Délmagyar logó

2017. 06. 27. kedd - László 17°C | 33°C Még több cikk.

Csongrád megye megjavult

Szeged - A feketelista.hu szerint 2013- ban 3550-szer kellett kiszabni munkaügyi bírságot, 22 százalékkal többször, mint egy évvel korábban. 2014 már jobb évnek ígérkezik: míg tavaly az első negyedévben 733 céggel szemben hozott elmarasztaló határozatot a munkaügyi hatóság, idén az első negyedévben már csak 308 esetben büntettek.

– Három kiemelt munkaügyi vizsgálatot rendelt el a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) 2013-ban: az első a szolgáltatókat ellenőrizte, és 74 százaléknál állapítottak meg szabálytalanságot – mondta Iklódi András, a feketelista.hu főszerkesztője. – Az ellenőrzött 925 munkáltató a legtöbb esetben figyelmeztetéssel megúszta, de 100-at munkaügyi bírsággal is sújtott a hatóság.

A feketelista.hu portál tájékoztatása szerint a második kiemelt vizsgálat a bejelentés nélküli foglalkoztatás ellenőrzésére irányult: 798 céget néztek meg, szintén közel háromnegyedüknél bukkantak szabálytalanságra. A jogsértések 43 százaléka feketefoglalkoztatás volt, emiatt közel 300 vál-
lalkozást kellett megbírságolni.

 A NAV-lista

A NAV ismét nyilvánosságra hozta azon adózók elérhetőségét, akikkel szemben jogerős és végrehajtható közigazgatási vagy bírósági határozat megállapította: nem tettek eleget a munkaviszony létesítésével összefüggő bejelentési kötelezettségüknek. A listán el lehet olvasni a nevet, a lakcímet és az adószámot is: a megyéből a legtöbb cég szegedi, 40-et számoltunk össze, a vétkes magánszemélyek 25-en vannak. Vásárhelyen 9-9 adózót büntettek meg. A többi városban, településen 1–3 magánszemély vagy cég neve olvasható. A „beszélő" cégnevek elárulják, hogy a legtöbb vendéglátással foglalkozik, a magánszemélyeknél pedig több helyen odaírták, hogy őstermelő.

Legvégül vizsgálták a munka- és a pihenőidő szabályainak betartását is, főleg a kereskedelmi és vagyonvédelmi ágazatokban. A 811 cég 85 százaléka szabálytalankodott, 137-et meg is bírságoltak a hamis munkaidő-nyilvántartás, vagy a nyilvántartás hiánya miatt.

A munkaügyi szabálysértők közel egyharmadának Budapesten van a székhelye. A feketelista.hu területi kimutatásában a megyéket egyértelműen Pest megye vezeti: 433 céget kellett felelősségre vonni. Kiemelkedően magas az elmarasztalások száma Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is, Győr-Moson- Sopronban viszont mindössze 58 alkalommal kellett ehhez az eszközhöz nyúlni.

A mi megyénk 2012-ben még 100 elmarasztalással az élmezőnyben, a 7. helyen állt. Egy évvel később a legkevesebb, 55-55 munkaügyi elmarasztalást Csongrád és Békés megyében „osztották ki" az ellenőrök.

– Nem az a cél, hogy nagy pénzbüntetéssel sújtsuk a szabálytalankodókat – mondta Soós Tamás, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Munkavédelmi és Munkaügyi Szakigazgatási Szervének igazgatója. – Az ellenőrzési törvény is eleve kisebb összeghatárokat szab meg: a munkaügyi szakigazgatási szervnél 30 ezerről indul a büntetés. Értékeljük, ha valaki a helyszínen, még a mi jelenlétünkben bejelenti a dolgozóját. Azt is nézzük, visszaeső-e az illető, ha nem, akkor elnézőbbek vagyunk.

A vidéki városok közül a legtöbb céget Miskolcon (102), Pécsett (80) és Debrecenben (75) sújtottak munkaügyi bírsággal, Szegeden viszont csak 29 esetben kellett így szankcionálni. Ha a bírságok összegét nézzük, a vidéki cégek vannak túlsúlyban. A legnagyobb pénzbírságot, 10 millió forintot például a székesfehérvári Visteon Hungary Termelő és Értékesítő Kft.-re szabták ki. A legek között nincs Csongrád megyei cég.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

További 40 ezer hektárra hirdet pályázatot földalapkezelő

A Földet a gazdáknak program keretein belül szerepel a kiírt területek művelési ágának szélesítése… Tovább olvasom