Délmagyar logó

2017. 07. 24. hétfő - Kinga, Kincső 21°C | 34°C Még több cikk.

Búcsú az alkalmi munkavállalói kék könyvtől

Kivonják április 1-jétől a forgalomból az alkalmi munkavállalói könyvet. A kék könyv helyett az egyszerűsített munkát és annak elektronikus bejelentését vezetik be. A megyében közkedvelt az egyszerűsített foglalkoztatás, de sokan trükköztek vele.
Megszűnik az alkalmi munkavállalói, úgynevezett kék könyv április 1-jétől. A régieket július 31-éig kell leadni, az egyszerűsített munkavállalást pedig elektronikus úton kell bejelenteni. A munkáltató ezt a központi elektronikus szolgáltató rendszeren keresztül telefonon és interneten is megteheti. A változtatás célja egyebek mellett az volt, hogy az új rendszer tehermentesítse a munkaügyi központokat és a munkavállalókat is, mivel nem kell kiváltani a munkavállalói könyvet.

A jövőben tehát egyszerűsített adminisztrációval lehet foglalkoztatni munkavállalókat valódi alkalmi munkára, a mezőgazdasági és idegenforgalmi idény-, valamint a magánszemély háztartásában végzett munkára. Ez létkérdés a vállalkozóknak, hiszen szezonmunkánál, a 2–3 hónapos csúcsok idejére kell jelentősen bővíteniük a létszámot. Gyuris László, a szegedi A Cappella cukrászda tulajdonosa korábbi cikkünkben úgy nyilatkozott: azért bonyolult a főállású munkaviszony létesítése, mert nem is a dolgozók bejelentése, hanem a kijelentésük jár temérdek problémával. Sok alkalmazott egyik napról a másikra „felszívódik", nem írják alá még a munkaszerződés felbontását sem.

Egyszerűsödik az adminisztráció: nem kell többet pecsételni az alkalmi munkavállalói kiskönyvbe sem. Archív fotó: Schmidt Andrea
Egyszerűsödik az adminisztráció: nem kell többet pecsételni az alkalmi
munkavállalói kiskönyvbe sem. Archív fotó: Schmidt Andrea

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló után a munkáltató a nettó bér 30 százalékos közterhét fizeti meg. Ha az egyszerűsített munka nem haladja meg az 5 napot – növénytermesztési idénymunkánál a 31 napot –, a munkaadónak nem kell szerződést kötnie az eseti munkát végzővel, elegendő jelenléti ívet vezetni.

Hány napot lehet egyszerűsített foglalkoztatással dolgozni? A szabályok a következők: legfeljebb 5 egymást követő naptári napig; egy hónapon belül legfeljebb 15 napig; egy naptári éven belül legfeljebb 90 napig. A munkavállaló több munkáltatónál egy naptári évben összesen 120 napot tölthet az alkalmi foglalkoztatásnak minősülő munkaviszonyban.

A mostani szabályok szerint megvásárolt és ez év végéig fel nem használt közteherjegyeket a jövő év végéig a posta visszaváltja.

Turpisságok

Mivel tudtak trükközni a foglalkoztatók eddig? A Dél-Alföldi Munkaügyi Felügyelőség igazgatója, Balázs Mihály úgy nyilatkozott, sok munkáltató azt csinálta, hogy a kék könyv megfelelő rubrikájába odaírta az egynapi bért, beragasztotta mellé az összeghez tartozó közteherjegyet, de a sor elejére nem írta oda a dátumot. Ha nem kapott ellenőrzést, az egy sorral napokig ellavírozhatott. Most majd elektronikusan kell mindent bejelenteni a kezdőnaptól. Tavaly az egész magyar sajtó arról cikkezett, hogy az M6-os építkezésén hőre fakuló tintával írták be a kiskönyvekbe a dátumot. A munkások reggel felmelegítették a lapot a könyvükben, és amikor eltűnt a dátum, beírták a helyére az újat. Egy férfi például 90 napot dolgozott úgy, hogy 3 napot regisztráltak neki hivatalosan.

Olvasóink írták

 • 4. dave-id 2010. március 22. 14:14
  „"A változtatás célja egyebek mellett az volt, hogy az új rendszer tehermentesítse a munkaügyi központokat..."

  Szegény munkaügyisek, így sincs semmi dolguk, ezek szerint ápr. 1-től kockára unhatják a fejüket.

  "Gyuris László, a szegedi A Cappella cukrászda tulajdonosa korábbi cikkünkben úgy nyilatkozott: azért bonyolult a főállású munkaviszony létesítése, mert nem is a dolgozók bejelentése, hanem a kijelentésük jár temérdek problémával. Sok alkalmazott egyik napról a másikra ,,felszívódik", nem írják alá még a munkaszerződés felbontását sem."

  Én hallottam már olyanról is az említett cukrászdával kapcsolatban, hogy a bérpapír aláírása után nem az azon szereplő összeget fizették ki, illetve volt olyan is, hogy nem fizettek semmit. Így inkább ezért lehet macerás Gyuris úrnak bejelentenie a dolgozóit.”
 • 3. gedeon 2010. március 22. 13:36
  „A trükközés ezután sem fog megszűnni, a munkáltatók - tisztelet a kivételnek - sajnos mindig megtalálják a kiskapukat.”
 • 2. Amanda* 2010. március 22. 13:30
  „Micsoda Trükkök?! Elképesztő!”
 • 1. nemecsekerno_007 2010. március 22. 10:00
  „Hasonló, mint az APEH árverések :) Amióta online lehet csak licitálni, elt?nt az árverési maffia. Nyílván eddig valakiknek érdeke volt, hogy ne legyen csak "hagyományos" árverés.
  Annyira átlátszó ez az egész, ott van az emberek orra elôtt mégse akarják érszrevenni. Csak egészség legyen, meg térerô. :(
  Hajrá józan ész. :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az euró 264 forint alatt péntek este

Erősödött a forint péntek este, az eurót 263,33 forinton jegyezték 20 órakor a nemzetközi bankközi… Tovább olvasom