Délmagyar logó

2018. 07. 21. szombat - Dániel, Daniella 19°C | 30°C Még több cikk.

Csongrádon készül a szegedi halas bicska

Csongrád - Apósától, Csatári Lászlótól tanulta a szegedi halas bicska készítésének mesterfogásait még egyetemista korában a csongrádi Tarjányi József. A gépészmérnök-tanár 1999 óta önállóan folytatja a családi hagyományt, s bicskáival számos elismerést elnyert.
– Szigorú mesternek számított apósom, Csatári László, nem nagyon dicsérgetett. De három év után, 1989-ben egy alkalommal beállított egy, a nevemre szóló bélyegzővel, s arra biztatott, most már váltsak önálló ipart – mesélt mesteréről Tarjányi József a szegedi halbicskáiról híres csongrádi késes. A népi iparművész a gödöllői egyetem gépészmérnök hallgatójaként fordult meg először Csongrádon, akkor még csak udvarlóként, s azonnal megtetszett neki a bicskakészítés. – Láttam, hogy leendő apósom egyszerű eszközökkel készíti ezeket. Ajánlkoztam, hogy vizsgaidőszak után beállok hozzá segíteni. A műhelyben kiderült, nagyon remek a kézügyességem, jól megtanultam a késkészítés fortélyait. Amikor apósom 1999-ben elhunyt, én folytattam a családja négy generáció óta művelt mesterségét, nem hagytam veszendőbe menni a felgyűlt szakmai tudást. Megpróbáltam ötvözni késeimben a hagyományokat a modern ismeretekkel.

Tarjányi József szerint a bicska választja gazdáját, nem pedig fordítva. – Ezek ugyanis használati eszközök, ezért nincs rájuk túl nagy kereslet. Ráadásul mivel igencsak tartósak, évtizedekig kiszolgálják gazdájukat.
A szegedi halas bicska pengéje Krupp-acélból, míg a nyele leginkább gyöngyházból vagy szaruból készül.

Tarjányi József bicskáival.
Tarjányi József bicskáival.
Fotó: DM/DV

– Nincs két egyforma bicska, hiszen mindegyik egyedi készítésű. Ráadásul másféle kell a szalonnázáshoz, más a birkakörmöléshez. A penge- és markolatkészítésnek is megvan a maga buktatója, ráadásul mivel kicsiny, vékony részekből készül, nem lehet hibázni egyetlen lépésnél sem. A rugónak például átlagos használat mellett évente legalább ezer nyitást és csukást kell bírnia, ez 20 év alatt hússzor ennyit jelent.

Tarjányi József 2001 óta zsűrizteti késeit, amelyek elnyerték a Magyar Kézműves Remek címet. A halas bicska 2004-ben, a Náder tavaly, a széles szalonnázókés pedig idén kapta meg a rangos elismerést. A halas bicska 2007-ben Az év exkluzív zsebkése címet is elnyerte.

Különdíj a világkiállításon

A halas bicska a szegedi Sziráky család révén lett országos hírű. Megteremtőjéről, Sziráky Józsefről írta Mikszáth Kálmán a Milyen a magyar iparos? című novelláját. Formája, amely a nagy árvíz emlékét és a város tiszteletét ötvözi, Tisza Lajos ötlete alapján alakult ki. A szegedi halas bicska a párizsi és a brüsszeli világkiállítás különdíját is kiérdemelte.

Olvasóink írták

  • 2. bgrozalia 2011. június 09. 20:18
    „Ilyen bicskát, már Papp Sándor késes mester is készített, az 50-es évektől, haláláig(1993-ig) sokkal nagyobb méretben, és kisebb méretben, gyönyház berakással. Én is örzök 2 példányt. Mester logó volt, díszítette sátrat, piacokon, vásárokon. Szóval, ez nem újkeletű dolog. Tarjányi apósával Csatári Lászlóval dolgoztak egy időben.”
  • 1. cimet53 2011. június 01. 21:29
    „Magam is birtokolok egy Görbefejüt,nagy megelégedésemre!Nagyon szépek a Tarjányi bicskák,vívódtam,Náder,Halas,vagy Görbefejü,végül az utóbbi.Gratulálok a Mesternek,míves szép alkotásához,és a rangos elismerésekhez!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felavatták a csongrádi KRESZ-parkot

A gyermeknapon adták át az Ifjúság téri KRESZ-parkot. Az önkormányzat, a rendőrség, a polgárőrség és a Mars vállalat összefogásával készült el a létesítmény. Tovább olvasom