Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Világhálóba gabalyodott a nyugdíjas házaspár

Felgyő - Évekkel ezelőtt még csak hallott arról, hogy a fiatalok komputereket használnak, mára szenvedélyes internetezővé vált a felgyői Rácz Ferenc és felesége. A nyugdíjas házaspár a legidősebb azok közül, akik elvégezték a könyvtár tanfolyamát.
Nagy kedvvel böngészgeti az internetet, használja saját laptopját a község legidősebb, a helyi könyvtár által rendezett tanfolyamot elvégző házaspárja, a nyugdíjas Rácz Ferenc(67) és felesége, Erzsike (61).
A komputer nem volt teljesen ismeretlen számukra, hiszen Feri bácsi korábban részt vett Csongrádon egy számítógépes alapismereteket nyújtó tanfolyamon, felesége pedig a nyugdíjba vonulása előtti évben már ilyen masinán dolgozott a községházán.

– Bár a korunkbeliek idegenkednek tőle, bennünket érdekelt a számítógép és az internet is. Nagy gombász vagyok, s vettem egy digitális fényképezőgépet, hogy azokat fotózzam, majd ez a szenvedélyem kibővült: olyan állatokat és növényeket örökítek meg, amelyek hazánkban élnek. Képeimet pedig a laptopon rendszerezem – mondta Feri bácsi.

Rácz Ferenc és felesége rendszeresen használja a laptopját. A kötelező biztosítást is a neten kötötték meg. A szerző felvétele
Rácz Ferenc és felesége rendszeresen használja a laptopját. A kötelező biztosítást is a neten kötötték meg.
A szerző felvétele

Az internetezés szenvedélyével a náluk nyaraló unokák fertőzték meg a házaspárt. Azt kérdezték: miért nem nyitnak internetes postafiókot, hogy levelezni tudjanak a Dunántúlon lakó rokonokkal? – Elkezdtünk levelezni. Amikor az unokánk hazautazott, kiderült, nem boldogulunk nélküle az internettel, ezért iratkoztunk be a tanfolyamra – árulta el Erzsike.

A nyugdíjas házaspár már a kirándulásait is a világháló segítségével intézi, szállást foglal, itt keresi meg a tudnivalókat az úti célról. A híreket és az újságokat is a laptopon olvassák. Erzsike pedig legszívesebben a recepteket keresi a neten.

– Legutóbb Mátrafüreden jártunk, s egyszer séta közben eljutottunk a temetőhöz. Feltűnt, milyen sok ott a gyereksír. Idehaza tudtuk meg az internet segítségével: a település közelében ólmot és higanyt bányásztak, s emiatt halt meg a sok gyermek – világította meg a világháló másféle hasznát. Feri bácsi már a kötelező biztosítást is a neten kötötte meg – egy rakás pénzt spórolva.

Olvasóink írták

 • 8. Cactus 2011. január 06. 00:05
  „ott a pont ;) ...”
 • 7. flexsnake*** 2011. január 05. 18:33
  „6. vagy cégen belüli :p”
 • 6. Cactus 2011. január 05. 12:46
  „a maradék 5 % pedig közösségi háló és Flexsnake-hozzászólások és a róla szóló cikk”
 • 5. flexsnake*** 2011. január 05. 00:03
  „már volt valami hasonló hír aszem tavaly március-április felé.
  jó az ha az ember képben van idősebb korban is, csak nehogy árúhiteleket vegyenek fel valami hiperszuper edényre mert ugye az internet csak 90%a porno 5%reklám”
 • 4. KamuNeni 2011. január 05. 00:02
  „Az egyik ugyfelunk 91 eves koraban vett egy laptopot es tanulta meg az internet hasznalatat. Ma 94 es meg mindig nyomogatja a gombokat es internetezik”
 • 3. dodoni 2011. január 04. 20:42
  „Az ember addig fiatal, amíg vevő az újdonságokra.”
 • 2. Nórikám 2011. január 04. 15:50
  „Én 70 éves vagyok, 3 éve internetezek, és nagyon szeretem. Én is jártam tanfolyamra, és volt velünk egy úr aki 82 éves volt! Nekem nagyon sok olyan ismerősöm van akit érdekelne, csak nincs anyagi fedezetük rá.”
 • 1. keiner 2011. január 04. 15:19
  „Gratulálok nekik! Nem szabad félni a technikatol és mindig lehet tovább tanúlni. mindig! Computer megértés nincs kórhoz kötve, *legyintés* sok fiatál is van, aki bunkó ilyesmihez. Képeket is lehet ingyenes a flickr-re felrakni. Ez ingyenes és viszhangot is kapnak.
  Tudom miröl beszélek, én is 62 vagyok és én szoktattam gyerekeimet a PChez. :-))) Közben itt németbe másoknak is adom tanácsokat, mikor baj van a PCvel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

100 éve oltanak a szegvári tűzoltók

Idén ünnepli fennállásának 100. évfordulóját Szegvár önkéntes tűzoltó egyesülete. Tovább olvasom