Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Ternai László visszavonul

Csongrád - 16 év után visszavonul a csongrádi közéletből a képviselő-testület korelnöke, Ternai László, akinek a napokban alkotói díjat adományozott a Csongrád megyei önkormányzat.
– Az egyik oldal kommunistázza, a másik úgy tesz, mintha nem is létezne, mert volt bátorsága különvéleményt megfogalmazni korábbi pártjával szemben. Ez óriási marhaság, az az ember igazán méltó lenne az elismerésre – érvelt egy köztiszteletben álló csongrádi személyiség kitüntetése mellett néhány évvel ezelőtti a művelődési bizottság ülésén Ternai László. E sorok írója fültanúja volt a sajátos felterjesztésnek, de a grémium elnökének szavait csak nemrég fogadta meg a városvezetés.

A Tisza-parti város képviselő-testületének korelnöke felszólalásaival, humorával és következetességével tiszteletet vívott ki Csongrádon, holott életének nagyobbik részét nem is itt töltötte. 16 évig ült a döntéshozó önkormányzati testületben, 10 évig vezette a művelődési és sportbizottságot. Négy éve figyelmen kívül hagyták az önkormányzati választások előtt tett jóslatát, miszerint a helyi jobboldal megosztottsága miatt nem tud nyerni konzervatív polgármesterjelölt Csongrádon – idén, úgy tűnik, hallgatnak rá.

– Abba kell ezt hagyni – fogalmazott szűkszavúan, amikor arról kérdeztük, miért vonul vissza a helyi közélettől.

16 év után visszavonul a csongrádi közéletből a képviselő-testület korelnöke, Ternai László. Fotó: DM/DV
16 év után visszavonul a csongrádi közéletből a képviselő-testület korelnöke, Ternai László.
Fotó: DM/DV

– Úgy érzem, összességében jól teljesítettem, de az utolsó esztendő nem úgy sikerült, ahogy szerettem volna. Sok volt a meg nem értés egy táboron belül. Hiányérzetem van azzal kapcsolatban is, hogy nem tudtunk egy sportolásra alkalmas új medencét építeni Csongrádon, holott annyi tehetséges úszót és vízilabdázót nevelnek itt. Ugyanakkor büszke vagyok arra, hogy a helyi sportegyesületek milyen csodás eredményeket értek el, mert ebben – vagy legalábbis a feltételek megteremtésében – volt némi szerepem.

Ternai László nem távozik üres kézzel a csongrádi közéletből: a megyei önkormányzat a napokban alkotói díjjal ismerte el a civilként korábban pénzügyi vonalon dolgozó városatya irodalmi munkásságát. – Sosem kaptam még díjat. Azzal is tisztában vagyok, hogy a jobboldali többségű megyei közgyűlés tüntetett ki. Aki ír, nem ezért ragad tollat, hanem azért, hogy szavakba öntse gondolatait. Nekem két verseskötetem jelent meg, és egyszer a publicisztikáimat is szeretném csokorban látni. Szegvári gyökereim is vannak, ott már bemutathattam műveimet, de Szentesen is szeretném, mert ott születtem, ott voltam középiskolás, és évtizedekig a Kurca partján dolgoztam.

Olvasóink írták

 • 9. madártej 2010. augusztus 25. 12:55
  „Mdf-es volt és jó fej, mára kiégett?”
 • 8. azénéletem 2010. augusztus 25. 10:52
  „7. lapszemle
  Nem tudom ez csongrádi vagy országos adat? Lehet akár csongrádi is. Ez meg nekem azt üzeni, hogy elöregedett a város, a fiatalok elmentek - elmennek, mi meg dolgozhatunk 65 éves korunkig és nem tudjuk a szüleinket gondozni.
  Valahogy nincs ez jól kitalálva!! Nagyanyámnak elég volt 10 év munkaviszony, anyámnak 20 kellett, nekem már 40 is kevés lesz - azt hallottam a GYES nem számít majd munkaviszonynak.”
 • 7. lapszemle 2010. augusztus 25. 10:08
  „Az elfekvő épitésről csak annyit,hogy tegnapi információ szerint négyszer annyian várnak szociális elhelyezésre,mint amennyi szabad férőhely van.”
 • 6. mágnásmiska 2010. augusztus 25. 08:21
  „Én azért szerettem az ízes hozzászólásait. Megfontolhatná a példáját a jelenlegi testület majdnem mindegyik tagja.”
 • 5. Tapasztalt 2010. augusztus 25. 05:07
  „Damokles, megérdemled.......de ugye te nem voltál tanár az iskolájában ezek szerint”
 • 4. Damokles 2010. augusztus 24. 21:36
  „Én Körösire szavazok!”
 • 3. keletaru 2010. augusztus 24. 21:10
  „Nevetséges...... a bukott város vezetőit méltatni . 16 év alatt csak elfekvőket voltak képesek építeni munkahelyet nem tudtak teremteni . s most ennek tapsoljunk????? Üdv Kuci”
 • 2. azénéletem 2010. augusztus 24. 16:10
  „Mert nem tett semmit a közért "csak" tisztességes adófizető állampolgár volt!! Mostanában nem divat jókedvvel békével nyugdíjba menni - inkább csak elküldik, leépítik, megsértődve elkullog az állampolgár. Nem méltatják, nincs virág, koccintás puszi! Tisztelet a kivételnek!!”
 • 1. keletaru 2010. augusztus 24. 14:01
  „És a többi , mikor ????? Mennyi tisztességes adófizető állampolgár elment nyugdíjba , azokkal mi van ??? Őket miért nem méltatják ?? Üdv Kuci”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Leállt a rehabilitáció a Szeviép csődje miatt

Csongrád - Májusra kellett volna befejeződnie a csongrádi Serházzugi holtág rehabilitációjának, de a… Tovább olvasom