Délmagyar logó

2017. 10. 23. hétfő - Gyöngyi 10°C | 16°C Még több cikk.

Román romák raboltak

Szabados Pál csanyteleki vállalkozót és alkalmazottait vasárnap este megverték és kirabolták. Két nappal korábban négy maszkos férfi bukkant fel a település egyik fóliasátránál. Kiderült, hogy a két eset összefügg egymással.
Borsos Lajos polgárőr ebben a buszmegállóban tartóztatta fel a két tettest. Fotó: Karnok Csaba
Szabados Pál csanyteleki vállalkozót és alkalmazottait vasárnap este megverték és kirabolták. Két nappal korábban négy maszkos férfi bukkant fel a település egyik fóliasátránál. Kiderült, hogy a két eset összefügg egymással: az öt román roma elkövetőből négy már a helyi polgárőrség és rendőrség horgára akadt. Az ötödiket még keresik.

Három napon keresztül bizonytalanságban tartotta a csanytelekieket az a kék színű, román rendszámú Dacia, ami múlt péntektől kezdve fel-feltűnt a település szűk utcáin. A kedélyeket borzolta, hogy pénteken este egy Szent László utcai családi ház fóliasátrát nyitva találta az ott élő V. Éva. A fóliából hirtelen négy, harisnyával eltakart arcú, sötét bőrű férfi lépett elő.
A fiatalasszony nagyon megrémült, felszaladt házuk emeletére, ahonnan ismerőseit és a hatóságot is értesítette. A négy férfi eközben kereket oldott. V. Éva az esetről többek között barátnőjének, Gy. Orsolyának is mesélt, aki vasárnap este fél 8 körül a csanyteleki kertészethez tartozó magánúton szintén egy román rendszámú Daciára figyelt fel. A lány barátja kíséretében vonta kérdőre a sofőrt: mit keres arrafelé? Eközben Orsolya édesanyja, a kertészet vezetője értesítette a gyanús alakról a polgárőröket, akik a pénteki, Szent László utcai incidens óta egyébként is keresték az idegeneket a faluban.

A polgárőrök negyed óra alatt a helyszínre értek, de a Daciát már nem találták a kertészetnél. A kocsi sofőrje a helyi temető felé vette az irányt, nem sejtve, hogy Gy. Orsolyáék – akik szinte biztosak voltak abban, hogy a Daciának köze lehet a pénteki ügyhöz – követik. Orsiék ezért értesítették a rendőröket, akik a temetőnél igazoltatták a Daciát vezető férfit, de semmi olyat nem találtak nála, ami indokolta volna, hogy feltartóztassák. A Dacia ezután Szarvas felé vette az irányt, nyomában továbbra is Orsiék autójával. Közben a polgárőrök, Nagy Sándor és Borsos Lajos néhány kör megtétele után visszatértek a kertészethez. A bejárat előtt egy sötét bőrű ismeretlent találtak.

Ebben a csanyteleki házban támadtak rá Szabados Pálra és két alkalmazottjára. Fotó: Karnok Csaba
– Megszólítottuk a sötét bőrű ismeretlent, mire feltette a kezét, jelezve ezzel, hogy megadja magát – mondta Borsos Lajos, aki ezután értesítette a rendőröket a fogásukról. A polgárőrök ezután ismételten nyakukba vették a települést, hátha újabb sötét alakokkal találkoznak össze. Nem is kellett sokáig keresniük: este fél tízkor a Pusztaszeri utcai buszmegállóban újabb két idegenre figyeltek fel. – Reflektorral megvilágítottuk a megállót, és kihívtuk a rendőröket – tette hozzá Borsos. Már javában zajlott az igazoltatás, amikor a megállótól néhány száz méterre lakó Szabados Pál vérző fejjel és összetört bordával állt meg a rendőrök mellett, mondván, öt kigyúrt, sötét bőrű idegen összeverte, megkötözte és kirabolta. Az 51 éves férfi arról is beszámolt, az ismeretlenek a vele egy háztartásban élő román munkásait, egy 28 és egy 30 éves nőt is bántalmazták.

Az igazoltatottakban Szabados Pál felismerte támadóit. – A történet itt állt össze. Nem volt kérdés, hogy a korábban elkapott férfi, valamint a daciás is ehhez a bandához tartozik – mondta Borsos Lajos. A daciás románt végül Gy. Orsolyáék kitartó üldözésének és pontos helymeghatározásának köszönhetően Szarvas határában fogták el az ottani rendőrök. Zsebéből négy román útlevél és egyéb iratok kerültek elő. A négy férfit erőszakos bűncselekmények elkövetése miatt őrizetbe vették és előzetes letartóztatásuk kezdeményezése mellett eljárást indítottak ellenük. Az ötödik románt, egy 30 éves férfit továbbra is keresnek, ellene elfogatóparancsot adtak ki.


Nem akartak pénz nélkül távozni

A rendőrség feltételezése szerint a 30 év körüli, Arad megyei romák minden bizonnyal rabolni érkeztek Csanytelekre. Mivel pénteken kudarcot vallottak, vasárnap este biztosra akartak menni. Az öt férfi Szabados Pál családi házának csukott bejárati ajtaját átugorva jutott be a kertészkedéssel foglalkozó vállalkozó portájára. A házban takarító két női alkalmazottat megpofozták, gúzsba kötötték, szájukat betapasztották, és a kamrába zárták. Miután készpénz helyett csak mobilokat és néhány arany ékszert találtak, megvárták, amíg Szabados Pál is hazaérkezik. – Bekanyarodtam a garázsba, kiszálltam a kocsimból, kinyitottam a konyhaajtót. Egyszerre rohantak meg, ütöttek, ahol értek – mondta a férfi, aki ezután a rablók felszólítására átadta nekik autós táskáját, benne 100 ezer forinttal. A betörők ezután őt is megkötözték, majd vagy két órás „vendégeskedés" után elmenekültek. A törülközőből fabrikált kötelekből Szabados Pálnak ezután sikerült kiszabadítania a lábát, majd egy kést szorított gúzsba kötött kezei közé, és azzal elvágta egyik női alkalmazottjának béklyóit. A kiszabadult nő ezután Szabadost is kiszabadította. A gazda ezután rohant ki a háza elé, és látta meg a buszmegállóban az intézkedő polgárőröket. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az idén már építenék a csongrádi Egészségvárost

Erre az évre ígérik a csongrádi Egészségváros építésének megkezdését a beruházás kiötlői. A… Tovább olvasom