Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 23°C Még több cikk.

Termelésből kitűnő

Ma ér véget a bokrosi művelődési házban az a kiállítás, amelyen hetven gazda mutatja be terményeit. A termelők kórusa most arról panaszkodott, hogy nincsen ára a paprikának: hiányzik a jó piac.
A kiállított terményeket látva Dobos Ferenc, a felgyői Grow Group Kft. ügyvezető igazgatója azt mondta, hogy termelni már megtanultunk. Jó minőségű paprikát, paradicsomot, szőlőt, almát és sok minden mást tud produkálni a magyar gazda, de mégsem tudja jó áron eladni. S azt is tudomásul kell végre venni, hogy kis tételben, magányosan nem lehet jó üzletet kötni. Aki nem tud a piaci igényekhez igazodni, az nem tudja munkája hasznát élvezni.

A csongrádi kertbarátok elnöke, Vallyon Aladár, nyugalmazott gimnáziumi igazgató azt mondta: ha osztályoznia kellene a kiállítókat, sok jelest kiosztana, de ezzel a „diákok" semmire se mennének. Mint mondta: egy francia üzletembertől hallotta az elmés mondást: csak azt szabad megtermelni, ami már el van adva! Ezt ő sokszor elmondta már, de úgy látszik, más valamit tudni, és más csinálni.

Az egyik kiállító, a borai révén is ismert Füzesi Ferenc már nem akar küzdeni a jó piacért, meddőnek látja a küzdelmet. Jobbára családi szükségletre termel, szereti csinálni, paprikáinak más az íze, mint amit a multik üzleteiben árulnak. Csínján bánik a permettel is. Arra a kérdésre, hogy biotermelő-e, azt felelte: nem, mert azt nem lehet magányosan csinálni. Ha a környezet fertőzött, azzal egy gazda nem dacolhat. Szerinte, ha jó a talaj, van benne istállótrágya, plusz kevés műtrágya, akkor a zöldség és a gyümölcs is egészségesebb.

A bokrosi zöldség-gyümölcs kiállítás ma este a termelők báljával zárul.


Késésben a szüret

A gazdáktól származó információink szerint Csongrádon e hét végén igen kevesen fognak szüretelni, mert a kékszőlők bogyóinak még cukrosodniuk kell. Tavasszal késve indult a vegetáció, és az esős időjárás sem kedvezett a szőlőkultúrának. Jó jel, hogy a kékfrankos minősége ennek dacára nem rossz. A kisebb mennyiségű termésből az átlagosnál jobb minőségű nedű készülhet. A jövő hét végén, ha nem esik az eső, igazi szüreti nyüzsgés lesz a szőlőhegyen és a termést felvásárló csongrádi és bokrosi pincék környékén. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tanker tarolt a 451-esen Csongrádnál

Egy üzemanyag-szállító kamion tegnap beleszaladt egy álló kocsisorba Csongrád határában, a 451-es… Tovább olvasom