Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Újra kezdik felfedezni a csicsókát

Szeged - A nagyvilágban még jobban megbecsülik a csicsókát, mint hazánkban, ám Csongrád megyében is egyre népszerűbb a Homokhátságon is bőven termő, egészséges növény.

Egyre több helyen lehet vásárolni csicsókát Csongrád megyében, amelyből a legtöbb a Homokhátságról kerül a piacra vagy a zöldségesekhez – 250-300 forintért kínálják kilóját. Ezzel a korábban méltánytalanul mellőzött, de ma már egyre nagyobb népszerűségnek örvendő zöldség termesztésével foglalkozik Zákányszék környékén Kiri Ervin is.

– Rendszeresen kell öntözni, hogy szép legyen a formája, és leszedése után hamar el kell készíteni, mert gyorsan megfonnyad. Egyre tudatosabb életmód szerint élnek az emberek, ami hozzásegíti a csicsókát is újrafelfedezéséhez. Elég igénytelen növény, csak a már említett locsolásával kell vigyázni. A piacokon már keresik az emberek, hiszen számtalan jótékony hatása van. A krumplihoz hasonlóan hús mellé bármilyen köretnek el lehet készíteni: ki lehet sütni olajban, püréként és mártásként is lehet tálalni. Én nagyon szeretem az ízét, ami leginkább a karalábéhoz és a káposztatorzsához hasonlít – mondta a termelő.

Igénytelen növény, mégis számos pozitív hatása van. Fotó: Schmidt Andrea
Igénytelen növény, mégis számos pozitív hatása van. Fotó: Schmidt Andrea

A csicsóka fő hatóanyaga az inulin növényi rostanyag, amely képessé teszi a szervezetet arra, hogy öngyógyító tevékenységének maximumát érje el, fontos diabetikus alapanyag lehet. A Csongrád megyei éttermek mégsem kínálják étlapjaikon köretként ezt a növényt, pedig a gumós zöldséget a nagyvilág elegáns éttermeiben gyakran homár, libamáj, szarvasgomba, nemes tengeri halak, fésűkagyló és más drága ételek társaságában tálalják.

– Valószínűleg azért nem vette még fel a legtöbb étterem az étlapjára, mert az ízéhez nincsenek hozzászokva az emberek. Még én sem csináltam soha csicsókát, bár már olvastam róla, hogy fűszeres pürének elkészítve igen finom. Kísérletező kedvű vagyok, ezért valamikor biztosan helyet kap majd étlapunkon a csicsóka – mondta Kollár János mesterszakács, a Colosseum Hotel Mórahalom konyhafőnöke.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Együtt fogyóztak a túlsúlyos focidrukkerek

A tizenkét hetes projekt keretei belül a helyi futballklubokkal együttműködve kínáltak kidolgozott… Tovább olvasom