Délmagyar logó

2018. 05. 23. szerda - Dezső 16°C | 27°C Még több cikk.

Szlovénekkel győztek a csongrádi gimnazisták

Csongrád - Megérte elmenni. Nagyon sok hatás ért, egy életre szóló élmény volt. A helyszínen nem várt problémákat is meg kellett oldani – mesélték a csongrádi gimnazisták. A hollandiak robotversenyen önálló csapatként a 14. helyet szerezték meg, a SuperTeam versenyben a legjobbak lettek.
Mindent Csongrádról

A delmagyar.hu hivatalos csongrádi Facebook-oldala, nem csak csongrádiaknak!

– A verseny hatalmas élmény és tapasztalat volt. A legcsodálatosabb talán az volt, hogy a világnak tényleg szinte minden részéről érkeztek résztvevők. Rengeteget készültünk, de megérte – mesélte Bálint Karola.

A csongrádi Batsányi-gimnázium diákjairól, Karoláról, Gilicze Kristófról és Sebők Attiláról megírtuk: Eindhovenbe készülnek a nyári RoboCup2013 világbajnokságra, a robotika legjelentősebb seregszemléjére. Akkor még kérdéses volt, hogy az egymillió forintos részvételi, utazási, kinttartózkodási költséget hogyan fogják fedezni, szerencsére több szponzor is az ügy mellé állt, így a gimnazisták és kísérőik kiutazhattak Hollandiába. A versenyen SuperTeam kategóriában a Rescue B liga résztvevőit a helyszínen, sorsolás útján párokba osztották, a csongrádi diákoknak szlovén fiatalokkal kellett együttműködni.

A csapat Hollandiában is helytállt. Fotó: DM/DV
A csapat Hollandiában is helytállt.
Fotó: DM/DV

 Akik segítették az utazást

Az egymillió forintos utazási költséget a Batsányi János Alapítvány, a gimnázium, a National Instruments Magyarország, a KLIK szegedi tankerülete, a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság országos, valamint területi szervezete, az Út a tudományhoz pályázat és a gyerekek szülei adták össze.

Robotjaiknak egy elképzelt szituációban, földrengés utáni kárenyhítésben dolgozó, helyismerettel nem rendelkező nemzetközi mentőcsapat tagjaiként kellett tevékenykedniük. Junior kategóriájában a menekítő liga SuperTeam versenyében a Tisza-parti LegoRockers csapat és a szlovéniai SER© első helyezést ért el. – Nagyon sok hatás ért, egy életre szóló élmény volt – tudatta Sebők Attila. – A helyszínen nem várt problémákat is meg kellett oldani, a versenytársaktól pedig olyan ötleteket lestem el, amelyeket majd mi is hasznosíthatunk – mondta Gilicze Kristóf.

A csongrádi diákok önálló csapatként a 14. helyet szerezték meg, míg a szlovének 12.-ek lettek. Azt mondták: különösen nagy eredmény, hogy a két középmezőnybeli csapat sikeresen együttműködve a legjobb tudott lenni a SuperTeam versenyben.

Olvasóink írták

 • 10. 65Gyöngyszem 2013. július 30. 14:24
  „Egyetértek veled Csillagszemű, Mesterember, fenyő! A gyerekeket és támogatóikat kell dicsérnünk. Ők akkor is Csongrád büszkeségei. A rosszindulatú vádaskodással pedig nem kell foglalkozni!”
 • 9. CsillagszeműJuhász 2013. július 30. 10:36
  „Minden éremnek két oldala van! Nem kellene mindig a rossz oldalát nézni, mert akkor csak begyepesedik az ember! Az élet nem csak politikáról szól!!! Vagy azt szeretnétek, hogy én is vagdalkozzak a szavakkal, vagy mondjam azt, hogy bértollnokok vagytok (agyhalott, Norbi56, natessek). A véleményem továbbra is a gyerekekért szól és azokért az emberekért, akik segítik őket bármilyen módon!!!”
 • 8. fenyő 2013. július 30. 09:38
  „Minden elismerés a tehetséges diákoké .
  Az ő eredményeik mögött - legyen az sport, szakmai, vagy kreativitásról szóló kiváló eredmény, az ő szorgalmuk, a szüleik és felkészítő tanáraik, mestereik munkája áll.
  Nem akarom védeni az " 1." és a " 2." kommentelőt, mert nincs rá szükségük, más részről megvédik ők magukat, ha kell, de semmilyen u.n. pártige kicsengés nincs a hozzászólásukban. Egyszerűen arról van szó, hogy elismerjük és örülünk mások sikereinek. Próbálják meg, nagyszerű érzés ! Nem kell mindig, mindenütt mögöttes dolgokat keresni, acsarkodni, fanyalogni, akadékoskodni. Még akkor sem, ha a polg.mester nem áll mindig a helyzet magaslatán. ( Arról máshol, más formában lehet véleményt nyilvánítani.) Az meg még külön pikantériája a dolognak, hogy éppen az örökösen elégedetlenkedők kórusa vádaskodik bértollnokoskodással. Mindenki egyenlő jogú kommentelő. Ilyen szemlélet alapján mindenki bértollnok, ők is, akik állandóan ezzel hozakodnak elő. Bizonyára ők "egyenlőbbek" .”
 • 7. Mesterember 2013. július 29. 16:05
  „Itt nem rólam vagy rólatok van szó, hanem a tehetséges gyerekekről, akik pont itt és ebben az iskolában tanulnak. Ilyen erővel elmehettek volna egy másik városba, és akkor ők lehetnének büszkék nem pedig Csongrád. Hahó, összefogni kellene nem széthúzni!”
 • 6. CsillagszeműJuhász 2013. július 29. 10:27
  „Ebben nincs semmi politika, itt a gyerekek kapják a dicséretet és jogosan!!! Tudomásom szerint minden település büszke a saját hírességeikre, akkor Csongrád miért ne lehetne?”
 • 5. agyhalott 2013. július 27. 23:57
  „Amennyivel/re ez a város támogatja az oktatást...
  A polgármester csókos igazgatóként (és polgiként?) milyen eredményeket ért el a középfokú oktatás fejlesztésében 4-5 év alatt, amikor ez volt az elsődleges feladata?
  Ígérni akkor is tudott, meg lyukat beszélni mindenki hasába, de mik a konkrétumok, amik megvalósultak? Vagy amik megvalósulhattak volna, ha nem tesz keresztbe azoknak, akik dolgoznának?
  Akkor most polgármesterként mit fog tenni/mit tesz? Semmi mást, mint ami pártutasításként fölülről jön. Önálló gondolat, kezdeményezés nulla. "Ha nem csinálunk semmit, abból nem lehet baj."

  Örülök, ha ezek a tehetséges gyerekek tényleg jutottak támogatáshoz innen is, de hihetetlenül hangzik.
  Nem kérték még vissza? ;)”
 • 4. Norbi56 2013. július 27. 10:48
  „Látjátok bérírók ...észrevették ezt mások is!
  Csak nem ez a "protekciós" nyári diákmunka csillagszemű mesterember ?Akkor már inkább sepregessetek Ti is az utcán... az is értelmetlen persze...de ez...”
 • 3. natessek 2013. július 26. 19:59
  „Mindenki szavazzon az egyetlenné váló pártra, mert aki nem, azt lerohanják a bértollnokok!
  Ja, és aki csúnyát mer itt írni , fel lesz jelentve!
  Éljen a párt, mellyel egy az utunk! Előre a narancsos úton! (Aki méltatlankodik, majd fizet büntetésként félmilkót, vagy még többet, és örüljön, hogy csak a pénzével fizet a tettéért!)

  (NEM mellékesen gratula a batsányis srácoknak, csak kár, hogy bértollnokok lepik el már itt is a kommentező felületeket, és mindenhol, minden témát érintően pártigét hirdetnek :( )”
 • 2. Mesterember 2013. július 26. 13:27
  „Az ilyen lehetőségek miatt lesz a gimnázium sikeres. Ha pedig a iskola népszerű, akkor a városba is több diák szeretne jönni tanulni. A városvezetés pedig minden jó ötletet elismeréssel díjaz.”
 • 1. CsillagszeműJuhász 2013. július 25. 10:03
  „Fantasztikus! Még egy dolog, ami Csongrádot és persze a BJG-t népszerűsíti. Talán a jövő kutatói, tudósai lesznek és akkor a város újabb hírességekkel büszkélkedhet. Jó, hogy az iskola nyitott és támogatókra talált.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝Paprikás˝ művészek tárlatával indult a Csongrádi Napok

Az egy hónapon át tartó Csongrádi Napok hivatalos kezdete a művésztelep nyitókiállítása. Tovább olvasom