Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 3°C Még több cikk.

Véget ért a nercbundakorszak a csongrádi Fidesz szerint

Csongrád - Vállalkozóval üzemeltetett konyhával szeretné javítani az iskolai étkeztetést Csongrád képviselő-testülete. A csütörtöki ülésen kiderült: az előző ciklusban kezdődött építkezések közül egyik-másik fölött nem csak a politikusok fognak ítéletet mondani.
Zárt ülésen döntötte el csütörtökön Csongrád képviselő-testülete, hogy a termálberuházást szervező Csoterm Kft.-ben meglévő 51 százalékos tulajdonrésze mellé – a Brunnen Kft.-től – további 37 százalékot vásárol a város, 23 millió forintért. A Csoterm újíttatta fel a meleg vizes kutat, és bővíti, korszerűsíti a távfűtő rendszert 415 millió forintból, pályázati támogatás és hitel révén.

Az önkormányzat javítani szeretné a városi iskolások étkeztetésének színvonalát, mert több konyha is elavult, másutt nincs megfelelő hely az ebédeltetésre. Kőrösi Tibor polgármester és a fideszes többség elképzelése az, hogy ez vállalkozó bevonásával megoldható, a városnak nem kerül pénzébe, és az elkészülő új létesítmény meghatározott időn belül Csongrád tulajdonába kerül. A képviselő-testület – többségi határozattal – kijelölt több lehetséges területet is egy új konyha, illetve étkezde megépítésére.

A folyamatban lévő pályázatok áttekintése érzékeny téma lett: kérdésekre válaszolva a polgármester felsorolta ismét, hogy a piroskavárosi iskola, a művelődési központ és a rendelőintézet korábban indult felújítása után 130 millió forint értékű pótmunkát kellett elvégeztetni, mert a város nem járt el elég gondosan az ellenőrzéskor. Bírósági eljárás is indult a felelősökkel szemben. Kiss Péter (MSZP) is helyesnek tartja, hogy „a bűnösök bűnhődjenek", de emlékeztetett, hogy az előző ciklusban 2,6 milliárd értékű vagyonnal gazdagodott a város a fejlesztések nyomán, és nem szabad csak a hibákat hangsúlyozni. Kőrösi Tibor azzal válaszolt, hogy inkább kevesebbet kell építeni, de azt jól. Héjja István szerint az előző ciklusokban úgy fejlődött az ország sok városa, mint az a vállalkozó, aki nercbundát és autót vesz, ahelyett, hogy a termelékenységét javítaná.

Ne fogyjon tovább a szőlő!

Míg 80 évvel ezelőtt a városhoz tartozó területeken 1775 hektár szőlőültetvényt tartottak nyilván, és a tulajdonosok összesen 30 ezer hektoliternyi bort szűrtek, ma 562 hektár szőlője van a csongrádiaknak és 11 ezer hektolitert szűrnek – figyelmeztette a képviselő-testület tagjait Murányi László (Összefogás Csongrádért) napirend előtt. A városatya szerint az önkormányzat tehet azért, hogy ez a csökkenés megálljon: le kell ültetni a szőlőtermelőket, borelőállítókat egy asztalhoz, megkérdezni egyenesen, kinek mi a szándéka, ez a közösség érdeke.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
 • 21. agyhalott 2011. október 04. 22:09
  „"Zárt ülésen döntötte el csütörtökön Csongrád képviselő-testülete, hogy a termálberuházást szervező Csoterm Kft.-ben meglévő 51 százalékos tulajdonrésze mellé - a Brunnen Kft.-től - további 37 százalékot vásárol a város, 23 millió forintért."

  Ez senkit nem zavar? Mi a francért vesz a város 23 milkáért céget, miközben szabadul az iskoláitól (mennyi volt a Kossuth éves költségvetése?), minden kötelezettségétől, és folyamatosan sír, hogy semmire nincs pénze. Ez a cég hozza majd a pénzt a városnak??? Ki az a Brunnen Kft? A választási kampányt támogató független szakember cége?

  Az már szinte szokásos tény, hogy egy politikus minden héten mást mond, mindig azt, amiről úgy gondolja, hogy az az aktuális érdeke. Van, aki ezzel a taktikával 20 éve a városházán pihenget.
  A nercbundát a turul téliesítéséhez keresi Héjja úr? Az is a szocik műve biztosan. Minden városban állítottak eddig néhányat a fidesz minden tiltakozás ellenére.”
 • 20. deka79 2011. szeptember 30. 19:19
  „igy ahogy mondod 20as... csak negativ népszerüség......”
 • 19. costa 2011. szeptember 30. 09:59
  „Le sem kell irni a nevüket és mindenki rájuk ismer.
  Hiába ez a "NÉPSZERÜSÉG" ára!”
 • 18. Robinho 2011. szeptember 29. 13:37
  „Igen, sokan mondják kedves 12-es, 18-as, hogy ungibungi és lánya...”
 • 17. deka79 2011. szeptember 27. 20:04
  „ungibungi az emlitett emberke.... 12 es rá gondolsz szerintem....”
 • 16. hajdan61 2011. szeptember 27. 13:56
  „Akik most szőlészkednek, azok nagyban (hektárakban) csinálják, úgy éri csak meg. A kicsi parcellákat otthagyták, azzal nem érdemes, nem szabad foglalkozni, mert a gatyája is rámenne, nagyon sokba kerülne . Az előállítási költséget jóval felűlmulná. Nem értem Murányi L. hozzászólását, hiszen nagyon is jól tudja, hogy miért gazosodott el a híres szőlőhegy! Ő ebben az esetben belevágna a szőlészkedésbe, nem valószínű! Amíg ilyen iszonyatos terheket rónak a gazdákra, addig kár is megfogni a kapanyelet. De egyébként jó, hogy hozzászól, mert hiányozna a nagy frankósa! Hiányolom végszóként még az alp. asszonyt, mert a polgármester úr után még ő szokott összegezni. Azt hiszi nem fogjuk fel!”
 • 15. tények 2011. szeptember 26. 19:45
  „Az elmult ciklusokban sok beruházás történt,aminek megvalósulásán ill. a munkák minőségén lehet vitatkozni.A különbség napjaink és az elmúlt ciklusok között az,hogy most nincs is min vitatkozni.A testületi ülés egyik napirendje volt a folyamatban levő pályázatok bemutatása.Az anyagból kiderül,hogy elöző ciklusbeli előzmények nélkül biró pályázatot a testület 2,azaz kettőt nyujtott be,amire 22 millió forintot nyert(egy határon átnyuló kulturális pályázat).Lehet persze vitatkozni pl a városrehabilitációs pályázaton,de annak teljes önrészéből az új Főtér kialakitás 60-70 millió ft-ot emésztett fel(ebből ngyjából 20millió ft még az elöző testület által beadott önerőkiegészités pályázatból visszajött)Érdemes lenne megnézni,hogy a mostani-és akkori!-többség hány költségcsökkentő intézkedést szavazott meg ellenzéki többségből,és hány-most nercbundásnak titulált-pályázatot szavazott le..Minkettőnél keveset.Épp ezért jó jó lenne,ha lassan egy éve tartó amnézijából jónéhány vezető és képviselő magához térne,és a város érdekében nem a-részben saját-multtal,hanem a feladatokkal foglalkozna.Ez minden csongrádi érdeke,és ha ilyen ötletek jönnek,abban lehet együttgondolkodni.”
 • 14. hank 2011. szeptember 25. 12:36
  „Norbi56: így van, épp ezt írom én is, melyet Te lentebb. 1-2 alkalommal már leírtam az előző és jelenlegi képviselő-testület névsorát.
  Csak valahogy ebben az országban mindenki annyira hisz valamiben/valakiben, hogy ezeket az "apró" tényeket elfelejtik.”
 • 13. hank 2011. szeptember 25. 12:33
  „Az előző ciklusban 60%-ban ugyanez a képviselőtstület volt Csongrádon (lásd www.valasztas.hu).
  Nem tudom elképzelni, hogy mindent a polgármester döntött el 1 személyben. Itt voltak bizottságok, javasoltak stb. Nem tudom elképzelni, hogy a polgármesterhez bemegy a vállalkozó:
  - Polgármester úr! Itt kellene még egy kis festés, ezt át kellene építeni mert mégis rosszabb minőségű a fal.
  - Persze, csak csináljátok. Mennyi is lesz az?
  - 130 milla.
  - Ó, semmi gond.

  Most ez komolyan megtörténhetett? Ugyan már!
  Itt valakinek ellenőrizni kellett a számlákat, a tényeket.

  Egy beruházásnál merülhetnek fel nem várt jogos költségek pl. amikor kijelölnek egy kábel nyomvonalat és kiderül, hogy a tervtől el kell térni mert ott már más megy és nem volt kellőképpen dokumentálva.

  Gondoljatok már bele. Szerintem ez teljesen valós dolog, nem kellene kisarkítani.
  A másik oldalt is meg kellene hallgatni és azt is publikálni, mert így túlságosan egyoldalú.

  Hank”
 • 12. costa 2011. szeptember 24. 21:03
  „Még egy érdekes dologban született döntés ezen a bizonyos ülésen.
  Mégpedig arrol ,hogy a jelenleg a horgászeggyesület által bérelt bányavizek(volt szeméttelep mögötti vizek) bérleti diját az eddigi 5000 forint rol 100 000 forint ra emelik.
  Állitólag nem voltak tul jó bérlök eddig sem mert nem a szerzödési feltételek szerint jártak el (nem vágták le a nádat)

  No de majd most a 20 szoros bérleti dijért megtáltosodnak.
  De nem itt van a kutya elásva valószinü MERT HA NEM BÉRLIK esetleg tovább akkor VEVÖT keresnek rá.

  Pusztán csak kérdezem nincs ennek MUTYI szaga .

  Talán oda is elhelyezhetne a Jobbik egy táblát mint korábban a nagyjátszó térre a felirat nem is lehet más mint.

  EZ A VIZ NEM ELADÓ”
 • 11. costa 2011. szeptember 24. 15:47
  „És miért ne foggyon tovább a szöllö? Ami nem megy azt nem kell eröltetni nem a szöllövel van a baj hiszen vannak jópáran akik megélnek ebböl. Ha ezek a csongrádi gazdák nem képesek akkor hadjanak föl a müveléssel. Mégis mit szeretnének még ingyen kapni ? Telepitési,müvelési kivágási gázolaj stb támogatáson kivül mire lenne még vajon szükségük? Ha például egy fodrásznak kevés a kuncsaft köre az számithat támogatásra? Ha nincs vásárlója a hentesnek kap kompenzációt?
  A képviselö úr is olyanok mellett kardoskodik akik a napszámos béren akarnak a legtöbbet sporolni ennek egyik modja az ,hogy ki sem fizetik plusz kilyelenti hogy csak is egész órát hajlando kifizetni persze a munkát azt nem egészkor hagyatja abba hanem utánna 20 40 percel.
  Lehet hogy vannak eredmények a borversenyeken csongrádi vonatkozásban de ha itt kiejtik az egyik szöllész borász nevét nem az eredménye jut az emberek eszébe hanem az JA AZ NEM FIZET ANNAK NE DOLGOZZ
  Egyébként pedig ojan nagy bajban nem lehetnek ezek a neves szakemberek hisz elég csak megnézni milyen autókkal rohangálnak plusz nem is szoba konyhában tengetik életüket persze futja a TÁMOGATÁSBOL
  Véleményem szerint nem a szöllö termelöket kell itt sem és országosan sem megmenteni és támogatni védeni hisz bór nélkül csak csak lehet élni valahogy. Talán a hús termellök jobban megérdemelnék a nagyobb figyelmet.
  Arra ugyanis a gyerekeknek is szüksége van és talán az ithontermelt hús jobb minöségü és biztonságosabb is mint a sok ideszállitott húsnak csúfolt valami.”
 • 10. keletaru 2011. szeptember 23. 21:23
  „Ja és a HÍRES fellelősségre vonás ÍGY nem is valósúlhat meg , az eggyügyűeknek ! A Duna befagy lesz itt még KIRÁLY is , nekünk , miattunk ,értünk . Arról nem is beszélve még köszöni sem tudnak ,d e bent vannak !!! Üdv Kuci”
 • 9. keletaru 2011. szeptember 23. 21:15
  „Zárt ülés = Mutyi ! Ennyi Üdv kuci”
 • 8. Robinho 2011. szeptember 23. 19:51
  „Egyetértek Norbi56-tal! Ugyanazok a képviselők köpnek arra az asztalra, ahonnan korábban ettek!
  Kedves Fityeszesek, Tibi bácsi, Gázsi és a többiek! Milyen többség volt az előző ciklusokban???”
 • 7. Norbi56 2011. szeptember 23. 15:02
  „Úgy tűnik vannak olyan képviselők akik az előző négy évben még nem voltak ilyen felkészültek és felvilágosultak, -csak tudnám mitől világosodtak meg - hiszen az előző időszakban két kézzel szavaztak a nercbunda és autó vásárlásra sőt maguk akarták kiválasztani a szőrme kereskedésben, hogy mit vegyen meg az önkormányzatvételre, pedig bizottsági jegyzőkönyvek tucatjai bizonyíthatják, hogy voltunk néhányan akik felhívták a felelőtlen gazdálkodásra a figyelmet.”
 • 6. tromi 2011. szeptember 23. 09:33
  „a nercbunda valószínűleg a csini főtér és szökőkút, ami nyilván nem fog pénzt hozni, csak vitte. A Kiss Péter által emlegetett 2,6 MRD forintos beruházások miatt tartott ott a város, hogy a hiány ebből 2,2 MRD...

  ..ezt egyedül csak a fidesz frakció tudta volna megakadályozni. Egyedül ők voltak a teremben, akik felállhattak volna, és azt mondhatták volna, hogy nem. Sem én, sem Te, sem pedig Vadruca. Csak a képviselők, és a bizottságok tagjai tudták volna. (ha akarták volna) Minden egyes beruházás jóváhagyásához az ő beleegyezésük volt szükséges. Ha felelősöket kell keresni, nem kell messzire menni! Nem is keresik, és nem is viccből nem keresik...”
 • 5. Buczko 2011. szeptember 23. 08:50
  „3. Vadruca: a nercbunda valószínűleg a csini főtér és szökőkút, ami nyilván nem fog pénzt hozni, csak vitte. A Kiss Péter által emlegetett 2,6 MRD forintos beruházások miatt tartott ott a város, hogy a hiány ebből 2,2 MRD...”
 • 4. Együgyű 2011. szeptember 23. 08:43
  „Véget ért a nercbundakorszak a csongrádi Fidesz szerint
  Már kapizsgálom a hír lényegét?
  Véget ért a nercbundakorszak az MSZP-nek a csongrádi Fidesz szerint.
  Most eljött a nercbundakorszak a Fidesz-KDMP atyai pártszövetségnek!
  Ez a hír nagyon jó mert még a tél előtt álunk! Mikor jön el a mi nercbundakorszakunk?

  Éljen a Fidesz-KDMP atyai pártszövetsége valamint a követőik!!!”
 • 3. tromi 2011. szeptember 23. 08:00
  „...meg lehet nézni ki vett az elmúlt ciklusokban nercbundát és autót... ott van az a lóvé náluk. Ezért nem keresik a felelősöket!”
 • 2. vadruca 2011. szeptember 23. 06:55
  „Hol van itt a nercbunda ?”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győztek a gumihajtású Audival

Csongrád - Az Audi Hungaria Motor Kft. idén már negyedik alkalommal rendezte meg az Audi Technik… Tovább olvasom