnagyobb gond az, hogy a rendőr sem mindig rendőr.Nagyon meg kell gondolni,hogy kinek mutatjuk meg személyes iratainkat.A száj leverése pedig sajnos nem megy mindenkinek.
  A dohányzási tilalomról annyi jut az eszembe, ozd meg és uralkodj!”
 • 12. LocalPt 2008. december 29. 14:16
  „Fútó!

  Köszönöm, de én úgy általánosságban mondtam, hogy ha kéri akkor odaadom. Ennyi... (pl. rendőr..., de ha meg akarja nézni a közterületes, akkor csak nézze, mit pampogjak, hogy "Mi van ki vagy te...?" Nem adom oda.) Úgy sincs semmi titkolnivaló. Ha meg nem akarja visszaadni, akkor meg leverem a száját, meg kitaposom a belét! ...”
 • 11. keletaru 2008. december 29. 09:27
  „T LocalPt !

  Igen kéne egy kis történelem a vezetőinknek , a RÉGI NAGY MAGYARJAINK mikép viselkedtek , viseltettek a választók iránt . Végre valamiben eggyet értünk ! S mennyit adtak , nem csak vettek , s prédikáltak ! Tisztességet mutattak , abban az időben adot szónak volt még tartása , ma............, ?

  Ui.: Ha ön ennyire elégedett a munkájukkal , akkor biztos egytálból cseresznyéznek s finom minden falat !”
 • 10. futó 2008. december 29. 07:53
  „--------LocalPt----
  Közterület-felügyelő intézkedése : 43/1999. (XI. 26.) BM rendelet”
 • 9. LocalPt 2008. december 27. 15:29
  „Kuci!!

  Ha elkéri azt a k...-tt igazolványt, akkor ODAADJA, ha azt mondja "Ne mennyen be" akkor NEM MEGY BE, ha azt mondja "Jöjjön ki" AKKOR KIJÖN !!!!!!!!! Az "Isten szerelmére" már Ember!!! Hát ha magának azt mondják fehér az magának fekete? Mit?! Ezért nehéz ma a normális embernek élni.... Mint a lyukas kerék teli van tüskékkel!
  Kéne egy kis történelem, mert nagyon elszarosodott a nép basszameg!

  UI.: elnézést, de ezt nem ezen tiszteletreméltó témakörbe tartozik mint ahová került, de ígérem kimásolandóvá teszem mint intő példa jó lesz ez máshová is!!”
 • 8. keletaru 2008. december 27. 13:32
  „T. Futó!

  Magyarországon csak a Rendvédelmi hatóság ( Rendőrség / Határőrség ) igazoltathat neki/-k van erre egyedűl jogosúltsága/-uk ! Rendszerint más szervek is ebbe a hibába esnek mikor kérik a személyes adatokat ( vagy fénymásolják , az is büntetendő ) hol ott ezt a törvény nem biztosítja nekik tudtommal ( Elméletileg a postán is jogotsértenek mikor a személyi igazolványt kérik , mint a kocsmában ott sem lehet elkérni a vendégtől a személyit megnézzék van-e már 18 éves ) De a hivatal azonnal büntett ha 18-év/-kor alatt van kiadva bármi , viszont a kontrolra nem add engedéjt . 21-s csapdája ! A közterület felügyelő tudtommal közfeledatott ellátó személy nem pedig hivatalos személy ! ( Kettő között van külömbség ) Drága jogalkotó honatyáink jól megcsavarták mi ?! Mint nálunk ( Csongrád FALU ) a dohányzási rendeletett , mely az iskoláknál nem tiltja ! Üdv Kuci”
 • 7. futó 2008. december 25. 08:10
  „---Sziti---
  ugy tudom, hogy a közterület felügyelő hivatalos személy ugy mint a rendőr igy szerintem köteles vagy neki odaadni az irataidat.”
 • 6. keletaru 2008. december 23. 20:22
  „T. Sziti !

  Ez nem semmi , hajnal 1-kor beírni ! Ez az igazi FAN :!!!! :) Legalább mi olvassuk egymást , így is úgy is . Frankó vagy nem ?! S mint írtam már többször is , a dohányzás is egy kúltúra amin változttatni kell de nem rendeletekkel ha ne a fogyasztók szokásaival .!) Üdv Kuci”
 • 5. Sziti 2008. december 23. 00:56
  „Kedves remény.
  Az a baj, hogy a dohányos pedagógusokat bezsúfolták egy szűk helyre ahol dohányozhatnak. Ott olyan tömény a füst hogy a dohányosok is duplán vagy triplán szívják a füstöt. Persze ez a tőmény füst szétterjed azért. Én egyébként ezért sem értek egyet azzal, hogy dohányzóhelyeket kell kijelölni ahol a dohányosok egészsége mégjobban károsodik. Szétszórtan azért nem lenne ijen füst.”
 • 4. remény 2008. december 22. 23:13
  „Az iskolákban mikor tiltják meg a dohányzást?A kijelölt dohányzó helyiségből beszivárog az osztályterembe a füst!Ebben a bűzben folyik a tanítás!Így védik a gyerekek egészségét!
  Ellenőrizte már ezt valaki?”
 • 3. Sziti 2008. december 21. 19:00
  „A testületi ülésen életszerűen csak Havasiné és Nagypál képviselők szóltak hozzá a tilalom bevezetésével kapcsolatban. A többi csak szólam. Ne gondolják már, hogy le tudnak szoktatni felnőtt embereket a dohányzásról rendeletekkel. Nem tapasztalták még, hogy minél jobban tiltanak valamit, mindig ellenkezőleg sül el.El sem tudom képzelni hogy büntetnek. Nagyon sajnálom azt akinek ez lesz a feladata. Egyedül semmire nem megy, mert mi van ha az illető azt mondja, hogy ő nem dohányzott. Hogy lehet bizonyítani az ellenkezőjét? A közterületfelügyelőnek köteles vagyok egyáltalán odaadni a személyimet? És ha nem adom mit tud tenni, lefog? Betarthatatlan rendelet ami ráadásul felesleges.”
 • 2. keletaru 2008. december 21. 08:37
  „Most már csak az hiányzik a Tiszának is megszabják mikor merre follyon , s jelentse be a meder elhagyási ütemtervét előre egy évre ! Mert különben ............ ! Ennyi rengeteg helyi rendelettel biztos élhetőbb ez a FALU ! ( mi választottuk őket , de valaki meg listáról jutot be ) S a fürdő bérlei dijak is VERSENY képesek a környékben lévő településen találhatókkal . Lenne nekem is egy javaslatom . ugyanezt vezessék be a Sportpályán is hisz azt is a város üzemelteti , ne csak azok fizessenek ilyen vastagon akik úszni akarnak ! Érdekes aki a pálya szélén fut naponta azokat nem terhelik ilyen költségekkel . S tán akkor tényleg nem lenne már olyan messze a cél : ) Megszünjön itt minden .csak a DICSŐ nagy hivatalunk maradna meg .

  Ui. : A borvidékhez , már megint olyan szekér után rohanunk ami elment , csak ezt lehet senki nem akkarja látni ......... mint az elfolytott melegvizes kutat a kikunfélegyházi út szélén .....!!!!! ( vagy már ai is elkelt , mint az Erzsébet , ott is érdekes lessz a tulajdon viszony ......ha igaz ) Üdv Kuci”
 • 1. Sziti 2008. december 20. 18:32
  „Az tuti, ogy képtelenség lefülelni a temetőben dohányzó bűnözőt.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégéken újra hangos lehet a Körös-torok

Csongrád - Hétköznapokon vagy hétvégéken csendesedjen el a Körös-torok jövő nyártól? Ebben a… Tovább olvasom