Délmagyar logó

2017. 09. 25. hétfő - Eufrozina, Kende 8°C | 19°C Még több cikk.

A közműholding már a szegedi és a vásárhelyi postán van

Szeged - A legbiztosabb a bizonytalanság a nemzeti közműcég működése kapcsán. Az állami holding már a postákon van; egyelőre választható, de később kötelező lehet.
Veszteséges üzletág

2012-ben és 2013-ban – a portfolio.hu adatai szerint – az egyetemes gázszolgáltatásban jelen lévő nagy társaságok (Tigáz, E.ON, Főgáz és GDF SUEZ) veszteségesek voltak. Ugyanúgy, mint az áramszolgáltatók (E.ON, Elmü, Émász, EDF DÉMÁSZ). Ez minden cégnél az egyetemes szolgáltatást érintette, hiszen a szolgáltatók hálózati, vagyis a vezetékeket érintő része nyereséges volt, de azt nem is kínálták, kínálják fel az államnak. A szabadkereskedelmi tevékenységüket is megtartják, ahol a szabad piacon egyedi szerződésekkel állapodtak meg a nagyfogyasztókkal.

Egy hónapja megalakult az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. (ENKSZ), és máris országszerte vannak ügyfélszolgálati pontjai – megyénkben a postákon elérhetők. Szegeden és Vásárhelyen a nagypostán, ezeket az első államosított szolgáltató, a Főgáz üzemelteti. Kisebb településeken a posta szervezésében látják el az ügyfeleket, így Algyőn, Csongrádon, Kisteleken, Makón, Mindszenten, Mórahalmon, Sándorfalván és Szentesen.

Annyi már biztos, hogy az állami holding a jelenlegi szolgáltatók gáztarifájánál nem tud olcsóbbat kínálni, hiszen azt évek óta központilag a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és az energetikai hivatal szabja meg – ezt az ENKSZ elnök-vezérigazgatója, Horváth Péter János nyilatkozta. Vizsgálják viszont a mérőóracserék költségét, amiért talán kevesebbet kérnek majd. Az állami közműholdingról azt is mondta, hogy célja a rezsicsökkentés fenntartása. Hogy miben rejlenek a tartalékok?

Fotó: DM
Fotó: DM

Erről Németh Lászlóné, a Miniszterelnökség pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkára azt mondta egy interjúban, hogy idén a gázszolgáltatás, jövőre az áramszolgáltatás, utána pedig a távhő átszervezésekor a különálló ügyfélszolgálatok összevonásával lehet spórolni, illetve az állami díjbeszedő-hálózaton. Magyarán előreláthatólag a postákra vonják össze a személyes ügyintézést, és a postások olvassák le a mérőórákat, viszik ki a számlákat. Az állami gázszolgáltatóhoz már át lehet jelentkezni; ennek két nyomtatvány kitöltése a feltétele, és az, hogy az ügyfélnek ne legyen tartozása.

Időközben egyre inkább úgy tűnik, nemcsak választható lesz az állami közműszolgáltató, hanem kötelező is. Mivel az E.ON és a GDF SUEZ is bejelentette, hogy kivonul a zömmel lakosságot ellátó egyetemes szolgáltatásból. Szerettük volna megtudni a megyénkben szolgáltató GDF SUEZ-től a részleteket, de a társaság csak azt erősítette meg, hogy beadták az egyetemes szolgáltatás visszaadására irányuló kérelmüket az energetikai hivatalhoz. Az eljárás jelenlegi szakaszában további kérdéseket nem kommentálnak. Az energiaszolgáltatók piacát jól ismerő forrásaink szerint a cégeknél rengeteg még a kérdőjel. Úgy tudják, 3–18 hónap alatt kell megállapodni a szolgáltatóknak az állammal a munkavállalókról és a lakossági szerződésekről, addig is a régi szolgáltató köteles ellátni a fogyasztókat.

Nem tudni például, egy közös cégbe vonják-e össze a vidéki szolgáltatókat, vagy minden marad a régiben, csak átfestik a cégtáblát. A személyes ügyfélszolgálat ugyanis értesüléseink szerint sokkal szigorúbban szabályozott, komolyabb számítógépes hátteret és nagyobb tapasztalatot követel, mint amilyen a postán rendelkezésre áll. Ellenőrzött előírás többek között, hogy az ügyfelek 90 százaléka 10 percen belül ügyintézőhöz kerüljön. A levelek 95 százalékát pedig 12 napon belül meg kell válaszolni. Az is képlékeny még, hogy a szerződéseket automatikusan – jogutódlással – veszik majd át, vagy újra kell adminisztrálni minden egyes fogyasztót. És megválaszolásra vár a kintlévőségek kezelése. Hiszen forrásaink úgy becsülik, a GDF SUEZ-nek a régióban 700 ezer ügyfele lehet, ezek pedig 4-5 milliárd lejárt hátralékot halmozhattak fel. Újabb kérdés, hogy ezt átveszi-e az állam és mondjuk közteherként szedeti-e be az adóhatósággal.

Szegeden a Főgáz

A szegedieknek onnan lehet ismerős a Fővárosi Gázművek Zrt. neve, hogy a Temesvári körúti IKV-s toronyház fűtéselszámolási problémái kapcsán megírtuk: 2010-ben az önkormányzat közbeszerzési pályázaton választotta ki a középületek és a 100 százalékban önkormányzati házak fűtés- és melegvíz-szolgáltatására a Főgázt. Az akkori IKV-vezérigazgató, Nagy Ferenc tavaly elmondta, a számlák szúrópróbaszerű ellenőrzésénél kiugróan eltérő adatokat találtak, ami miatt belső vizsgálatot rendelt, ezért nem küldték ki időben az összesítéseket. A szolgáltató csúszása miatt pedig 2011/2012-re 11 hónapot számláztak, míg 2012/2013-ra 14 hónapot, ebből adódott a nagy többletköltség.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MNB: hat pénzintézetnél csúszik az elszámolás

A banki perek elhúzódása miatt hat pénzügyi intézmény ügyfeleihez érkezhet a meghirdetett április… Tovább olvasom