Délmagyar logó

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Szent-Györgyi Albert a Délmagyarországban és a New York Timesban

Hannus István egyetemi tanár a Nobel-díjas tudósról szóló 657 híradást és cikket gyűjtött össze a két lapból.
Hannus István egyetemi tanár kötete Szent-Györgyi Albert sajtójáról (Szegedi Egyetemi Kiadó 2014)
Hannus István egyetemi tanár kötete Szent-Györgyi Albert sajtójáról (Szegedi Egyetemi Kiadó 2014)
„Szent-Györgyi Albert a Délmagyarországban és a New York Timesban" címmel dr. Hannus István egyetemi tanár egy kötetbe gyűjtötte a szegedi Nobel-díjas tudósról szóló cikkeket, híradásokat.

A Szegedi egyetemi tudástár sorozatban megjelent könyvbe a Délmagyarország 1928-1948 közötti, valamint a New York Times 1933 és 1986 közötti lapszámaiból kerültek írások. A kötet így szinte teljesen átfogja Szent-Györgyi Albert tudományos életét, attól kezdve egészen haláláig, hogy Klebelsberg Kuno kultuszminiszter meghívta a szegedi egyetem orvosi vegytani tanszékének vezetésére.

Hannus István összesen 525 kisebb-nagyobb híradást közöl a korabeli Délmagyarországból. Ezek száma a Nobel-díj elnyerésének évében (1937) és az azt követő évben, valamint Szent-Györgyi szegedi egyetemi rektorságának éveiben (1940-1941) különösen magasra emelkedett.

Szent-Györgyi Albert a Délmagyarországban és a New York Timesban
Szegedi egyetemi tudástár sorozat 3.
Szerkesztette: Hannus István
Szegedi Egyetemi Kiadó 2014
A New York Times összesen 132 híradást közölt Szent-Györgyi Albertről, jobbára az ott végzett tudományos és közéleti tevékenységéről. A megjelenések itt két időszakban szaporodtak meg. A lap 1962-1963-ban a magyar tudósnak az emberiség jövőjéért aggódó olvasói leveleit közölte, majd az 1970-es évek elején Szent-Györgyi a vietnami háború elleni tiltakozásban volt aktív.

A New York Timesban olyan emlékezetes cikkek jelentek meg, mint Szent-Györgyinek „Az őrült majom" című könyve kapcsán adott interjúja vagy „15 perc zéróig" című cikke, amely a szovjet-amerikai fegyverkezési verseny leállítását sürgette.

Hannus István könyvéhez a SZTE Klebelsberg Könyvtár akkor még csak készülő DélmagyArchív projektje is segítségül szolgált.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művelt középosztálybeli férjét ne verje seprűvel!

DélmagyArchív 1943: Válóok-e, ha az asszony fiatalembertől kap fehérneműt ajándékba? Ha a férj csak… Tovább olvasom