Délmagyar logó

2017. 09. 24. vasárnap - Gellért, Mercédesz 12°C | 18°C Még több cikk.

Patrikék vesztettek: 500 ezret kell fizetni

Csongrád - Elvesztette a szentesi kórház ellen indított műhibapert a csongrádi Blázsik Ildikó, akinek kisfia három évvel ezelőtt nyílt gerinccel született. Most a családnak kell kifizetnie a közel félmilliós perköltséget. Patrik anyukája úgy látja, helyzetük egyre kilátástalanabb.
– Elbuktunk mindent. Patrik azt szokta mondani, elítéltek. Néha én is így érzem – mondja könnyeivel küszködve Blázsik Ildikó, miközben mögötte, a leendő konyhában épp vakol a kőműves. Bővíteni kell a helyiséget, mert a szűk főzőfülkében nem lehetne közlekedni kerekes székkel. Márpedig arra van szüksége a nyílt gerinccel és agykamratágulattal született, csípőtől lefelé béna kislegénynek.

Patrik történetéről már többször írtunk lapunkban: ő az a hároméves kisfiú, akinek édesanyja műhibapert indított a szentesi kórház ellen, mivel gyermekének rendellenességére csak a terhesség utolsó harmadában derült fény.

– Nekem tiszta a lelkiismeretem, hiszen szülőként mindent megtettem, hogy egészséges gyermeknek adjak életet, de hiába. Az igazságszolgáltatás szerint diagnosztikus tévedés történt, ez azonban nem róható fel a szentesi kórháznak, a kezelőorvos pedig nem hibás – panaszolja. – Én vállaltam, hogy nem adom intézetbe, mégis megbüntetnek érte. Elmennék dolgozni, hogy megadhassak neki mindent, hogy legyen ki tudja, hány boldog évünk, de mellőle nem lehet.

Kerekes szék helyett gördeszkán kénytelen közlekedni a hároméves csongrádi kisfiú, Blázsik Patrik. Fotó: Tésik Attila
Kerekes szék helyett gördeszkán kénytelen közlekedni a hároméves
csongrádi kisfiú, Blázsik Patrik. Fotó: Tésik Attila

Az elmúlt fél évben mindössze háromszor találkoztunk Patrikkal, akkor is csak félórákra, mégis kitűnő memóriával idézi fel, milyen autóval jöttünk, és még arra is megkér, most ne csináljunk fényképet róla. Nyűgös. Ildikó szerint mindig ilyen, ha tudja, hogy hamarosan orvoshoz kell mennie. Fejben tart mindent, amit az édesanyja megoszt vele. Jól is jön néha az emlékezőképessége, hiszen olykor előfordul, hogy ő emlékezteti anyukáját az aktuális teendőkre. Otthon sem akar lemaradni semmiről, ezért – kerekes szék híján – gördeszkán közlekedik a lakásban. Hason fekve gurul ide-oda. Ildikó szerint bár kényszermegoldás, fejlesztésnek is jó, hiszen sokat erősödött a válla és a háta, izmos felsőtestre pedig szüksége van, ha egyszer kerekes székre szeretne váltani. Az egészségbiztosító szabályozása alapján csak 4 éves kortól írható fel ilyen gyógyászati segédeszköz. Az ára is borsos: a Patriknak megfelelő kisgép 750 ezer forintba kerül.

Pénze viszont alig van a családnak. Közel félmillió forint perköltséget kell megfizetniük két héten belül, mivel a Szegedi Ítélőtábla elutasította kártérítési keresetüket.

Jelenleg az ápolási díjból és a családi pótlékból összejövő alig 60 ezer forintból élnek havonta, ráadásul ebből rögtön levonják a házvásárlásra felvett hitel 15 ezres törlesztőrészletét. Az önkormányzattól egyszer utaltak nekik százezer forintot.

1,1 milliós adományból 200 ezer a családé

Lapunk februári cikke nyomán kereste meg Ildikót és Patrikot az akkor még bejegyzés alatt álló újkígyósi Érző Szív Alapítvány. A szervezet az elmúlt négy hónapban összesen 200 ezer forinttal segítette őket. Ildikó lapunknak azt mondta, megint csalódnia kellett, mert a most kézbesített alapítványi beszámoló szerint 1 millió 95 ezer forint adomány érkezett Patrik számlájára, az összeg nagy részét viszont saját kiadásaira számolta el a szervezet. Az alapítvány által szerkesztőségünkbe is eljuttatott dokumentumból kiderül, hogy összesen 867 ezer forintot használtak föl költségeik (telefon, üzemanyag, munkabér) rendezésére. Lapunk érdeklődésére Kovács Ferenc kuratóriumi tag elmondta, a költséghányad általában az adományok 80 százaléka. Hozzátette: mindez jogszerű, a szervezet minden előírást betart, törvényesen működik.

Olvasóink írták

37 hozzászólás
12
 • 37. Tibet 2008. július 12. 22:33
  „Kedves Palinko Úr!

  Nekem megvan Ildikó telefonszáma, szívesen megadom Önnek. Nem szeretném ide kiírni az oldalra, ezért ha megadja az e-mail címét, átküldöm oda a telefonszámát.

  Tibet”
 • 36. Lemba 2008. július 12. 07:21
  „Tisztelt Palinko Ur,
  Dolgozunk rajta, hamarosan ertesiteni fogjuk
  Tisztelettel Lemba es Csaladja”
 • 35. Palinko Tibor 2008. július 10. 03:53
  „Ez egy nagyon szomoru tortenet es sajnos az egesz csalad szamara egy szornyu katasztrofa. Szeretnem megtudni a telefonszamukat es segiteni nekik.”
 • 34. dodó 2008. július 06. 20:51
  „Legközelebb az ügyvéddel olyan megállapodást kell kötniük, hogy ne csak a várható hasznon osztozzanak, hanem az esetleges veszteségen is!”
 • 33. Segítsünk! 2008. július 06. 14:02
  „http://www.ujkigyos.hu/index.php”
 • 32. Segítsünk! 2008. július 06. 13:32
  „www.nonprofit.hu//hirek/egyhir/599836.html”
 • 31. "Columbo" 2008. július 06. 10:14
  „AZ ÉRZŐ SZÍV ALAPÍTVÁNY nemcsak Patriknak vállalta az adományok gyűjtését, a neten egy másik kisfiú (Nádas Bálint) neve mellett is ezt az alapítványt találtam meg. Kíváncsi lennék, hogy Bálintnak mennyi összeg érkezett a számlaszámára és abból mennyit tartott meg ez a nevével nem éppen összeegyeztethető alapítvány.
  Itt van a találat szövege:
  "Az A kisfiú nagyon várja a beavatkozást, s ők mindent megtesznek, hogy ezt a gyógyulást hozó lehetőséget megadják neki. A pénzgyűjtésben az Érző Szív Alapítvány segíti őket. A támogatók az OTP Bank 11733199--20020244 számlaszámra fizethetik adományaikat. A csekkre írják rá, Nádas Bálint gyógyítására."

  Van egy vállalkozásunk. Két hölgy minden nap reggel 8-tól, délután 4-ig telefonál (tehát csúcsidőben) az ország minden pontjára és a cégünk termékeire rendeléseket vesz fel. A telefonálás úgy értendő, hogy napi kb 100-100 hívás megy ki a hölgyek telefonjairól a partnereinkhez. A telefon költségünk 60 e Ft körül van havonta. Igyekeztünk a lehető legkedvezőbb tarifájú szolgáltatót megkeresni. Nem hiszem, hogy az alapítvány emberei ennél megszállottabban telefonálnának a hét 5 napjában. Elszámoltak valami utiköltséget is. Miért? Hová mentek a kisfiú érdekében autóval? Munkába? Mert a kisfiú támogatói szerintem a tv-ből és az újságból értesültek Patrik betegségéről, ahhoz pedig az alapítványnak nem sok fáradságot kellett tennie, hogy az emberektől a Patrik nevére befolyó összeget a számlaszámról levegyék...”
 • 30. Segítsünk! 2008. július 06. 09:35
  „Kellene az alapítvány neve, adószáma.
  Ha valaki tudja, legyen szíves közzé tenni ide..

  (Ha nincs vállalkozásból bevétele, csak adományokból, akkor tudtommal nem kell APEH felé 28,29.)”
 • 29. 54-es 2008. július 06. 06:52
  „Cégbíróságon be kell az alapítványoknak jelentkezni.Éves beszámolót kell leadni, APEH-nak 28-as vagy 29-es bevallást kell ladni.”
 • 28. Mennyi rendes ember! 2008. július 06. 00:58
  „Gondoljatok bele, hogy tízezrével az az egymillió forint hány ember jó szíve.

  Aki ért az ilyesmihez, attól kérdezem: Van olyan hely, ahol meg lehet tudni, hogy kik a kuratórium, meg az alapítvány tagjai, alkalmazottjai?”
 • 27. Tibet 2008. július 05. 20:41
  „Kedves Herzi!

  Átküldtem Ildikó telefonszámát.

  ....................................................................

  A szörnyű az, hogy a korábbi újságcikkekre és tv adásokra is nagyon sok ember szíve összeszorult, és eljuttatta az általa szánt támogatást, de sajnos azok többsége nem jutott célba... Gondolom nem túl boldogok a korábbi támogatók, ha belegondolnak abba, hogy az alapítvány számlájára utalt összegből Patriknak és anyukájának nem sok jutott.

  Szegénynek pedig a perköltségen kívül már így is volt jó sok fizetni valója, mivel az ügyvédi költség és sok egyéb kiadás is őt terhelte. Tehát már így is jócskán mínuszban van, és ha ki kell fizetnie a perköltséget, akkor végképp eladósodik... Pedig így is nagyon szerény körülmények között élnek.”
 • 26. herzi66 2008. július 05. 19:26
  „23. hozzászóló! Lécci küldd át a következő e-mail-címre nekem is a telcsiszámot: herzi@freemail.hu!
  Remélem sokan csatlakoznak hozzánk, de legfőképp a DÉLMAGYAR!! Jó lenne ha most is MEGMOZDULNÁNAK ÉS TENNÉNEK Ő ÉRTE IS!! Felhívásokkal, gyűjtésekkel, de legfőképp egy számlaszámot közölnének a Délmagyar hasábjain!! Segítsünk Nekik, mert ŐK is megérdemlik!! :)”
 • 25. Felháborodott 2008. július 05. 17:25
  „Ezt másutt nem ALAPÍTVÁNYNAK, hanem MAFFIÁNAK nevezik!!!”
 • 24. N.P. 2008. július 05. 17:13
  „Kovács Frerencnek üzenem:

  Ez nem alapítvány, hanem aljas szemetek gyülekezete. Büszke lehet a társaira.”
 • 23. Tibet 2008. július 05. 16:03
  „Kedves 22. hozzászóló!

  Én is ma tudakoltam ki az anyuka elérhetőségét, hogy ne egy aljas alapítványt támogassak, hanem a kisfiút, aki egy tündéri, értelmes, kedves gyermek és aki nem ezt érdemli az élettől és az "embertársainktól".

  Átküldöm a megadott e-mailre a telefonszámát.

  Tibet”
 • 22. Segítsünk! 2008. július 05. 15:52
  „Aki meg tudná adni Blazsik Ildikó elérhetőségét, az kérem küldje el a következő email címre:
  coffeebreak@citromail.hu
  Szeretnék átutalni (vagy kézbe adni) 10 ezer Forintot, és aki átérzi a helyzetet azt kérem tegye hasonlóan. Legalább a perköltség ne terhelje őket. (Bár ilyen esetben lehetne kérni illetékmentességet is szerintem......,ezt tisztázni kellene)

  Egyesületi elnökként mélyen felháborít, hogy egy alapítvány ilyen bevételekre alapozza személyes megélhetésüket (munkabér??). Persze lehet hogy törvényesen működnek, és hogy szabályosan leköltségezték az adományok 80%-át. Kíváncsi lennék ezek után az éves beszámolójukra, amit kötelezően közzé kell tenniük minden évben. Jó, hát dolgoztak az üggyel, de....

  Hogy legyünk mi is orvosok és akkor majd megtudjuk,...hát ezzel nem értek annyira egyet. Minden szakma felelőséggel jár. Kisebb felelősség-kisebb pénz, nagyobb felelősség-nagyobb pénz.
  Az orvosi egyetem előtt minden orvos tisztában volt vele, hogy mire vállalkozik. Emberek élete és egészsége függ majd tőle. Gondolom tanították, hogy kezelje az ultrahangos műszert. (értelmezni is kellett tanulnia amit a képen lát) A válasz kétféle lehet, az egyik hogy a gép alkalmatlan a betegség diagnosztizálására (akkor is van felelős), a másik hogy (elnézést érte,de) mégiscsak az orvos hibázott.

  Ildikó vállalta a gyermekét.Ő egy igazi anya! Ha jól olvastam, akkor a 32. héten (8 hónap) közölték vele az információt. Ez szörnyű!

  (Ha én lennék ebben a helyzetben,akkor azt hiszem tovább mennék a fővárosira...nem értem,hogy miért lett elutasítva)”
 • 21. iGAZi 2008. július 05. 13:53
  „Bármennyire fáj, az orvos tévedéshez való jogát el nem vitathatjuk, az okát kutathatjuk.

  Viszont a terhes-gondozásra járónak joga, hogy a tudomány mai állása szerint egészséges gyermeke szülessen. Ez a joga sérült! Ez elvitathatatlan. Ő teljesen vétlen ebben, de egyszerűbb így lezárni, mint megtalálni az okot. A bírónak nem kívánhatom, hogy része legyen hasonlóban, valószínű, hogy a silány jogszabályaink szerint nem dönthetett másként. Az anya vétlenségét senki nem tudja kétségbe vonni, az igazságszolgáltatási igénye jogos, de így, majd leszokunk a jogérvényesítési szándékunkról is. Ne hagyjuk!

  Az alapítványi adományoknál még a fordított arány (20% költségfedezetre) is bicskanyitogató volna. Ez szintén jogszabályi hiányosság, mert normális viszonyok közt börtönben lenne a helyük!”
 • 20. Elekes Tímea 2008. július 05. 13:16
  „Most februárban szültem második fiamat,a fogadott orvosommal mivel az első fiam császáros lett és gond volt az első terhességemmel,a másodikkal is az sem volt síma dolog,(toxémia,magas vérnyomás,pajzsmirigy problémák)szóval a lényeg ,hogy terveztt sászárra készültünk!!!!ez év március 10re voltam kiírva,az én babám hamarabb jött egy hónappal,koraszülött lett,beindult a szülés,a fogadott orvosom közölte amikor felhívtam,hogy Ő nincs itthon nem tud bejönni,(ez nem volt igaz),egyébként meg nem mondtam,hogy nem vezetek szülést???én mit csináljak azzal,hogy vérzik?hangzott a válasz és a kérdés is.Szép ugye?????egyébként nővér a hivatásom.Sebaj gondoltam be kell mennem itthon nem szülhetem meg a babát.Este fél 8 kor bementünk a férjemmel,pechemre az a doki volt az ügyeletes ki két évvel ezelőtt amikor babát vártam nem vette észre,hogy nem él a magzat a 11.hetes kötelező ultrahangot nem végezte el,és még 14 hetesen is azt mondta,hogy minden rendben,ez volt két éve majdnem ott maradtam vérmérgezésben.Hát ebbe az ügyes dr. úrba botlottam aki megismert!!!!!!!Közölte,hogy akkor szülünk!Én meg közöltem vele,hogy nem!!!!Két órán keresztül vitáztam vele és magyaráztam neki,hogy császárral szülhetek csak,ilyen és ilyen okok miatt.Szóval muszáj volt észnél lennem és kinyitnom a számat!!!!!Nagyon nagyon balhéztam,pont az ilyen gondok elkerülése végett,hogy a gyerekem ne szenvedjen maradandó károsodást minekután a 6 éves fiamat "elcseszték"Életemben nem harcoltam úgy semmiért mint akkor abban a két óra hosszában!A kedves dr.úr közölte,hogy Ő az ügyeletvezető Ő dönti el,én meg mondtam,hogy az életemmel és a gyerekemével én rendelkezem és ezt a babát nem hagyom ,hogy károsodjon minekután már elcseszte két évevvel ezelőtt a renoméját nálam.a vége az lett,hogy az egyik szülésznő megsajnált,felszólt telefonon egy magasabb rangú orvosnak,(4en voltak ügyeletben)nevet nem írhatok,de neki köszönhetem az életem azt,hogy a gyerekem egészséges,ugyanis olyan összenövések voltak a méhen belöl 4db,ebből kettőt tudott rendbe tenni,a méh fala rá volt nőve a hólyagra,és ki volt tapadva a hasfalra,ha én szülök és nyomok akkor aki ért hozzá el tudja képzelni mi lett volna!!!!!!!!!!!Nem elég,hogy pénzed van,nem elég,hogy ismerősöd van,észnél kell lenni ,érteni kell a z egészségügyhöz és ki kell nyitni a szád,a saját életed védelmében és a gyerekedért.nem merek harmadikat szülni.”
 • 19. Anonym 2008. július 05. 12:07
  „Celtis az a gyanum,hogy valaki közelálló tartozód az egészségügyben dolgozik.Nagyon sajnálom az orvosokat,hogy szegények 10 évig tanulnak.Más szakmák is vannak ahol szinte élete végéig tanulni kell ,haladni az uj szakmai dolgokkal együtt ,s még igy sem fizetik meg mint az orvosokat!Szegény kórházakat is sajnálom,meg a politikusokat.Én egy fillér támogatást sem adnék a politikusoknak,főleg nem a pártoknak,mind a kórházaknak adnám.Mert azt látjuk,hogy a pártok,politikusok vigan élik világukat,még egy sem jelentett csődöt,mint a kórházak!!!!!Amibe az állam,vagy hatóság keze benne van,az mind igy müködik.Csak a saját hasznát nézi! Aki akar adni valamit,az vigye el oda ahova szánta.Csak arra lennék kiváncsi,hogy miért értékelik ily magasra a biróságok tarifáit,FÉLMILLIÓ foritnt,mikor emberek havonta 50-60 ezerből élnek.MIT TETTEK ŐK EZÉRT HOGY ILYEN MAGAS A TARIFÁJUK?????????????Ildikónak kitartást és sok erőt ,PAtriknak jó egészséget kivánok,mert ők legalább megérdemlik.De kicsi hazánk,,politikusaink mégis a hatalmat ,biróságokat támogatják,mert lehet,hogy előbb,vagy utóbb ők is oda kerülnek eléjük./lsd Zuchlag/.”
 • 18. Lutetia 2008. július 05. 12:05
  „Azért arra kíváncsi volnék, hogy a többi alapítvány is ennyit lenyúl-e az adományokból. Amikor pl. elmegyek a Gyermekétkeztetési Alapítvány igazgatójának a háza előtt, mindig elámulok azon, amit látok (meg amit a házban járt egyik szerelőtől tudok).”
37 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ülőmunka a tetőn

Kakasszék - A Kakasszéken élő Lengyel Győző azt mondja, ő tulajdonképpen ülőmunkát végez. Ezek… Tovább olvasom