Délmagyar logó

2018. 04. 25. szerda - Márk 12°C | 25°C Még több cikk.

Kártérítést kaphatnak a Licsicsányi ikrek

Várhatóan két hónapon belül teljesítheti Licsicsányiék kártérítési igényét a csongrádi Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézmény. A szakértői vizsgálatok szerint a normális lefolyásúnak hitt ikerterhesség alatt nem a legnagyobb gondossággal végezték el az ultrahangos vizsgálatokat. Mint arról beszámoltunk, két sérült ikerlányuk gyógyíttatása miatt nagyon nehéz helyzetbe került a héttagú csanyteleki család.
A csanyteleki családnak lapunk legutóbbi cikke óta sokan fölajánlották segítségüket Fotó: Tésik Attila
Rengeteg helyről érkezett segítség, felajánlás és támogatás Licsicsányiékhoz, miután lapunkban beszámoltunk a családfenntartás és a két sérült kislány gyógyíttatásának mindennapi nehézségeiről. Mint ismeretes, a huszonkilencedik héten kényszerű szüléssel végződött ikerterhességből két lánygyermek jött világra 2003 augusztusában, ám csak a beavatkozást követően derült ki, hogy Boglárkának már az anyaméhben elhalt a jobb lába, amit később amputálni kellett, testvére, Viktória pedig egy méhen belüli fertőzés miatt elvesztette látását. Bogi egészséges fejlődését hátráltatja, hogy a hazánkban legyártott protézis, amit a csöppség használ, nem alkalmas a mindennapi életre. Ezért a család külföldről szeretne megfelelő művégtagot beszerezni, bár a szerkezet ára több millió forintra rúg.

– Vállalkozók, magánszemélyek és alapítványok siettek segítségünkre a nyár folyamán, s ezért örökre hálásak leszünk – fogalmazott lapunknak Licsicsányi Péter. A családfő elmondta, nagyon jólesett nekik, hogy a Forgó Henrik vezette csanyteleki önkormányzat képviselő-testülete lemondott egyhavi járandóságáról az ikrek javára. Emellett a Belügyminisztériumhoz tartozó Katasztrófavédelmi Főigazgatóságról is megkeresték a korábban tűzoltóként dolgozó édesapát, és felajánlották a hivatal segítségét, továbbá ígéretet tettek, hogy amint lehetőség nyílik rá, saját költségükön üdültetni fogják Bogit és Vikit. A művégtag beszerzése érdekében amerikai, német, svéd és magyar cégekkel vette föl a kapcsolatot a család, illetve több segítőkész hazai szakember.

– Nagyon korrekt az a magatartás, amit a csongrádi Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézmény tanúsít Licsicsányiék ügyében – foglalta össze személyes tapasztalatait dr. Ábrahám László, a család jogi képviselője. Az ügyvéd szerint a segítségnyújtás és a hozzáállás terén nagyon sokat nyomott a latba lapunk írása, amely ráirányította a
A város költségvetéséből fizetnek

A csongrádi önkormányzattól kapott tájékoztatás szerint a polgármesteri hivatalban tudnak a felek között folyó tárgyalásokról, és a megállapodástól függően kerül sor a kárpótlási igény rendezésére. Mivel a polgármester bizonyos összeghatár felett nem dönthet saját hatáskörben, ezért vélhetően a rendelőintézetnek kell pótelőirányzatot igényelnie a város költségvetéséből, aminek teljesítésére a képviselő-testületnek kell felhatalmazást adni.  
közvélemény figyelmét az esetre. Érdeklődésünkre elmondta, az érintettek megkeresését követően szakértőkhöz fordult, akik megállapították: az ultrahangos vizsgálatokat nem a legnagyobb gondossággal végezték el az intézményben, holott a szükséges műszerek rendelkezésre álltak. Ezután levélben kereste fel az intézményvezetőt, jelezve a család kártérítési igényét. Erre reagálva dr. Sípos Tibor nem vitatta az intézmény felelősségét.

– Áttekintettem a rendelőintézet dokumentációját, és ezért döntöttem így – indokolta válaszát a főorvos. Sípos Tibor hozzátette: a család helyzete is megindító, ezért lenne legjobb megoldás a peren kívüli egyezség. Lapunknak elmondta, még nincs tudomása az általa vezetett intézmény felelősségbiztosítójának álláspontjáról, de a megállapodáshoz mindenképpen háromoldalú tárgyalás szükséges.

A főorvos elképzelhetőnek tartotta, hogy azt is megvizsgálják, ki a felelős.

Információink szerint a Dr. Szarka Ödön Egyesített Egészségügyi Intézmény biztosítója, a Generali Biztosító is partnernek bizonyul a peren kívüli egyezség megszületésében. Ennek jele, hogy a pénzintézet is szakértők bevonásával vizsgálódik az ügyben. Úgy tudjuk, ha a gondatlanság beigazolódik, a nevezett biztosító a fizethető értékhatár maximumáig hajlandó fizetni, ám ez a keretösszeg nem fedezné a teljes kártérítési igényt, ezért a rendelőintézetet fenntartó csongrádi önkormányzatnak kell rendezni a fennmaradó hányadot.

Dr. Ábrahám László úgy véli, amennyiben a peren kívüli tárgyalások eredménnyel záródnak, Licsicsányiék két hónapon belül megkaphatják – információink szerint – több millió forintos kártérítésüket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Internetforradalom zajlik Csongrádon

Jelentősen javultak az internet-hozzáférés lehetőségei az elmúlt fél évben Csongrádon és környékén.… Tovább olvasom