Délmagyar logó

2017. 03. 25. szombat - Irén, Irisz 7°C | 14°C Még több cikk.

Elemzők: az igazi kérdés az, hogy meddig csökkent a jegybank

A jegybank döntése megfelelt a piaci várakozásoknak, így az igazi kérdés továbbra is az, hogy meddig csökkenti az alapkamatot a monetáris tanács - értékelték a Magyar Nemzeti Bank újabb kamatcsökkentését kedden banki elemzők.

Londoni elemzők: bizonytalan, hogy hol az enyhítési ciklus

A célszint alatti infláció és a továbbra is gyenge gazdasági teljesítmény a következő hónapokban mindenképpen lehetővé teszi a Magyar Nemzeti Bank (MNB) enyhítési ciklusának folytatását - jósolták a keddi MNB-kamatcsökkentés után londoni pénzügyi elemzők.

A citybeli elemzői közösségben ugyanakkor gyökeresen eltérő előrejelzések vannak forgalomban az enyhítési folyamat lehetséges végpontjáról. Egyes elemzői vélemények szerint a befektetői hangulat romlása esetén később akár kamatemelés is szükségessé válhat, más londoni házak szerint azonban "még nem is látni" az enyhítési ciklus végét.

William Jackson, az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics felzárkózó piacokkal foglalkozó vezető közgazdásza a várakozásoknak megfelelő, 0,25 százalékpontos keddi MNB-kamatcsökkentés után annak a véleményének adott hangot, hogy a változatlanul jelentős devizaadósság-teher miatt korlátozottabb a további enyhítési mozgástér, "mint azt sokan gondolják", és a piac "túlbecsüli" a kamatcsökkentések lehetséges mértékét.

Jackson felidézte, hogy több más nagy londoni ház 3,50-3,75 százalékos alapkamatig folytatódó MNB-kamatcsökkentést vár. A Capital Economics elemzője azonban közölte, hogy a cég a következő hónapokban még két MNB-kamatcsökkentést elképzelhetőnek tart ugyan, de várakozása szerint valószínűbb, hogy a befektetői hangulat az év későbbi szakaszában elromlik, mint az, hogy nem. Ha ez a fordulat bekövetkezik, a Capital Economics szerint az MNB az enyhítési ciklus leállítására, sőt akár visszafordítására is kényszerülhet.

Jackson szerint a ház mindenekelőtt az euróövezeti válság újbóli fellángolásának fenyegetése és a "kiszámíthatatlan" magyar gazdaságpolitika miatt tartja kérdésesnek, hogy meddig folytatható az MNB enyhítési ciklusa.

A Capital Economics vezető elemzője szerint a cég mindezek alapján 4,00 százalékig csökkenő MNB-alapkamatot vár a következő hónapokra, ugyanakkor egyelőre érvényben tartja azt az előrejelzését is, hogy ezután kamatemelésekre lehet szükség, és az idei év végéig akár 5,25 százalékig is visszaemelkedhet az MNB-alapkamat.

A 4cast nevű londoni pénzügyi-gazdasági elemzőcsoport felzárkózó piacokra szakosodott közgazdászainak ettől gyökeresen eltérő értékelése szerint azonban a monetáris tanács által a keddi kamatdöntés után kiadott közlemény "már elő is készítette a talajt" a következő kamatcsökkentéshez. A 4cast elemzői nem adtak számszerű prognózist a jegybanki alapkamat várható mélypontjára, megfogalmazásuk szerint ugyanakkor az MNB enyhítési ciklusának vége "még csak látótávolságon belül sincs".

Daniel Hewitt, az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays felzárkózó piacokkal foglalkozó főközgazdásza keddi helyzetértékelésében közölte: a ház várakozása szerint az MNB minden hónapban további 0,25 százalékpontos kamatcsökkentéseket hajt végre, egészen addig, amíg szeptemberre el nem éri a 3,50 százalékos kamatszintet.

Hewitt hangsúlyozta, hogy ez éppen a fele annak a kamatszintnek, amelyről a jelenlegi enyhítési ciklus elindult. Az elemző szerint a Barclays arra számít, hogy az MNB ezen a ponton szünetet tart, és felméri az addigi kamatcsökkentések piaci hatását, valamint az onnantól várható hosszú távú inflációs folyamatokat.

A Barclays nem zárja ki, hogy e szünet után még további kamatcsökkentések következnek, bár úgy ítéli meg, hogy az MNB nem akarja túlzottan alacsony szintre vinni a reálkamatot - közölte Hewitt.

Korábban írtuk:

Az MNB Monetáris Tanácsa egymást követő tizedik alkalommal is 25 bázisponttal csökkentette irányadó kamatrátáját. A jegybanki alapkamat így a kamatcsökkentési ciklus 2012. augusztusi kezdetéhez képest 7,00 százalékról 4,50 százalékra csökkent.

Gabler Gergely, az Equilor szenior elemzője szerint a piac különösen odafigyel majd a tanács - három órakor nyilvánosságra kerülő - közleményére, hiszen "élénkebbek a találgatások, hogy hol lehet vége a kamatcsökkentési ciklusnak".

Emlékeztetett: egyes külföldi elemzők szerint az idén akár 3,25-3,50 százalékig is süllyedhet az irányadó ráta. Az Equilor azonban tartja a - szerinte most már konzervatívnak számító - 4,00 százalékos előrejelzését.

Gabler Gergely szerint annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban sokat változott a környezet, jelentősen csökkent az infláció, és javult a világgazdasági hangulat, az ország alapfolyamatai továbbra is óvatosabb hozzáállást indokolnak, amit erősíthet a tanács külső tagjainak konzervatív hozzáállása.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank makrogazdasági elemzője szerint is a legfontosabb kérdés az, hogy meddig tudja még vágni a jegybank az irányadó rátát, mikor fejeződik be a tavaly augusztusban elkezdődött kamatcsökkentési ciklus.

Kifejtette: az alapkamat folyamatos és kiegyensúlyozott csökkentését nagymértékben segítette a támogató nemzetközi környezet. De az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed az elmúlt időben olyan jelzéseket adott, hogy szűkíthet likviditási programján, ami hatással lehet a magyar eszközök árazására is, ahogy a magyar kincstárjegyek hozama sem csökkent már tovább a keddi aukción.

Nyeste Orsolya szerint ez arra utal, hogy a kamatcsökkenési ciklus alja már nincs annyira messze. Az elemző szerint ugyanakkor július végére 4 százalékra csökken az alapkamat.

A gazdasági alapokat nézve pedig, a magyar külső adósság és devizaadósság még mindig magasnak számít, ami továbbra is indokolja a forint javára szóló pozitív kamatkülönbözet fenntartását. "Ha a ma látott felértékelődési hullám tartósnak bizonyul, esetleg még tovább erősödik a forint, akár további kamatcsökkentések is jöhetnek" - fogalmazott.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője arra hívta fel a figyelmet, hogy a piacok a következő három hónapra további összesen 75 bázispontos, hat hónapra 100 bázispontos kamatvágást áraznak.

Az elemző ugyanakkor arra számít, hogy a monetáris tanács az év közepén, 4 százalékos szintnél szünetet tarthat, és az év végére 3,75 százalékra csökkenti az alapkamatot. Növelheti a monetáris politika mozgásterét, amennyiben a túlzottdeficit- eljárás várható megszüntetése a kockázati felárak további eséséhez vezet - tette hozzá.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Bónusz Brigád forgalma 79 százalékkal nőtt tavaly

A cég kínálatában kezdetben szolgáltatások szerepeltek, majd megjelentek az utazási ajánlatok, a… Tovább olvasom