Délmagyar logó

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Amit nyernek a réven, elveszítik a vámon

Csongrád megye - Jól jön azoknak a cégeknek a gyenge forint, amelyek kizárólag exportra termelnek, kevés importalapanyagot használnak fel, valamint nincs devizahitelük. A többség azonban nem ilyen: az export hozadékát gyengíti az import vesztesége és a termelés költségeinek emelkedése.
A közvélekedés szerint az exportra termelő cégeknek előnyös, ha minél gyengébb a forint – így olcsón tudják kínálni a termékeiket és növelik az értékesítésüket. Ez többnyire igaz, csak az a baj, hogy az exportcégeket is sújtja az importtermékek – például az energia, a nyersanyagok – drágulása. Vagyis nem lehet csak jól járni a forint gyengüléséből.

A Hungerit termékeinek csak a fele megy külföldre, a másik felét belföldön értékesítik. Fotó: Karnok Csaba
A Hungerit termékeinek csak a fele megy külföldre, a másik felét belföldön értékesítik.
Fotó: Karnok Csaba

Magyar József, a Hungerit Zrt. vezérigazgatója szerint is annak a cégnek „jó", amelyik kizárólag exportra dolgozik. – A Hungerit termékeinek azonban csak a fele megy külföldre, a másik felét belföldön értékesítjük – mondta a szentesi cég vezetője. – Amit nyerünk a réven, azt elveszítjük a vámon, mivel import csomagolóanyagokat használunk fel, drága energiával termelünk, és még drágább benzinnel, gázolajjal szállítunk. A költségeink miatt itthon már indokolt lett volna egy jelentősebb áremelés, de mindeddig nem mertük meglépni. Valószínűleg márciustól emelünk, ezt tartalmazó levelünket már elküldtük kereskedelmi partnereinknek.

Pozitív külkermérleg

2011 januárja és novembere között az export értéke 20 ezer 490 milliárd forint volt, a behozatalé 18 ezer 647 milliárd. A kivitel euróértéke 13, a behozatalé 11 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi mérleg 1843 milliárd forint aktívumot mutatott, ez az egyenleg 442 milliárd forintos javulását jelenti a 2010. január–novemberi 1401 milliárd forintos aktívumhoz viszonyítva.

– A KÉSZ csoport több mint 10 éve van jelen a nemzetközi piacokon. Ukrajnában, Romániában és Szerbiában az építőiparban meghatározó leányvállalataink működnek, míg acélszerkezetben világexportot bonyolítunk – tájékoztatott Nagy Zoltán gazdasági vezérigazgató-helyettes. – Euróban kötött szerződéseinknél általánosságban kedvező a gyenge forint eredményhatása. A képet azonban árnyalja az import. Nagy Zoltán szerint az egész feltételezés – miszerint a gyenge forint kedvező az exportőröknek – megdőlhet azzal, hogy a bevétel egy relatíve erősebb forintárfolyam-időszakban, míg az importköltség a gyenge időszakban jelentkezik. Egyértelműen veszteségeket okoz még a nettó export pozíciójú cégeknek is az, ha bármilyen eurós hitelük van. A gyenge forintnak tehát „enyhén pozitív a hatása" azoknál a leányvállalatoknál, amelyeknél a bevétel 60 százalékát is elérheti az eurós részarány.

Olvasóink írták

 • 3. KamuNeni 2012. január 24. 23:39
  „Kivancsi vagyok mennyit fognak emelni. Mert ugye ha amit a teherauto elfogyaszt elosztjak a tobb ezer csirkevel ami rajta van akkor csak fillerekrol beszelunk csirkenkent. Pl ha eddig egy teherauto ami szallitotta a csirket es napi 100 kilometeren fogyasztott 8000 forintot es most a diesel emelesel fogyaszt 12 ezer forintot az ugye nem indokolja a csirke kilonkenti 10 szazalekos ar emelest. mert 4 ezer forinttal lett dragabb az uzemanyag es egy csirke altalaban masfel kilos.

  tehat ha azt az indokot hozzak fel hogy felment a diesel ara akkor igazabol a csirke kilonkenti ara is felment vagy 70 fillerrel. de a boltoknak biztos hogy 10 forinttal vagy tobbel fog emelkedni kilonkent es a bolt is majd a diesel emelkedesre hivatkozva emel megegy 10 forintot kilonkent.

  Ezert van ott az orszag hogy mar nem lehet arat se es fizetest se emelni a csodbe jutas nelkul. Tul van minden arazva es adozva.

  Hogy van az hogy nyugaton olcsobb minden mint MO-N Ott nem rontottak el az adozast meg az arameleseket.”
 • 2. macs 2012. január 24. 14:46
  „A 300-as euró szerintem azért sem jó, mert "konzerválja" a hatékonytalan és ezért drága hazai termelést.”
 • 1. racionalitás? 2012. január 24. 12:07
  „a 270-280-as euro jó volt mindenkinek....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sürgős hitelre szorul a Praktiker

Sürgősen több tízmillió euró hitelre van szüksége a Praktiker barkácsáruház láncnak, hogy… Tovább olvasom