Délmagyar logó

2017. 05. 29. hétfő - Magdolna 13°C | 27°C Még több cikk.

Megvásárolnák a csongrádi éhező marhákat

Csongrád - Csütörtök délelőtt döntenek a csongrádi önkormányzatnál az országszerte elhíresült éhező tehenek sorsáról. Várhatóan értékesítik az állományt. Egy jakabszállási gazda jelentkezett: megvenné a marhákat. A testvérekkel nem sikerült beszélnie – ahogy nekünk sem.
A csongrádi önkormányzat, az állat-egészségügyi hatóság és a rendőrség képviselői határoznak az éhező marhák ügyében. Az már biztosnak tűnik, hogy a jegyző megtiltja a Gyovai családnak az állattartást. Berkes István lapunknak azt mondta, világos, hogy ez az állapot nem tartható fenn. Két évvel ezelőtt, télen hasonló volt a helyzet ezen a tanyán. A hivatal vezetőjeként olyan döntést akar hozni, mely emberi jogi és állatvédelmi szempontból is megfelelő, ugyanakkor segít véglegesen megoldani a problémát. A híradások nyomán önkéntesek is hoztak élelmet az állatoknak, de a kiéhezett jószágok számára a bőség akár veszélyes is lehet – a jó szándék mellett szükség van szakértelemre is.

Az állat-egészségügyi hatóság a nyáron a marhákkal való kereskedést tiltotta meg a tulajdonosoknak, mert nem rendelkeztek a szükséges papírokkal, igazolásokkal. A főállatorvos most arról döntött, hogy ezt a zárat feloldja. Szabó István szerint körülbelül két hétig tart, amíg nyilvántartásba veszik a növendékmarhákat. Erre azért is hajlandó, mert az állatokat a stáb elképzelései szerint értékesíteni fogják. Az állomány szerinte saját szaporulat: a tulajdonosoknak aligha lehetett arra pénzük, hogy vásároljanak.

A rendőrségi lefoglalás után továbbra is a Gyovai család tulajdonában vannak a szarvasmarhák, de nem rendelkezhetnek az állataik felett – tájékoztatott a különleges jogi helyzetről Rádi Norbert. A csongrádi kapitány elmondta, soron kívül tesznek javaslatot a városi ügyészségnek az állatok értékesítésére, vagy elkobzására. Az ügyészség a megyeszékhelyen ülésező nyomozó bíróhoz tesz ezzel kapcsolatban indítványt, aki határoz az ügyben.

A jakabszállási gazdálkodó már megnézte az állományt, de a vételárról nem tudott tárgyalni.
Fotó: Tésik Attila

Rádi Norbert bízik a mielőbbi döntésben. A jószágokat a csongrádi önkormányzat karácsony óta saját költségén eteti, eddig hetvenezer forintot költöttek a szarvasmarhák élelmezésére. A költségeket a város megelőlegezi a rendőrségnek, a hatóság a későbbi értékesítésből fogja a számlát kiegyenlíteni. Az úgynevezett bűnügyi költség levonása után – kényszerértékesítés esetén – a fennmaradó rész a tulajdonosokat illeti.

– Egy jól fejlett, egészséges, körülbelül ötszáz kilogrammos szarvasmarha piaci ára kétszázezer forint – mondta Juhász István. A jakabszállási gazda éppen akkor érkezett Gyovaiék tanyájára, amikor mi is ott jártunk. Mint mondta, hallott róla, hogy milyen helyzetben vannak a jószágok, talán nála jobb soruk lehetne. Azon gondolkodik, megveszi az állományt. A Bács-Kiskun megyei településen van 18 hektár kaszálója és egyébként is mezőgazdasággal foglalkozik. Barátja, Székely Attila úgy vélte, nem feltétlenül a tulajdonosok hibája, hogy nem etették az állatokat. Tavaly ugyanis egy körbála takarmány ára 2500 forint volt, idén már 7000. Miközben a teheneket nézegették, vizsgálgatták, többször megpróbáltak bemenni ők is a házba, kiszólítani az ott lakókat – senki nem nyitott ajtót. Nekünk sem sikerült beszélnünk a tulajdonosokkal.

A paphoz menekültek

Az állatok lefoglalása után a testvérek, Gyovai Ilona és Mária az elmúlt napokban felkeresték a csongrádi Nagyboldogasszony-templom plébánosát.

Janes Zoltántól megtudtuk, valóban járt nála a két asszony, de arról, hogy mit nyújtott a számukra, titoktartásra hivatkozva nem akart beszélni. Azt lehet tudni: a nők nem pénzt és nem élelmet, hanem lelki segítséget kértek. A körzet képviselője, Murányi László szerint természetesen fontos, hogy az állatok sorsa rendeződjön, de sokkal fontosabb a családé. Örül annak, hogy sikerült a tanyáról megmenteni a nyolcvannyolc éves Gyovai Imre bácsit.

A testvérek apja most is a szentesi kórházban van, lassan felépülhet a tüdőgyulladásból. A két nő közül idegennel csak Ilona beszél, ő pedig a hivatalos személyek közül egyedül Murányi Lászlóval hajlandó kommunikálni. A képviselőt a válságstáb ülésére nem hívták meg.

Olvasóink írták

 • 1. nagypappa 2008. január 04. 04:26
  „Előzö riportban azt olvashattuk, hogy a család ellen állatkínzás miatt indul eljárás.
  Bizonyára jogosan. Bár azt hiszem, az eddigi információk alapján, inkább áldozatok ők maguk is.
  Ahogyan élnek, biztos, hogy büntetés lenne ha -teszem azt- fogházbüntetést kapnának, napi háromszori étkezéssel, meleg hajlékkaL.
  Nem lehet, hogy azok akik hagyták, hogy ezek a szerencsétlenek ilyen körülmények közé küzdötték le magukat, emberkínzás miatt legyen felelősségre vonva? Vagy ilyet nem ismer a BTK?
  Tudom, borzasztó nehéz az ilyen embereken segíteni, megpróbálni megváltoztatni a gondolkodásukat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb marha hullott el a Csongrád melletti tanyán

Csongrád - Szilveszterre újabb szarvasmarha pusztult el azon a Csongrád melletti tanyán, ahol… Tovább olvasom