Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 23°C Még több cikk.

A Kalugai terület várja a magyar befektetőket

A Moszkvától délnyugatra lévő, majdnem 30 ezer négyzetkilométeres, gyorsan fejlődő terület elsősorban feldolgozóiparáról, elektronikai iparáról, gépkocsigyártásáról és atomenergia-iparáról ismert.
Az oroszországi Kalugai terület várja a magyar befektetőket, gazdasági és kereskedelmi partnereket - hangsúlyozta Anatolij Artamonov, a régió kormányzója hétfőn a magyar nemzetgazdasági minisztériummal kötött együttműködési keretmegállapodás aláírását követően, Moszkvában.

A dokumentumot Szijjártó Péter magyar–orosz gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztos, a Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára írta alá Anatolij Artamonovval, a Kalugai terület kormányzójával.

A Moszkvától délnyugatra lévő, majdnem 30 ezer négyzetkilométeres, gyorsan fejlődő terület elsősorban feldolgozóiparáról, elektronikai iparáról, gépkocsigyártásáról és atomenergia-iparáról ismert. A Kalugai régió Oroszország egyik legnagyobb oktatási és tudományos központja.

Anatolij Artamonov kormányzó az MTI-nek adott interjúban elmondta: az általa vezetett régió már néhány éve az első helyet foglalja el Oroszországban az egy főre jutó befektetések nagyságát tekintve. Az utóbbi öt évben a feldolgozóiparban az oroszországi befektetések 12 százaléka a Kalugai területen valósul meg.

Kilenc ipari parkot létesítettek a régióban, amelybe - a környezetszennyező iparágakon kívül - valamennyi szektorból várják a partnereket. Az ipari parkokban biztosították a befektetésekhez szükséges infrastrukturális feltételeket. Arra törekedtek, hogy ezekben a parkokban a legkülönbözőbb iparágak kapjanak helyet, hogy akkor se menjen tönkre a teljes ipari park, ha esetleg valamelyik cég a gazdasági-pénzügyi válság miatt leállna.

Németországtól kezdve Dánián, Belgiumon, Finnországon, Hollandián és Franciaországon keresztül Dél-Koreáig több ország képviselői megtalálhatók a Kalugai területen befektetők között. Anatolij Artamonov kormányzó ugyanakkor sajnálattal állapította meg, hogy jelenleg egyetlen magyar partnerük sincs.

A néhány éve elkezdődött tárgyalások és a közös akarat révén mostanra megszületett gazdasági együttműködési keretmegállapodás alapján jó lehetőséget látnak például az atomenergia-ipari együttműködésben. Úgy vélte: ha a Roszatom nyeri meg a paksi atomerőmű bővítésére kiírandó pályázatot, akkor a Kalugai területről várhatóan sokan mennek majd Magyarországra dolgozni.

A kormányzó hangsúlyozta: kedvező befektetői körülményeket kínálnak, és "minden befektetőt úgymond gyermekükként kezelik. Legyen bármilyen házsártos, segíteni fogják fejlődését" - fogalmazott.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszaerősödött estére a forint

A forint árfolyama erősödött a délutáni szinthez képest hétfő estére a főbb devizákkal szemben a… Tovább olvasom