Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 17°C Még több cikk.

Forró gőzben égett meg egy férfi a Bokroson - elkerülhető lett volna a baleset

Csongrád-Bokros - Szűk helyen kellett dolgoznia annak a munkásnak, aki kedden megégett a forró gőztől a bokrosi gyárban. Mivel nem fért el rendesen, véletlenül lenyomhatott egy kart, majd egy szelep ráengedte a gőzt.
Megelőzhető lett volna a baleset, amelyben megégett egy férfi, ha a munkát nem szűk térben, hanem biztonságos helyen végzik – foglalt állást a kedden történt szerencsétlenség ügyében a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szerv Munkavédelmi Felügyelősége. A bokrosi állateledelgyárban történtekről tegnapi számunkban írtunk. Érdeklődésünkre a hivatal sajtószóvivője, Varga Márta arról tájékoztatta lapunkat, hogy még vizsgálják az esetet, de igazoltnak látszik, hogy el lehetett volna kerülni a bajt.

Aznap a bokrosi Mars Kft. területén, a malom épületében egy külső vállalkozó, a Mont Szerelő és Vállalkozó Kft. a meglévő meleg vizes rendszer és a kiépítendő termálvizes rendszer csatlakoztatási munkáit végezte. A feladatba egy alvállalkozót, a Zsámár Bt.-t vonta be. A fővállalkozó a működő meleg vizes hálózat csatlakoztatásához két darab kézi pillangószelepet épített be egy 30 centiméter hosszú csőcsonkkal együtt. Az alvállalkozó két dolgozója ehhez a csőcsonkhoz akart hegesztetni további csővezetékrendszert. A cső elülső oldalánál még el tudták végezni a hegesztést, a belső oldalon azonban nagyon szűk hely állt rendelkezésre. Ezért a későbbi sérült bemászott a fal és a cső közötti szűk helyre, munkatársa pedig beadogatta neki a szükséges eszközöket. A hegesztőtömlő beadását követően a jobb lába mellett lévő másik pillangószelep kismértékben kinyílt, és a kiáramló 86 Celsius-fokos, 4 bar nyomású forró víz testfelületének nagyobb részén életveszélyes égési sérülést okozott. A munkatársa kiáltást hallott, majd egy nagy gőzhalmazt látott. Megragadta a sérült karját, és a tágulási tartály tetején, oldalra kihúzta, ott letépték a ruháját, az előtérbe kísérték, megkezdték az ellátását, majd mentőt hívtak.

A súlyos, életveszélyes munkabaleset kivizsgálása jelenleg is tart. Az eddigi megállapítások szerint a szelep megfelelő műszaki állapotban volt, rendelkezett az előírt, akaratlan nyitás elleni védelemmel, rugós kilincszárral. Valószínűleg a hegesztőtömlő szűk térben való mozgatásakor ez a kilincszár benyomódhatott, így az elzáró kar elmozdulhatott. A jogszabályi előírás alapján a szűk térben való csőszerelési tevékenységre részletes technológiai utasítást kellett volna készíteni. Ezt a munkáltató elmulasztotta. A baleset megelőzhető lett volna, ha ezt a hegesztési tevékenységet nem szűk térben, hanem egy biztonságos helyen végzik, majd ezt követően végzik el a csőszakasz beépítését, írta Varga Márta.

A fiatal férfit a budapesti Szent István Kórház égési centrumában ápolják, állapotáról a családja kérésére nem adtak felvilágosítást.

Korábban

Súlyos munkahelyi baleset történt a bokrosi állateledelgyárban kedden: az első hírek szerint az üzemben egy külsős cég munkatársa takarított egy csőben, amikor valaki 130 fokos gőzt irányított a berendezésre, és a 25 éves férfi égési sérüléseket szenvedett.

Fotó: DM
Fotó: DM

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója lapunknak elmondta: a kiérkező mentők a sérültet egy széken ülve találták. Eszméleténél volt, égési sérüléseit már a helyi elsősegélynyújtók ellátták – közölte. Túri Mihály, a mentőszolgálat dél-alföldi regionális mentőszervezetének vezető mentőtisztje pedig azt mondta: forrázásos égési sérülthöz érkezett a csongrádi esetkocsi. A férfi állapotát a helyszínen stabilizálták, majd a sérültet a szentesi mentőhelikopter Budapestre szállította a Szent István Kórház égési centrumába. A bokrosiak úgy emlékeznek: a mentősök sokáig igyekeztek, hogy szállítható állapotba kerüljön a férfi, véleményük szerint legalább két órán át voltak a gyárban.

Fotó: DM
Fotó: DM

Érdeklődésünkre a Mars Magyarország a következő közleményt küldte: „Sajnálattal értesültünk a gyárunkban kedden történt súlyos balesetről, amelyben az egyik alvállalkozónk szenvedett sérülést egy forróvíz-vezeték szerelése közben. Az esetet követően a szakembert kórházba szállították, ahol azonnali orvosi segítségnyújtásban részesült. Gondolatban vele és a családjával vagyunk, kívánunk neki mihamarabbi gyógyulást. Az esetet minden részletre kiterjedően kivizsgáljuk a hatóságokkal, valamint az összes érintett szolgáltatóval közösen. A baleset komolyságára és a résztvevők tiszteletben tartására való tekintettel a folyamatban lévő vizsgálatról jelenleg további információt nem áll módunkban közölni".

Fotó: DM
Fotó: DM

Kerestük a megyei kormányhivatal munkavédelmi igazgatóságát, amely péntekre ígért tájékoztatást.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újraosztották az orvosi körzeteket

Nyugdíjba ment dr. Varga Dudás Klára, a csongrádi I. számú körzet házi gyermekorvosa. Tovább olvasom