Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Három év alatt újulhat meg a felgyői hivatal

Csongrád térségének talán legcsúnyább községházája Felgyőn található. Ráadásul amióta megnőtt a számítógépek száma, a régi szabványú vezeték nem bírja a terhelést, gyakori az áramszünet, nagyon óvatosnak kell lenni, nehogy kigyulladjon a ház. Az intézményt fel fogják újítani, három év alatt.
A község képviselő-testülete legutóbbi ülésén arról is döntött, hogy az önkormányzat részt vesz a Csongrád Megyei Területfejlesztési Tanács által meghirdetett pályázaton. A községháza felújítását három év alatt végeztetik el, ehhez 661 ezer támogatást kérnek, a saját erő az áfával együtt 740 ezer forintot tesz ki – az előzetes számítások szerint.

Fölmerül a kérdés: miért hanyagolták el ennyire a polgármesteri hivatal épületét? A válasz kézenfekvő: a község szegény, bevételeinél nagyobbak kötelező kiadásai évek óta, forráshiányát a kapott pótlólagos központi forrásból fedezi. Emiatt fontosabb volt eddig az iskola, a tornaterem, az orvosi rendelő, a könyvtár.

Ábel István polgármester elmondta: az első feladat a homlokzat rendbe tétele. Ezután következik a tetőszerkezet, a villanyvezeték teljes cseréje és az épület kisebb átalakítása, a funkcióhoz igazítása. A rossz állapotban lévő berendezés helyett újakat vesznek. Mint az önkormányzati ülésen is elhangzott: ésszerű és takarékos lesz a felújítás.

Mint a polgármester is hangsúlyozta: mindez nem megy a könyvtárépítés rovására, mely folytatódik, s remélhetően a területfejlesztési tanács méltányolni fogja a község eddigi erőfeszítéseit, és hozzájutnak három év alatt a munkákhoz szükséges 8 millió forinthoz. Talán azt is figyelembe veszik, hogy nagy hóesés, orkánszerű szél a szétesőben lévő régi könyvtár, a barakképület összeomlásához vezethet. Ebben az esetben a könyvek nagy részét és a számítógépeket nem biztos, hogy meg tudnák menteni. Törköly Lajosné önkormányzati képviselő, a könyvtár vezetője aggódik, de reméli, hogy jó időben át tud költözni a könyvtár.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Héjjáéké lehet a vágóhíd

Mindössze 60-80 milliós bevételt remél idén Csongrád önkormányzata az ingatlanjainak eladásából. A… Tovább olvasom