Délmagyar logó

2017. 09. 19. kedd - Vilhelmina 13°C | 25°C Még több cikk.

A pénztelenség betett a falusi turizmusnak

Szeged - Az igényes turista ritkán vesz ki falusi házat vagy tanyát, a kispénzűnek pedig már erre sem telik. Bealkonyult annak a falusi turizmusnak, amelyet sokáig adókedvezményekkel is támogatott az állam.

– Tavaly még két tanyát is telepakoltam turistákkal, most egy is alig telik meg, legalábbis idén még nem volt fullon – mondta a mórahalmi Szántó Győző. – Nagyon sok a szálláshely a városban és környékén, a fizetővendég pedig jóval kevesebb.

Megnéztük Szántó Győző nyitva tartó egyik tanyáját, az Eperfást, amely hiába van Mórahalom határában, még jó 2 kilométert kell evickélni a dűlőutakon ahhoz, hogy megtaláljuk. Van itt minden: az udvaron kemence, kis játszótér, parányi, vízforgatóval felszerelt medence, szauna, jádeköves masszázságy, lovak. A házban 3 szoba, amelyben akár 8-an is alhatnak, konyha, fürdőszoba, terasz. Turista most nincs, éppen elment az a társaság, amelyik 4 napra vette ki: a medence vize bealgásodott, mivel kikapcsolták a vízforgatót. Egy éjszaka 3500 forintba kerül fejenként, plusz 400 forint az idegenforgalmi adó. – 2007 januárja óta adom ki az Eperfást, az első két évem nagyon jó volt, ezért vettem és alakítottam át egy másikat is 2009-ben. Mostanra azonban elfogytak a turisták: júniusban csak 1 hétig volt vendégem, csak júliustól telt meg a tanya másfél hónapra. A szeptember általában kiesik, októbertől már csak hosszú hétvégére jönnek az emberek – osztotta meg velünk a tapasztalatait a tulajdonos.

Szántó Győző lovakat is vásárolt, hogy vonzábbá tegye tanyáját, hiába. Fotó: Schmidt Andrea
Szántó Győző lovakat is vásárolt, hogy vonzábbá tegye tanyáját, hiába.
Fotó: Schmidt Andrea

Mórahalmi projektzáró

Helyi TDM-szervezet fejlesztése címmel zárult egy projekt csütörtökön Mórahalmon, az Aranyszöm Rendezvényházban. Mórahalom turizmusáért díjat kapott Balog László, az önkormányzat kabinetvezetője, Bíró Mónika, a Móra-Invest Kft. ügyvezetője, Ótott-Kovács Erika, a Tourinform-iroda vezetője, Árva Béla, a Mórahalmi Turisztikai Egyesület leköszönő elnöke, Szűcs Anikó, az erdei iskola vezetője, Farkas Gábor, a Szent Erzsébet Gyógyfürdő vezetője és Duka Félix, az Aranyszöm Rendezvényház igazgatója. Mi a TDM? 2011-ben jött létre a magyar turisztikai desztináció menedzsment (TDM) szövetség, amely a helyi szervezetek országos érdekvédelmét látja el, jelenleg 49 tagja van.

A falusi turizmusból sosem lehetett megélni, még a nagy adókedvezmények idején, a 90-es években sem. Általában kiegészítő jövedelemnek számított a bevétel. – Kevés az igényes, színvonalas, 4 napraforgós szálláshely – tájékoztatott a szatymazi Lengyel Istvánné, aki a Napraforgó Falusi Vendéglátók Alsó-Tisza vidéki Közhasznú Egyesület elnöke. – Nincs adatom arról, hány szálláshely van a megyében, ezeket településenként lehetne összeadni. Az egyesületnek 120 tagja van, de csak 41 minősíti a házát, tanyáját, ami költségekkel jár, és évente ellenőrzik. A tagok panaszkodnak, hogy nem jönnek a vendégek, látszik, nincs pénz a nyaralásra.

Szatymazon 4-en foglalkoztak falusi turizmussal, de van, aki már „szünetelteti" a vendégfogadást az elnök szerint. Berta Zsolttól, Mórahalom turisztikai menedzserétől tudjuk: a városban és a környékén, a tanyákkal együtt 86 szálláshely van, a legjobban a minősített helyek működnek. Ács Szilvia, a szegedi Tourinform-iroda vezetője szerint, mivel az utóbbi években a kereskedelmiszálláshely-kínálat látványosan bővült, és a drága szobákat is kuponnal, olcsón adják, háttérbe szorultak a falusi vendéglátók.

Nem jönnek a vendégek – így a vízforgatóval feleszerelt medencét az algák vették birtokba. Fotó: Schmidt Andrea
Nem jönnek a vendégek – így a vízforgatóval feleszerelt medencét az algák vették birtokba.
Fotó: Schmidt Andrea

Pusztamérges bezárt

Sikertörténet volt a pusztamérgesi falusi turizmus korábban, ma azonban alig van vendég a faluban. Papp Sándor polgármester elmondta, 20-25 család foglalkozott vendégfogadással, de a szállások bezártak vagy mostanság zárnak be. 10 esztendeje évről évre kevesebb a turista, azok a dánok pedig, akik a falut a 90-es években felfedezték, már nem térnek vissza. A helyi Tourinform-iroda névhasználatát visszavonták, mivel a kritériumot, a vendégéjszakák számát nem tudták hozni.

Olvasóink írták

 • 4. mynameis 2013. augusztus 26. 17:28
  „" azok a dánok pedig, akik a falut a 90-es években felfedezték, már nem térnek vissza"
  Miért is???”
 • 3. tol 2013. augusztus 25. 20:19
  „a világ minden táján jövedelmezö iparág a turizmus, csak Magyarországon nem. Ld. még magyar foci. El kell sajátítani a trükköket, tanulni kell, befektetni és álhatatosan foglalkozni vele...vagy rosszul látom?...”
 • 2. .suhym. 2013. augusztus 25. 17:09
  „" Az igényes turista ritkán vesz ki falusi házat vagy tanyát,..."

  Azon gondolkozom, akkor igénytelen vagy ritka eset vagyok-e? Bár fogalmam sincs, hogy Aggtelek és Visegrád falu vagy város kategóriába tartozik-e, mert mi bizony mind a két helyen (falusi) házban vettünk ki szobát.
  Visegrádon három szoba volt kiadó, de mind a három foglalt volt, amikor mi jártunk ott, Aggteleken viszont abban a házban akkor csak mi voltunk, de másnap már egy 20 fős csoportot vártak.
  Egyébként mind a két helyen majdnem minden házon kint volt: Zimmer frei!

  Gondolom, nem mindegy, hogy az ország mely környékén van a kiadó ház, és bizony nagyon sokan foglalkoznak/foglalkoztak ilyen szolgáltatással. Nagyon sok kisebb motel,apartmanház épült, a falusi házakkal szinte azonos áron lehet szobákat kapni, inkább azt választják sokan.”
 • 1. pirosmedence 2013. augusztus 24. 15:20
  „Hát.... sajnos, nincs pénz!!! Hiába harsogja a kormány, hogy minden rendben, nincs és nincs! Nincs falusi turizmus, pedig 2-3 éve mindenki úgy hitte, az Isten lábát fogta meg. Nem lenne rossz, de üres konyhának bolond a háziasszonya... sajnos.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Erősödik a forint

Az eurót délután négykor 298,58 forinton jegyezték a kora reggeli 299,65 forint után. Tovább olvasom