Délmagyar logó

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 25°C Még több cikk.

83 éves öregre csapott le az adóhatóság

DélmagyArchív 1938: Az aggastyán már népkonyhán tengődött, de a szerv lefoglalta lánya szekrényét.
83 éves öregtől követelt adót a hatóság. Délmagyarország 1938. március 24.
83 éves öregtől követelt adót a hatóság. Délmagyarország 1938. március 24.
Hiába volt már 83 éves, hiába csak a szegedi népkonyhán tudta fenntartani magát – az adóhatóság megjelent a szegedi Lukács Mihálynál, és 23 pengő adó behajtásáról intézkedett.

A nagybecsű szerv, hónapokig zaklatta az aggastyánt, de amikor látta, hogy nincs jövedelme, az öreg lányának szekrényét foglalta le.

Lukács Miklós végül megelégelte és bement a Délmagyarországhoz, hogy kibeszélje panaszát. A szerkesztőségben elmondta, hogy amíg jól bírta magát, foltozó suszterként dolgozott. 13 éves korában kezdte az ipart Szegeden. 8 gyereke született, de fiatalon Lipótváron ült egy kicsit tömlöcben is.

Amikor már nehezebben ment a munka, felcsapott zsibárusnak, de ebből nem tudott megélni, ezért 81 évesen visszaadta az ipart. Azóta a város által üzemeltetett népkonyhán kapott meleg levest és kenyeret rászorulást igazoló könyvecskéjére.

Már a népkonyhára járt, amikor kiderült, hogy a hatóság még adóalanynak tekinti, és 23 pengő adót számított rá. A kérdésre, hogy volt-e a hivatalban, Lukács Mihály így felelt:

Voltam én kérem, azt mondották, hogy az adó már húszéves. No, mondtam nekik, ha húsz évig vártak vele, várjanak még tíz évet, azután biztosan kifizetem...

Az öreg ezután az adó elengedését kérvényezte, mivel az egészben leginkább az zavarta, hogy lányára csapott le a hatóság.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Volt-e durvább: Rákosit hallgatni a Kossuth-szobornál?

DélmagyArchív 1910-1945: Rákosi Mátyás egy 320 koronás ösztöndíjjal kezdte 1910-ben. Mi dolga volt… Tovább olvasom