Délmagyar logó

2018. 06. 22. péntek - Paulina 15°C | 27°C Még több cikk.

A szójacsíra az új fehérjeforrás

Szeged - Speciális csíráztatási eljárással előállított szójababból lehet élelmiszereket készíteni a Presztízs díjas Pharmacoidea és a Fitorex Kft. közös fejlesztése alapján. A 2011-ben elkezdett kutatás 70 millió forintból valósult meg.
– Funkcionális élelmiszer-fejlesztés témában zárult le egy sikeres projektünk, amely 2011-ben kezdődött, a Fitorex Kft.-vel közösen valósítottuk meg 70 millió forintos költségvetéssel, amelyből 44 millió forint az uniós támogatás – mondta szegedi projektzáró sajtótájékoztatóján dr. Letoha Tamás, a Pharmacoidea Kft. ügyvezető igazgatója. – A fejlesztés hátterében az áll, hogy a világnak egyre nagyobb mennyiségben van szüksége alternatív fehérjeforrásra. Mivel a mezőgazdaság az egyre szaporodó népesség miatt nem képes ellátni állati fehérjével a világot, ezért olyan új alternatív fehérjeforrásokra van szükség, amelyek teljes értékű tápanyagok. Partnerünk, a Fitorex Kft. gyártási technológiájának hasznosításával olyan élelmiszer-ipari alapanyag, a szójacsíra áll rendelkezésre, amelyik mentes a szója káros mellékhatásaitól. Sikerült bebizonyítani a termékek kedvező élettani hatását.

dr. Letoha Tamás. Fotó: DM/DV
dr. Letoha Tamás. Fotó: DM/DV

A YASO elnevezésű speciálisan csíráztatott szójababot a sütőipari cégek alkalmazhatják tészták, kekszek, félkész- és készételek gyártásában, de a húsipar is készíthet pástétomokat és egyéb húsipari termékeket. A gluténmentes tésztában például a liszt 30 százalékát helyettesítheti a YASO.

Ki lesz Az év példaképe?

A civil kezdeményezésre létrejött Példakép Alapítvány Az év példaképe szavazást indított. Közönségszavazással döntik el, ki lesz a 2013-as esztendő 40 éven aluli vállalkozója. Az 50 jelölt közé bekerült dr. Letoha Tamás is. Szavazni a www.peldakep.hu honlapon lehet 2014. január 15-éig.

A Pharmacoidea a Dél-Alföld biotechnológiai kisvállalkozása, amely az orvostudomány gyógyíthatatlan betegségeire keres megoldást egyrészt innovatív gyógyszerbeviteli eljárásokkal – konkrétan rákellenes fehérjék kifejlesztésével –, másrészt nagy hozzáadott értékű funkcionális élelmiszerekkel. Az élelmiszerekkel a betegségeket megelőző kampányban vesznek részt, például az Alzheimer-kór, az időskori demencia ellen küzdenek.

A szegedi kft. Tápén olyan üzemet hozott létre, amelyben fűszerek, gyógynövények és por alakú élelmiszer-alapanyagok – kávé, kakaó, fehérjeporok és egyéb élelmiszer-ipari adalékok – feldolgozását, csomagolását végzik. Egyik fejlesztésük a Mentalfitol család: a természetes növényi eredetű hatóanyagokat alapvető élelmiszerekben teszik elérhetővé. A termékek egyelőre bioboltokban, a CBA-, Auchan-láncban kaphatók. – Az üzletfejlesztésben van tennivalónk a jövőben, és muszáj lesz kilépni nemcsak Európába, hanem a világba is: egy 10 milliós Magyarország a gépek kapacitásához, a termékekben rejlő lehetőségekhez mérten kis piacnak számít – mondta az orvosi diplomával rendelkező dr. Letoha Tamás, akinek cége novemberben megkapta Az év középvállalkozása Presztízs díjat is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pénz és Erzsébet-utalvány a leggyakoribb év végi jutalom

A mindössze három éve bevezetett Erzsébet-utalvány a második leggyakoribb év végi jutalmazási mód. Tovább olvasom