Délmagyar logó

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 1°C | 12°C Még több cikk.

A befogadó kötelesége a számla ellenőrzése

A NAV évről évre nagy hangsúlyt fektet azoknak a számláknak az ellenőrzésére, amelyek alapján az adózók ÁFÁ-t igényelnek vissza. Egy szegedi könyvelőiroda felhívja ügyfelei figyelmét, hogy az Áfa-törvény ez év januártól érvényes módosítása szerint az adóalanyok feladata, hogy ellenőrizzék a számlák eredetének hitelességét.

Természetesen minden vállalkozásnak saját érdeke, hogy fokozottan figyeljen a számlák befogadásakor azok valódiságára, hitelességére, de nagyobb számlaforgalom esetén szükséges, hogy többfokozatú ellenőrzési pontokat építsenek be a működésükbe.

A NAV szerint akkor lehet ÁFÁ-t levonni befogadott számlák után, ha hiteles az adott számla, azaz szabályosan állították ki, tartalma a valóságos ügyletet képezi le. Az adóhatóság a körülmények vizsgálatával következtet arra, hogy az ügylet pontosan úgy történt-e, ahogyan azt a számla leírja. Ha ennek ellenkezője bizonyosodik be, akkor nem lehet az ÁFÁ-t az adott számla összegéből visszaigényelni, levonni.

Az általános magatartás számla befogadásakor, hogy a fizető fél ellenőrzi az ügylet tárgyát (terméket, szolgáltatást) és amennyiben a megrendelése szerint történt a teljesítés, fizeti az ellenértéket. A jogszabály értelmében azonban ez kevés, a partnereknek ellenőrizniük kellene egymást is, például akár azt is, hogy a partner a székhelyén valóban folytatja-e a tevékenységét, vannak-e alkalmazottai, az értékesített termék beszerzését tudja-e korrekt dokumentumokkal igazolni stb.

Az Európai Bíróság 2012-es döntése egyébként az uniós joggal ellentétesnek ítélte azt az elvet, amely ezen jogszabály-módosítás mögött áll, azaz hogy az adózó nem vonhat le adót, ha nincs meggyőződve arról, hogy a számla kibocsátója az adott termék vagy szolgáltatás előállítását, beszerzését igazolni tudja. Indoklásában az adóhatóság feladataként határozta meg az adózók és a kibocsátott számlák ellenőrzését, és ezzel egyet is érthetünk, mert valóban vitatható, hogy van-e a ráhatása az adózóknak erre a területre.

A könyvelőiroda fontosnak tartja megemlíteni azt, hogy azért az EU Bíróság szerint is van olyan eset, amikor ellenőrizni kell az üzleti partnert: ha a vállalkozásnak olyan gyanúja merül fel, amely szerint a partner nem feltétlenül jogszerűen működteti vállalkozását, illetve ha tudomása van arról (lehetett volna arról), hogy adócsalást megvalósító ügyletben vesz részt.

A cikk az EU-TAX Könyvelőiroda segítségével készült.

Olvasóink írták

  • 2. pachakuti 2013. április 12. 16:17
    „A szerkesztőé, vagy a korrektoré a helyesírás.”
  • 1. papsajt 2013. április 12. 08:05
    „"a partnereknek ellenőrizniük kellene egymást is, például akár azt is, hogy a partner a székhelyén valóban folytatja-e a tevékenységét, vannak-e alkalmazottai"- ez a feladatot könnyen rásózták a cégekre, de ez szerintem a NAV alapvető feladata lenne.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Márciusban 2,2 százalékos volt az infláció

Londoni pénzügyi elemzők 2,5 százalék körüli éves inflációval számoltak. Tovább olvasom