Délmagyar logó

2017. 06. 24. szombat - Iván 19°C | 33°C Még több cikk.

Csongrádi boszorkányper: bűnösök

Csongrád - 18, illetve 17 hónap felfüggesztett börtönbűntetésre ítélte kedden a csongrádi boszorkányper vádlottjait a városi bíróság. Enyhítő körülményként vették figyelembe a sértettek hiszékenységét.
Jogerős ítélettel zárult kedden a csongrádi boszorkányper tárgyalása. Mint arról beszámoltunk, 2005 és 2008 között három helybeli nő boszorkányos trükkel összesen közel kétmillió forintot csalt ki bolti eladóktól. Azt mondták kiszemeltjeiknek, hogy rontás van a családon, a rontást pedig a pénz okozza. Annak érdekében, hogy hihetőbb legyen mondandójuk, azt is hozzátették, hogy a rontást csak akkor tudják levenni, ha a pénzt és az értéktárgyakat elviszik „a 12 keresztúthoz, ahol Gustavo leveszi róluk a rontást". Hármójuk közül csak a 32 éves és a 28 éves nő állt bíróság elé, mert a legidősebb vádlott időközben elhunyt.

Az ügyész felfüggesztett börtönbűntetés kiszabását indítványozta. A. M. Szilvia védője, Dömsödi József enyhítő körülményként kérte annak figyelembe vételét, hogy esetek többsége évekkel ezelőtt történt, és azt, hogy a séretettek túlságosan is hiszékenyek voltak. A vádlottak nem kívántak megszólalni.

A bíróság enyhe büntetést szabott ki a boszorkányokra. Fotó: Bíró Dániel
A bíróság enyhe büntetést szabott ki a boszorkányokra.
Fotó: Bíró Dániel

Badóné Murányi Edit bírónő végül mindkét nőt bűnösnek találta. A. M. Szilvia, mint elsőrendű vádlott 18 hónap, társa, egy másik ügyben jelenleg is büntetését töltő B. Annamária pedig 17 hónap börtönbüntetést kapott. Mindkettőjüket 3 év próbára bocsátották. Indoklásként a bírőnő elmondta, 1-7 év közötti bűntetést is kaphattak volna a vádak alapján, de figyelembe vették a védelem által említett enyhítő körülményeket, különösen a sértettek hiszékenységét. A. M. Szilviát az eljárási költségek megfizetésén túl arra is kötelezte a bíróság, hogy 670 ezer forint és annak kamatait fizesse vissza az egyik sértettnek. Az ítéletet mindketten tudomásul vették, így jogerőssé vált.

A tárgyalást követően a rontáslevételben jártas 32 éves nő azt mondta lapunknak, enyhébb ítéletre, pénzbüntetésre számított. A három gyermekes anyuka hozzátette, nem sarlatánság amit csinál, sokaknak segített már így. Jósdát viszont nem nyitna, mert ahhoz képesítés kell, Budapesten egy 2 éves tanfolyamot kellene elvégeznie, de erre nincs ideje a családja mellett.

Olvasóink írták

50 hozzászólás
 • 50. hahaha 2009. május 05. 16:13
  „Nem értem én a Kedves Bírók és Bírónők hozzáállását, döntéseiket, amelyet nyilvánvalóan a cigányoktól -(ó bocs, hogy kiírtam!) való félelmük mozgat! Így "meghatódni" egy a védelem által felhozott enyhítő körülményen, ,,hogy hiszékenyek voltak a sértettek"????- IGEN ez talán a csalás fogalmába tartozó bűncselekmény!!! Szégyen, hogy a bérből élő és az adót fizető igazságszolgáltatás helyett félelmen alapuló lavírozást érdemel...”
 • 49. Tücsök1229 2009. május 04. 13:57
  „Anna!
  Nem kell sok utánna járás,mert az idősebbik,az egyfolytában az utcán sétálgat és az üzletekbe jár be,elég jól öltözött,lehet hogy többet ér az aznapi viselete mint egy havi bérünk!!/ Segélyből,lopásból futja!!!!/
  Az én boltomban is volt bent,de rá ....,mert elzavartuk az alkalmazottal!!Még egy papírzsepibe csomagolt gyógyszert is adni akart fogantatás cserébe!Az ékszerekre is pályáznak,azzal az ürüggyel hogy megáldassák a templom szentelt vizébe,de mikor jár az ilyen ember templomba??
  Csak az a baj,hogy sokan elhiszik mit beszél,de az már vessen magára!!!”
 • 48. anna 2009. április 28. 13:35
  „Bele gondolok, hogy mi pénzt fizettem már az APEH-nak, ha legalább egy kicsi rontás lett volna rajta az összes tolvaj politikus és állami vezető az enyészeté lehetne. Hol lehet ezeket a boszikat elérni? Hátha működik a dolog! PERSZE A BÍRÓVAL SEM TUDTAK SEMMIT KEZDENI, PEDIG GONDOLOM TETTEK RÁ RONTÁST RENDESEN. Akkor ez nem az igazi, megyek megcsinálom az adóbevallásom, megint.”
 • 47. spagetti 2009. április 22. 17:20
  „Aki ilyen hülye meg érdemli, kár hogy lebuktak!!!!!!!!! Nem ÖK a hibássak.”
 • 46. joy 2009. április 22. 15:23
  „Aki hülye... fizessen!

  Hogy mennyi hülye él ebben a kisHunban!”
 • 45. sós 2009. április 22. 14:14
  „Miféle eltorzult nemzedék a cigány?Mi Magyarok meg ne legyünk már hiszékeny alanyok.Ébresztő Magyarok!”
 • 44. kutyafül 2009. április 22. 12:09
  „15!
  Nekem is pont ez jutott az eszembe. Köszi. Ez egy alapmű. De a boltosok biztos nem ismerik, mert különben alkalmazták volna a módszert. :)”
 • 43. flexsnake 2009. április 22. 11:03
  „Sajnálom hogy nem mentették fel őket hiszen a cigányok kultúrájában hagyománya van a jóslásnak, a javasasszonyoknak. Ez hagyományőrzés. Semmi rosszat nem látok benne hogy puszta emberbaráti szeretetből levegyék a rontás más pénzéről. Aztán ha kicsit a kezüket sem tudják levenni hát majd a következő....”
 • 42. flexsnake 2009. április 22. 11:03
  „Sajnálom hogy nem mentették fel őket hiszen a cigányok kultúrájában hagyománya van a jóslásnak, a javasasszonyoknak. Ez hagyományőrzés. Semmi rosszat nem látok benne hogy puszta emberbaráti szeretetből levegyék a rontás más pénzéről. Aztán ha kicsit a kezüket sem tudják levenni hát majd a következő....”
 • 41. SP 2009. április 22. 10:12
  „A kampány ígéreteket is beveszik. Büntetés nincs, mentelmi jog meg van.”
 • 40. VásárhelyiÁgi 2009. április 22. 09:12
  „Meg tudja adni valaki a 12 keresztút koordinátáit?
  És, hogy mikor találom ott Gustavót?
  Én is a kereskedelemben dolgozok. :)”
 • 39. kakoszeged 2009. április 22. 08:24
  „a rózsaszín ruhás éppen ezt mondja:
  - há dde bíírójúr...”
 • 38. keletaru 2009. április 22. 07:17
  „Háj Sziti !
  Együgyüséget akartam ezzel kifejezni ! A rendszre gyengeségéz , mert pl. senki nem jelentett ahogy olvastam APEH felé engedéj nélkül dolgoztak nem "adóztak" . Láthatjuk még a bíró sem vette komolyan az itélatekből . Habár lehet viszonyított a Hajdubét számokhoz , ha ott nagyban elment akkor itt is kicsiben:) .”
 • 37. Zander55 2009. április 22. 06:03
  „Szerintem, ha valaki az emberek hiszékenységét kihasználja, akkor az súlyosbító körümény. Az ügyvéd ÚR is biztosan mosolyog ezen!”
 • 36. vogyo 2009. április 22. 05:23
  „Ennyi marhaságot egy címlapon!!!!!!!!”
 • 35. lacipapa68 2009. április 21. 23:40
  „Rasszista disznók vagytok!Fejenként 1 milla miért érne többet másfél év felfüggesztettnél?A bűnösök megkapták büntetésüket,ha nincs velük gond,akkor jövő év végére elévül tettük,persze szabadlábon.Ahogy én elnéztem őket a fényképről,valahogy megértettem,hogy Szegeden miét égették el őket valamikor régen...”
 • 34. E! 2009. április 21. 23:10
  „tök gáz :D :D :D :D :D”
 • 33. sörpocak 2009. április 21. 22:02
  „Hmmm!
  Ezentúl törvényes a lopás, a rablás, a gyilolás? Hiszen mindenre ezentúl rálehet fogni, hogy hiszékenyek voltak az áldozatok. Ekkora bunkó bíróságot! És csodálozunk, hogy egyre több a vagyon, személy elleni bűncselekmény?Vagy a bírók csodálkoznak, hogy fenyegetik őket? Miért? Nekik köszönhetően megnövekedek a bűncselekmények. Ezentúl mégtöbben lesznek akik bűnöznek, hiszen lehet hívatkozni a hiszékenységre! A meggyilkolt ugye azt hitte, hogy az a kés biztosan nem fog belédöfődni. Még fogadott is a gyilkossal, de pechje volt, mert hosszabb volt a penge, mint a teste!Röhej ez a magyar igazságszolgáltatás!”
 • 32. TELSTAR 2009. április 21. 21:58
  „tűzre velük !!”
 • 31. arvisura 2009. április 21. 21:49
  „Valaki bebizonyította már tudományosan, hogy a "rontás" nem létezik?
  Ameddig nem, addig ez hit kédése. :)”
50 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csongrád magához láncolná Bokrost

Csongrád - A csongrádi kistérségi társulás kikosarazta a bokrosiakat, a város polgármestere pedig erre hivatkozva azt javasolja az önkormányzatnak, Csongrád ne támogassa Bokros önállóvá válását. Tovább olvasom